32歲張天允不敵癌魔離世!曾作客ViuTV《對不起幫緊你》 早前確診子宮頸癌放棄化療

651 回覆
474 Like 15 Dislike
男人都要打?
條時間線差左2b->3, 可能佢本人無講, 但係條時間線都show到佢頭一年無做正常treatment

20年6月開始化療, 唔應該7月完結, 可能佢再選擇唔做

另外佢ig有講佢2023做嘅treatment, 我上面都有post
hpv同咽喉癌有關 而且男人風險仲高過女人 另外仲有肛門癌同陰莖癌
同埋而家九價有防埋兩種最常見嘅低危hpv 即係椰菜花

其次係打咗防止你同你partner互相傳染
你冇子宮頸姐 你條女有
賀爾蒙?老母成日話次次黎經之後都要飲啲野清乾淨入面既毒
Respect
同埋點解擴散之後咁難醫,除咗唔知走去邊個器官,另一個問題係抗藥性。癌細胞對原有化學藥物產生抗性 癌細胞先可以逃避攻擊並且去其他器官,意味要用更強勁化學藥物治療,對身體破壞更嚴重/病人更辛苦同虛弱,仲要唔肯定係咪真係有效
有啲情況唔一定出現stage4
首先你要知兩者分別
stage3 癌症擴散咗去淋巴
stage4 癌症擴散任何一個器官
有啲人去到stage4 都仍然可以積極治療
係因為佢只係轉移咗去一個器官
例如腸轉肝
會相對易搞好多

tiffany情況 可能有stage3出現過
因為係淋巴係發現到有癌細胞
但就係果段時間一直當無事
咁你唔仔細check咪唔會知自己已經stage3
更正
第一句唔會出現stage3
可唔可以唔好judge佢,化療真係唔係咁易頂,做完亦唔代表唔會復發

見過太多手術+chemoRT,得返半條人命,之後再復發就極速死亡

本身cancer個gene一著咗,唔係個個都可以砌完做多十幾二十年人,keep patient informed of all treatment options,佢自己揀咗咪得,佢到最後死咗就叫輸咗?人人都會死嫁啦,佢開心咪得
無事 要健康呀
哩個真,但化療其實都進步咗唔少。
一定唔可以話冇乜唔舒服,但又係咪個個好似睇戲咁辛苦?又未必喎。

有時唔係想judge唔judge,依家哩個世界太多資訊,好多唔同既人走去批評西醫,又話人哋多副作用。人哋就係嚴格先列明晒副作用。食天然既嘢亦唔等於冇副作用,任何野原本都係天然。 中醫同自然療法既就不停針住人哋既副作用,但自己又講唔出佢哋啲療法有咩副作用。

仲有,又嚇你好多人睇西醫醫唔好。人哋有晒數據,咁當然冇包生仔。但中醫同自然療法有冇一啲嚴格既統計計返只係接受中醫/自然療法而好返既數據?
因為貴?
所以valid consent 好緊要。

你要個病人同意去做呢個程序,係應該要披露所有己知資訊,即係expected 效果,副作用,點樣做等等。

但係中醫/自然療法未必做到,因為衰d講句,可能佢地都唔太清楚自己究竟做緊乜。

不過我覺得呢d每個人自己選擇啦,人都去左,我都希望佢有完成到自己心願,最後做左自己想做的事。
大獲 我冇一兩點都唔訓
咁講大部份人都中招
其實算唔算係一種進化來?
即係一開始化療去殺cancer,殺唔到果堆細胞(有抗藥性果d),就適者生存不斷分裂?
其實中醫同西醫唔係mutually exclusive。
我見都有病人係西醫治療,中醫調理。

但係你問我的話,我就唔建議完全唔用西醫治療,信曬中醫/alternative medicine。

咁當然,呢d野都係個人選擇。最緊要都係自己知自己做緊乜野
你不知諗下古代表咗cancer都唔知啦
無錯
類似抗藥性細菌嘅出現
https://www.youtube.com/watch?v=UYstlAxQAfE

Rip
感覺現代飲食同cancer 好有關係
你不知諗下古代咗cancer都唔知啦
cancer 真係好得人驚
我老婆係我初戀情人喎
咁得人驚點解你要叫carcinoma?
問題係佢最初唔做正常treatment, 去到2023年佢係有做電療,化療,免疫治療. 即係治療嘅副作用佢最後都承受左, 咁點解唔最初做
唔想同你討論分期, 但係你講嘅分法同我google睇嘅唔係幾一樣
in situ:-
希望萬一奶野都重有得救
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞