最有價值收息股研究所 @ 14

301 回覆
4 Like 3 Dislike
特此記念 名譽會員-加洲大飛

開定 繼續討論
內銀升到仆街。又唔信我
不如講 d 理據來聽下,點解要信你
自己睇返上個post
MTR 66 點睇
股息好浮動,時多時小,退休等佢開飯實仆街

股價依排又跌到飛起,明明盤生意係獨市穩賺,股價都可以咁,絕對唔係退休收息既股票
你係上個 po 度無講過內銀有咩好喔,淨係話 823 垃圾咋喔
不如你係度講來聽下,比大家學下野都好
如果你在意股價,其實就唔係咩特別好,始終大陸嗰啲內房未搞掂,但如果淨係收息,大陸內銀股票好多都有國家任務要穩定年年派息,睇返過去果10年都穩定派息,係只有一次供股,但所有股票都冇話完美嘅,以退休收息嚟講,內銀穩定派息,而且係高息,相對上風險比其他收息股票用嚟退休嘅話的確唔錯嘅選擇,但當然你都要睇價位入啦
除咗內銀
有冇其他可以用作養老
比較全球性果種
全球性? 我淨係諗到匯豐同港交所

不過匯豐曾經應承咗派息,最後無派,印象分比我極差。

不過提一提,我覺得今時今日港股只可以買來收息,經歷過呢幾年中國式監管,你喺香港炒股票難度非常高,大陸求其一句說話監管限制你,你個板塊都跌到pk .

Btw點解你哋咁介意內銀?
因為最近上得太多, 等佢派完息回調再入
諗緊有冇其他板塊可以諗
哦。呢啲位的確唔值得入
股息大前提係盈利
言盡於此
你唔好理,10年keep住高息,你又吹佢唔脹
點解823 收息係垃圾?
因為供過股?
4大內銀都升左3-40%
3988 939
最痴線係1288 反cap 3988
內銀回番落去30%啦
買定黎退休差唔多
939衰咩,內銀升咁多,939都仲係好弱
1038首選啦
之後1號同中電都唔差

但鉅哥去到守業階段,1038應該唔會再有大發圍既機會
有咩信唔信,每人風險管理唔同
NOBL
呢度係價值投資,唔係長線投資。

買內銀養老我驚你臨老過唔到世
喺度講 5, 883, 941, 3988 等於嘥氣

內銀,我只買 3988
Ching,有 2 隻股票都好高息,分別係 3333 同 2007
佢地派息率係幾千萬厘,直情將成間公司送比你,真係吹佢唔脹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞