32歲張天允不敵癌魔離世!曾作客ViuTV《對不起幫緊你》 早前確診子宮頸癌放棄化療

651 回覆
474 Like 15 Dislike
去左淋巴同肺通常好快byebye 台灣個仿妝夭后就係咁
不過佢係肺去淋巴同腦
我相信佢無講大話
只係選擇避重就輕咁講
同埋都幾年時間 好難吓吓講到咁清楚

搞清楚佢患病嘅時間線
係因為想大家知道
唔想死就應該要及早治療
佢拖咗成年先去醫 有得醫都變成無得醫
佢拍呢條片係29歲
果陣已經比佢拖到變左四期
佢係27歲患癌 果陣係2b期
佢選擇左唔醫
之前有病徵都搞咗半年至1年先發現
死絕對唔係最勁後遺症
癌痛先係
嚴重起上黎痛到你個人意識混亂 大小二便控制唔到
一日24個鐘係張床上面嗌好痛好想死
起身就求人幫你打嗎啡比你訓番
無限輪迴 總之一有意識就係痛到你頂唔順
而呢個情況係去到你自己斷氣
好彩既幾日 唔好彩既玩幾個月
因為呢d時間你身體已經頂唔順接受任何治療
而你既生死都唔到自己去決定
一個2b期既人 怕去做化療電療既副作用
將自己帶入有機會過呢種生活
唔係點解咁多癌症病人自殺
就係見過病友係咁
怕呢日黎 所以比自己一個痛快
應該唔係 佢係頭一年無做治療
之後先做返 就擴散左
btw 個醫生其實伏左佢 話3期85%醫到
佢應該再聽多啲人意見先啱

RIP
唔覺得醫生會伏9佢
我就唔信有醫生會叫一個2b既病人唔好做任何治療
由佢拖 勸佢去到3期4期先做 仲同佢講有85%
九成係佢自己唔知係邊睇番黎
我就覺得可能個醫生勸過佢好多次叫佢治療
係佢自己接受唔到逃避問題
其實最後就算去到palliative階段 都可以做電療
可以係symptoms control 令腫瘤有機會細啲無咁痛
臨終嗰種痛係好辛苦 寧願有啲人昏昏迷迷咁走咗仲無咁辛苦
呢個情況好多時電完都唔見效 見效既係個病人好好彩
所以好多自然療法 中醫仆街誇大電療化療副作用
而提都唔提你惡化左有機會變成咁
個個以為最多咪死 做化療又死唔做又死
咁不如唔好做
當然四期既就真係有另一個考慮
但早期患者 明明唔做係會帶你入呢種情況 而唔係淨係死咁簡單
夜訓都會生cancer?
早在2007年,世界衛生組織國際癌症研究機構(IARC)就將熬夜(涉及晝夜節律打亂的輪班工作),歸為了2A類致癌因素。而熬夜不僅僅增加致癌風險,對心血管的影響也極其的嚴重。
鏢靶藥吊命算係
但打唔到一世
佢唔係話有做免疫治療咩
反覆 HPV 感染 會大增子宮頸癌機會

但點解唔將HPV 感染列為性病
做得6次就冇繼續落去

燒命吊命,2成人有可能CR,不過唔知幾時會復發。
就算大範圍都係唔會痛㗎
準確就係準確左
但唔係每種病都係用最精準果種電療
所以唔知佢諗咩
化療令你一年半冇生活質素
但之後最少可以有五年十年生活
後生 2B期 即使即刻更年期身體變到四五十歲
佢要玩嘅嘢都仲玩到

唔醫玩兩年 人生最後嗰一年辛苦過當初化療
唔通呢樣就係佢想要嘅嘢咩

佢自己都有講take risk
呢個就係個後果
唔好再吹奏佢嘅選擇
4期就話唔化療俾自己舒服啲
2期3期乖乖地醫啦
係27歲2B期唔化療
拖到28歲好辛苦去返西醫
嗰時變咗4期醫生預佢一年命
然後佢29歲走出嚟話活過醫生俾佢嘅死期
其實都係..
識個auntie 50幾歲中哂乳癌 子宮 同腸
都醫返好
仲活到宜家70幾歲

佢27歲唔醫真係好哂
阿蘇個朋友中8樣,佢自己同金燕玲都每人兩樣
https://m.youtube.com/watch?v=d13FpnfGa70&pp=ygUV6JiH57Wy6buD5pyL5Y-L5oqX55mM
咩年紀性別都可以有癌症
你係苗撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞