最有價值收息股研究所 @ 14

899 回覆
5 Like 6 Dislike
14唔驚
有冇人研究1113
海外Infrastructure佔公司利潤愈來愈高
賣glp capital比人?
睇唔明,可唔可以講多少少?
百屌成材
4個內銀點解揀3988同939
4隻成日唔知揀邊隻
條數就係咁,無嘢好補充了
823 到30蚊就抵屌
D國企升太多
唔吸引了
以我理解 "一般保險" 係指 旅保/產險/財險 依類
大部份香港上市嘅保險公司, 有做 "一般保險", 但唔係主力
AIA 主力係 "人壽" (分類名, 唔係產品名)
友邦保險控股有限公司及其附屬公司(統稱「友邦保險」或「本集團」)是以提供壽險為主的金融服務供應商

effetive tax 15%, 無理解錯係指 profit before tax 去計
"gross written premium" , 係指 保險公司嘅 top line / Revenue
啫係炒埋左一碟

以AIA 為例, 年報Page 213
list out 左 各個做緊生意嘅地區稅率, 由16.5% 至 30%
應該係大過 15%嘅

當然, 佢都帶左句頭盔
由於存在重大不確定領域,已頒佈或實質上已頒佈的支柱二法例的量化影響尚無法合理估計。
務請注意
即使在會計有效稅率高於15%的司法權區,由於計算基準不同,其仍可能受支柱二所得稅影響。
本集團已委聘稅務專家協助應用有關法例。

個人睇法: 無結論, 可以加, 可以減
「股市一係升 一係跌」
公司自己都未有確實答案
同埋, 條規例就唔係淨係影響單一個行業嘅
所有跨國嘅企業都會有影響
所有公司都會加稅, 所有公司都會盈利跌
都係清倉保平安
又學到野

你講緊野同我認知差唔多完全相反哂

我樓上50% preferential treatment 只係其中一個例子 aia 就算唔中都仲有其他優惠條例 其中一個我有提既就係5% on gross written premim 而唔係16.5% on taxable profit

beps 係行緊jurisdiction basis, 如果獨立一個稅區既effective tax rate 低過15% (note: not profits tax rate) 就要自己補到上15% 而唔可以用30% 既稅區拉下補上 而人地都叫佢做domestic top up tax 逐區去計

你quote 得好 務請注意 就算香港區16.5% (會計有效稅率高於15%的司法權區)高過15% 因為上述既preferential treatment 到最後under beps 2.0 Pillar 2 既計法到最後都可能有影響 (由於計算基準不同,其仍可能受支柱二所得稅影響。)

https://www.iras.gov.sg/taxes/pillar-2-top-up-taxes/global-anti-base-erosion-(globe)-rules-and-domestic-top-up-tax-(dtt)

The GloBE Rules provide for a co-ordinated system of taxation intended to ensure large multinational enterprise (MNE) groups pay a minimum level of tax on the income arising in each of the jurisdictions where they operate. It does so by imposing a top-up tax on profits arising in a jurisdiction whenever the effective tax rate (ETR), determined on a jurisdictional basis, is below the minimum rate of 15%.

佢有頭盔話計唔出住 係因為佢俾唔個到實數亦唔想俾個range 所以咁寫 但佢都有個conclusion likely to adversely impact on the group 佢寫得出呢句就99% 係負面影響

beps 2.0 如果條件滿足到就唔會加 但一定唔會減稅俾你

暫時唯一同意既就係影響跨國企業 但因為佢地既preferential tax treatment 比較少所以唔駛擔心太多

同1883一樣 留名到時對答案
鉅哥大把錢但唔會肯派,0001都係
點避歐洲稅
賣晒歐洲業務
OR 賣晒非歐洲業務?
學似某位師兄咁, 手上無股票 就唔驚輸錢
真正「無得輸」
點分析都會100% 正確
原意就起炒起BVI Bermuda Barbados 呢D 地方既公司 香港都俾歐盟擺左係Grey list
如果香港唔跟隊既歐洲稅局曾經講過唔認佢地係香港公司採購既既所有成本
例如佢地經香港公司出單買左枝筆10蚊先算
佢拎到1去歐洲賣20蚊 假設當地稅率25%
正常佢地收(20-10)x 25%=2.5稅
如果香港唔跟隊行beps 2.0 既話歐洲稅局就會收20x25%=5蚊稅
直接會減低香港既競爭力

呢件事之後演化到如果香港唔跟機
係香港稅區交少左既部份要由其他稅區既阿媽阿仔姊姊公司代交俾第2個稅局 有人可能問其他稅局點會知香港交左少幾多 呢層OECD 已經諗好哂迫跨國公司交tax file 要阿媽交哂全套 再經稅局既network 分俾其他地方稅局

好長好複雜又幾得意既發展 你呢到都講得岩 佢直接加番上15% 呢到都提一提 佢係行jurisdictional basis 如果有10間香港公司 佢係會10間加埋一齊計 同平時香港公司逐間去計唔同

仲有佢係行地區式 即係匯豐同恆生同佢地係香港營運既子公司之類會加埋一齊計 如果真係要補交就會再由匯豐決定每一間要食幾多 有個情況可以因為匯豐特別低而令到(匯豐+恆生)要補交稅 而匯豐又有權迫恆生代佢食哂成筆數 影響恆生小股東權益 好多中招既公司因為咁所以要搵稅務專家幫手加幫手計
睇來要打官司先到邊間交稅
日日輸通帳
最鍾意學野 如果我又有錯既話歡迎指正 尤其大飛
請問3618呢隻收息點睇?
無得好補充
佢應該忙緊入1883,請等等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞