最有價值收息股研究所 @ 14

978 回覆
5 Like 6 Dislike
有冇內銀專家

E家房貸+商業貸都開放還息唔還本有乜影響
今年頭兩個月收返210億
都係醫美類型
業務集中d係香港
Balance sheet簡單d
但質素同派息冇1830穩定
岩岩減值盈警同減派息跌左兩棍
細注買左少少
各位大佬點睇?
兩間公司都淨現金
1161市值6億幾淨現金4億

1161 盤數同 1830一樣咁靚
但派息唔穩定,所以我揀左 1830

睇呢d醫美最緊要望佢個 Deferred revenue 或者叫合約負債有無增長
呢部分越大就越好

重有你可以望下呢d業務既 ROIC係超高
估值都極平,因為d 人係到吹話北上消費影響醫美行業

但我個人覺得暫時真。香港女人都唔會接受到北上做醫美 / 美容
又或者真係番上去都係會搵番外國 / 香港品牌去做
而盤數今年業績亦證明左無太大影響

估值平,淨現金,派息高,本身業務營運回報又高
所以我襯佢劈落黎都買左唔少

大飛字
屌你140萬
大飛黎 唔係我 我得 廿零萬股
變大船
btw佢流通都算幾高
感謝大飛哥
之前都有掙扎1161 定1830
1830賺錢能力勁過1161
1830 cost of sales + 員工成本同1161 差唔多
但收入更多,令到毛利率同ROE都勁過1161
不過估值上1161比較低同出左業績
盈警見佢只係無形資產減值實際現金流冇乜影響加上現金水平極高最後揀左佢
1830 等出埋業績再下有冇機會入
合約負債個part我見1161對上幾年都係上上落落,個感覺好似每兩年就簽約高峰,跟住兩年用晒d套票就再簽過,現金流一年收2億,一年冇咁
另外想問下飛哥知唔知佢地做乜收埋咁多現金?
見玩收購都係幾千萬左右
收埋幾億又唔係用黎出花紅,又唔派左佢
營運需要咁多現金?
奥思 依隻野幾年前睇過下
Ratio 係幾靚

利:無買過
收住咁多現金會唔會怕玩財技轉入自己袋
就咁講醫美生意黎講根本唔需要好多現金去營運
淨係玩套票都好夠,半年可以有 3億套票deferred revenue 😂

1830既話佢最近搞個悟空 spa,打算大開分店
有可能會多左 capex
但基本盤一年 12 至 14億上下revenue
走唔甩

大飛字
其實只係半年working capital 我又唔覺真係揸好多cash係手
我驚佢學743 低過淨現金私有化
點計佢working capital一年需要幾多?
又有新嘢可以放入watchlist研究
好快望左幾下,1830好似都中意拎閒錢黎炒股
真心大飛點物色到咁多唔同范疇既股
好簡單,睇多 d 年報
例如你可以由 S&P 500 開始睇
揀你想睇嘅 field,再慢慢深入研究
而投資最重要係搵到可以生金蛋嘅母雞
搵下邊 d 係派高息,而又低 payout ratio
有現金流,自然可以買更多好資產
無論 10 萬,100 萬,1 千萬都係咁做
尋寶遊戲好多時係要搵呢啲無人cover嘅 中小cap
其實抄人功課係一個唔錯既做法
抄既同時了解下人地點解覺得好
慢慢就可以接觸多d
如果學巴菲特咁話由ticker A開始睇,真係有排睇
有樣野叫 stock screener

不過 年報都係要睇,睇過先知 咩為之「好」, 另一隻點解「唔好」

亦唔一定由 A 開始睇
按市值又得
跟 BrK holding 又得
「借口總比困難多」
星期一 腥左個 咩四廚 去,到依家未覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞