最有價值收息股研究所 @ 14

901 回覆
5 Like 6 Dislike
BTI 代表緊既係英國註冊公司 BATS,英股冇股息稅
我直接咁講 你無可能睇得穿計得到 唔駛諗
又知多一樣野
個concept應該係咁:

1. 你想計dividend payout可以有好多種唔同計法,通常我自己就用Free cash flow to equity, 啫係你自己做個financial model計下比equity holder (股東)嘅FCF有幾多,再base on呢粒數去計下有幾多可以拎出黎派息,上網應該有好多resources呢到唔講了。

2. A係B嘅parent. B嘅balance sheet上面所有野已經會包左係A嘅balance sheet到。假設新世界B/S有$200現金,而佢個仔新創建有$150,咁新世界自己standalone同其他子公司實際只有$50蚊。

3. 番去你個例子,假如A own a 70% stake in B, A有$200 cash而B有$150 cash, A實際可以用黎派息嘅錢係唔會有$200。比較準確嘅做法係你(i)先計B可以產生幾多FCF, 計可以派幾多息, 當佢派息時咁A作為股東會收到70% of the total dividend declared by B.

4. 咁另外個30% 息去左邊呢?就係分左比個30%嘅其他股東,派左之後就唔再係A 嘅B/S到,呢d亦都叫minority leakage,個30% 嘅shareholding嘅amount就會放左入a嘅NCI, 而個NCI總數就係幾廿/百個呢種情況加埋。

5. 所以如果你要好認真做,你係應該好似我上面分開咁計,計下B可以產生幾多FCF, A會收到幾多來自B嘅股息,然後計埋A (excluding B) 又可以自己產生幾多FCF, 再計A可以declare幾多dividend。

6. 但一般B如果唔係上市公司,係唔會有分開嘅disclosure,所以最好嘅做法係避開d NCI高嘅公司,順帶一提NCI有機會係「明股實債」,有興趣可以研究下內房系列,佢地最鐘意咁做。

7. I/S嘅interest expense你打開footnote會見包左好多野,有d係gain/loss from hedging, FX, 千奇百趣,CF/S上個粒係真正比左出去,個difference 除咗岩岩講個埋影響仲可以因為比左但capitalise左係B/S所以冇出現係I/S, 呢d比較accounting,你可以再研究下。
比多個例子你
TSM 預扣稅唔係30%亦唔係0,而係21%(台灣註冊公司)
唔該哂師兄 但for answer 5 有d 唔係好明

5. 點解我唔可以直接睇個CF/S 去計每年有幾多FCF available for dividend?

例如CF/S show 到今年有$100 FCF, 而又show到佢派左$60 to shareholder,$20 to NCI,咁即刻其實佢仲有成$20 做buffer ,即係算係stable

係呢個case 我唔洗突登左拆右拆,只要知個派息係$80,比例係3:1 ,based on 呢d 直接都計到應該?

但for NCI高定唔高,係咪見到I/S profit 個到,假設NCI佔左成一半,咁就算高?

而呢d NCI又唔係上市公司,咁係咪就代表呢間公司既FCF 根本就冇得拆開咁計 唔會計到每年個dividend payout stable or not

又或者有冇一個table 係show 到公司A 既overall 架構,包括子公司既stake,從而去估呢d子公司到底大定唔大
你條問題問得好,不過你有少少撈亂左個concept,首先你要諗清楚A嘅NCI係代表咩。

1. A嘅NCI係代表佢hold住而又hold唔夠100% stake 嘅subsidiary 嘅investor’s interest,同A本身嘅shareholder冇關係。啫係新世界hold a 61% stake in NWS,咁新世界B/S上嘅NCI就會反映淨低個39% stake in NWS嘅value,which is held by 其他人,呢個同新世界本身嘅股東冇關,鄭家都只係hold 40幾% in NWD(比喻黎,唔知有冇記錯數字,不過意思係咁)。

2. 點解會計準則需要我地係B/S上反映NCI呢?好似NWD只hold 61% in NWS,但佢就將NWS嘅revenue/cash/cash flow呢d所有野consolidate左入佢financial statement, 咁我地就需要係I/S同B/S反映番其他有一part唔係屬於我(NWD), 所以就要book番profit attribute to NCI係 I/S同NCI 係B/S。

3. 去番你個問題,冇錯你係應該就咁用CF/S去計FCF,但你計完佢可以declare幾多dividend係唔再需要考慮NCI呢個問題,因為依家係A派比佢嘅股東,A嘅股東同A嘅NCI係冇直接關係。

4. 我嘅原意係假設A嘅FCF係$100而入面其實$90都係由B貢獻,而由於B係唔可以直接派息比A嘅股東,錢一定要由B派息比A,再由A派比A嘅股東,如果A只hold 70% in B, 當B想派曬$90上A咁有$27 (30%*90) 就會去左B嘅另外個30%股東到,which is part of A’s NCI.

5. 承上,咁你就咁計A嘅FCF就會overstate左A嘅派息能力,因為有好多cash由B去A個陣會流失左。

6. For completeness, 當A嘅NCI愈高,啫係代表愈多investor入左股落B到,當B要將錢搬上A比A派息,愈多investor係B到就代表minority leakage愈高,實際送到上A嘅錢就愈少。

7. 你計到A嘅FCF for dividend $60,就除番開每股A嘅股票收到幾多息就ok,再睇番你鍾唔鍾意佢個回報。其實正常情況都係咁做,因為一來一般B冇disclosure我地拆唔到,二來A嘅NCI唔高嘅話minority leakage都唔會影響得大,正常公司都係hold大部分/100%stake in賺錢嘅subsidiaries,咁佢地派息比呀媽自然冇咩流失cash。

8. 但當然,如果你要深入研究一間公司,你一定要明上面嘅concept,因為好多人會唔識睇而錯誤判斷一間公司嘅value。

9. 至於留$20 (應該係$40先岩,你唔洗扣$20 NCI) 同埋NCI 點先算高,冇一個絕對嘅答案,我地要做嘅係同同行業同性質(例如大家都係成長股/收息股)比較,避開風險比較高(in this case, NCI比較高)嘅公司。
#3 無意思

上市公司先要管理股東預期 底下既子公司可以一年派幾次 幾次派一次 時多時少 完全無定向 仲有你睇唔到上年派緊息既子公司下年做成點樣 可唔可以繼續派息俾媽媽

你呢個假設無咩意義得黎好危險
典型港股
信報:零售市況大不如前 銅鑼灣雙舖租金 較高峰挫94%
https://lih.kg/3716588

劏死牛
應該好似日本咁監管下就岩
唔派息都仲得啦
留錢比管理層夠了
淨收adr託管費
823又一枝棍
長和係都係咁
死都唔派息
想學下野,其實啲公司cash/current asset咁多,有冇得當bonus咁派比老細?咁未唔洗分比股東囉
我見間野個老闆7m人工一年,咁當one off出bonus比老細,直接自肥得唔得?
香港薪俸稅最盡都係17%
呢排仲有咩?2689 743?
路勁 嘅貧友仔 請睇 港交所公告
6月11日
prep reset day推後
即係好大機會會仲有得派?
2024年我見見現價都53,54
有so咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞