32歲張天允不敵癌魔離世!曾作客ViuTV《對不起幫緊你》 早前確診子宮頸癌放棄化療

651 回覆
474 Like 15 Dislike
請搵痛痛女孩嚟睇
個身體係自己嘅 自咩私姐
你試下去做下化療睇下頂唔頂得順
係生命最後時刻佢選擇去過自己想過嘅生活
唔想好無尊嚴咁瞓係床上面有咩問題
但最後咪又係屈服去做化電療
最近幾年多咗好多

不過大多男仔內斂 收收埋埋唔會主動喺fb/ig講

珍惜生命
有follow開, RIP
雖然有病 但唔會成日當自己係病人 覺得自己咩都做唔到 唔做
佢病住都活得精彩開心 對其他癌友帶到好大鼓勵
屋企人有兩次患癌既經歷, 但割咗之後都無事, 家陣走咗但唔關事,
有個朋友又係患癌, 治療完都好返, 但佢個細仔唔好彩, 又係有癌走咗,
最後有個朋友廿幾有癌, 做開運動唔煙唔酒, 樂觀面對咗一年幾走咗,

雖然人總有一死, 但普遍未活夠既人, 都係會選擇醫既
pin this唔該,明明自己攞黎幾多人想盡早發現都發現唔到
見到d蠢人真係把幾火
明明有得醫,但就選擇慢慢拖,最後搞到屋企人係病床隔離喊到仆街

佢有冇諗過屋企人,男朋友感受,有冇考慮過,自己過左身屋企人點算

有得醫就去揀埋d on9 自然療法,搞唔掂先做chemo, 點知擴散左,咁咪玩鳩自己
仲要以為cancer好似搭lift咁逐個stage停喺度等決定點醫,由2去4無人講一定要用幾多時間,可以好快。
met左唔醫都正常,但stage2 都選擇由佢就真係
佢就真係由2去左4, 1年都唔洗
呢啲case好多時都只可以講 唔建議但尊重佢哋個人選擇

如果病人要自殺真係冇計喎睇返佢個自然療法一年真係害咗佢,明明做手術後好高機率康復
但我睇報紙佬講
佢化完電完無用 之後先停左1年 最後再去美國醫...
原來係一早就唔化唔電...咁博

btw rip
都係個句 短暫而活得精彩而死

好過一堆人混混戇戇 行屍走肉過日子

重質不重量

rip
可能佢仲想生仔呢
我咪寫咗低危hpv
HPV有100幾種 講緊黏膜型唔係皮膚型
常見嘅6,11型 9價都有防
好慘
講真話比人屌
上網睇到減少性伴侶數目可以有效預防子宮頸癌

Anyways rip
喺連登search 下都搵到唔少你問我答post, 當中有幾位巴絲都好不幸... RIP
咁你都要睇你個咩伴侶,佢有大量性伴侶你咪又係接曬。最好check埋佢有冇hpv針紙先搞
係 不過最好都係打vaccine 對女人嚟講
佢陰道流曬血都拖半年先做檢查
email
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞