32歲張天允不敵癌魔離世!曾作客ViuTV《對不起幫緊你》 早前確診子宮頸癌放棄化療

651 回覆
474 Like 15 Dislike
https://youtu.be/iBwzmfraFyQ?si=MN6F7QncqYIF2V9s
係幾sad 咁後生信埋啲戇鳩野整死自己
佢一定好後悔 根本唔想死
如果唔係最後果兩年都唔洗周圍係咁醫
用盡一切方法

不過佢啲片係教壞人 27歲2b都唔醫
人地27果年係話拖多一年都係變3, 話有6成機會醫到
唔係得2年命囉
然後佢27-28果一年冇做任治療,話自己搵方法
28再驗已經擴散晒,gg

自己冇睇話人冇睇 仲鄧人開心
其實我覺得佢條timeline都亂亂地
一開始我都唔太get佢到底有冇做化療定搵咗中醫
同埋第三期都擴散咗去淋巴 好大鑊 同第二期差好遠
所以我都唔明5%係點得嚟
Anyway人都走咗 睇佢片都欣賞佢肯努力抗癌
RIP
其實係支針。
重點 點醫 擴散左 唔做治療 BLAHBLAH 咁又點???

人都走左 咁你想點
醫生話佢得返幾個月命 當年27 可以頂到32 咁都唔鄧佢開心???

係咁BLAME佢 點決定做乜姐 你知當中佢點挨咩
你知有cancer effect 係點?
日日痛撚到癲 你feel到?
咁都要judge 同埋覺得好撚好笑 成班傻仔 係咁驗人屍 check人timeline做乜9

唔講以為你地訓人床下底
九唔撚搭八
完全冇回答過人地問題
鬼唔知人都死咗講咩都改變唔到
宜家人地係講當初個決定on9呀
27嗰年邊有話得返幾個月命
你係咪少少閱讀能力都冇?
你係完全冇睇過個女仔講過乜
依個就岩聽
上面班人 唔講以為個個都中過Cancer 又話人遲醫 又話教壞人
早醫就一定 100% 好? 係呀 早醫高達 唔知幾 % ''可能醫返好 ''
但都唔係 100% 會醫好 再加上佢個病本身已經唔可以做手術
上面仲有D 傻西 以為化療電療係手術

佢點解要咁決定 得佢先知
依加有指撚住你個頭 叫你有病唔好醫咩 個個醫生上身咁
最多只可以講自然療法係廢
咁正氣既態度 去面對死亡 我覺得好值得受人尊重
起碼佢生前做晒佢想做既野 唔明點解一個咁堅強既女仔
要俾你地D冷氣師冷嘲熱諷 忍唔住要留言
https://www.youtube.com/watch?v=Jop5jMdfmco
佢自己話醫生同佢講得幾個月命

究竟你依類咩人黎 blame d 生cancer既人
依加我咪講緊 就算 當初決定係咁 咁關你D撚屌咩事
祝你試下生cancer 做完化電療 無用 有幾撚崩潰
得返幾個月命係29歲擴散左果陣呀
唔係27呀
咁依加可以去到32 同醫生講既限期 又多左生存日數
咁樣又唔滿意? 邊個同你講 27 個年 做 化電 一定唔洗死
咁你咁講唔駛講啦, 要100%先要去醫 , 咁個個都唔好醫喇
買包炭啦
咁幾時都係講機會率, 無話100%

但要賭大細, 都要計下數, 27歳2B 個時, 醫生話有80%, 自然療法根本無數據

80% VS ?%

佢揀咗?%, 結果個代價好大

我只係希望如果有人2字頭又2B期, 選擇時要理性
佢好堅強

睇翻milk milk佢同癌病病友去旅行既片,佢途中訪問有提及確疹後接受左30多次電療加化療,但半年後發現已擴散,果刻佢選擇其他方法

而唔係一開始就拒絕傳統治療,當然詳情要Tiffany先知

佢醫生話佢變未期後佢先拒絕傳統治療,選擇去旅行

唔係覆bro,但見到有網友講佢一開始就拒絕,好似未必係事實,另無意辯論,Tiffany帶左好多正能量比其他病患同觀眾
係就係確診之後係有做化療, 不過係確診一年後做

你睇返#584拉, 呢條timeline最清楚, 有齊年月日, 唔係就咁幾多歲.
講幾多歲,年頭年尾都差一年
仲有點解我咁肯定#583係事實, 因為係佢本人係IG 白紙黑字寫既, 仲要
寫齊囇年月日

我懷疑MM係特登講佢確診後有做化療, 而唔係講佢確診一年後有做化療, 呢啲叫取巧, 因為講明一年後就會有争議, 傳媒都係咁架喇
可能上一輩生過cancer ,再生小朋友 咁下一代都高機率有cancer 之後再累積落去
係咪有錢女黎? 癌藥等等已經咁貴 仲有得去旅行...
如果佢冇錢 仲慘... 冇得旅行 冇得睇私家... 會唔會早死多一年?
如果冇錢,cancer係咪會痛好多?
人死左,身體上的癌細胞都會跟住一齊死。
起身就求人幫你打嗎啡比你訓番
<-- 有d講野都講唔到 好慘
大部分人都討論 如果點點點

有得下下如果 就天下太平啦
女仔未打HPV疫苗之前, 真係唔好同男仔無套扑野!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞