32歲張天允不敵癌魔離世!曾作客ViuTV《對不起幫緊你》 早前確診子宮頸癌放棄化療

651 回覆
474 Like 15 Dislike
我嘅講法係一般癌症嘅分期
你嘅講法係專講子宮內膜癌
咁當我錯

癌症如何分期?一期、四期分別代表什麼?

一般而言,大部分癌症可根據「TNM分期系統」的指標,劃分成以下4個期數,期數越大即腫

瘤越大,擴散至鄰近組織或淋巴結的風險也越高:

第0期:形容有異常細胞出現,但腫瘤仍然駐足在原本生長部位的淺層,並未擴散,因此又稱爲原位癌,屬於一種非常早期的癌症
第1期:腫瘤已深入原發部位的深層,但只局限於原發部位並未擴散
第2期:腫瘤已離開原發部位,開始生長到其他部位,但未擴散到淋巴結
第3期:腫瘤已生長到其他部位,並已擴散至淋巴結
第4期:屬晚期或轉移性癌症,表示腫瘤已擴散至身體遠端部位
其實staging係隻隻cancer都唔同

一般來講醫生都係睇
T (tumor / primary site), N (nodal state), M (distal met.).

唔同T N M 等級同組合對應唔同stage。

每一隻cancer T N M點分級都係唔一樣,中間重有分pathological staging (切片,真係拎去驗)同 clinical staging (主要靠imaging)。

其實就好難就咁generally 講去到淋巴就stage3
Hpv
btw.....
子宮內膜癌係ca endometrium/corpus
子宮頸癌係cervix cancer

兩者都係唔一樣
好,咁更正一下
其實任何婦女都有機會患上子宮頸癌
我鐘意呢張多d

臨床上每隻癌症都有自己嘅分法 你兩個都唔太啱
因為子宮內膜癌(endometrial cancer)同子宮頸癌(cervical cancer)其實係兩樣嘢嚟
cancer會傳??
cancer本身唔會 但引致cancer嘅病毒或者細菌會
hpv 乙型肝炎 幽門螺旋菌 呢啲長期感染可以引致cancer
上面更正左
好多人都psy 以為西醫要呃佢地錢
原全唔明中醫有咩資格去醫癌症 唔知害死幾多人
3萬咪平 肺癌十萬8 萬都有
中醫囉
RIP
其實 你地仲乜咁感蓋?

條女條命短 但受過乜苦? 唔窮巳經win晒
好笑 。比你地簡要健康定財富?

冇財講經健康最重要

冇財你即jump 都似 。堅強 ? the fact is good time create weak kinds now.
冇計 後生太濫交 又貪食 。七宗罪差不多犯齊 結果正確👍🏻
give her a dawin prize 🏆 she deserves it
其實佢炒股可能發左達
可能佢自己都有後悔點解唔早d做化療電療
但佢無自暴自棄 第四期都一路拍片講下自己點醫、做帕氏抹片都未必真係完全搵到哂子宮頸癌個d
如果我係一個癌症患者我見到佢第四期都咁積極又分享咁多資訊我都會好鼓舞
畢竟醫治癌症過程身心都受到極大負擔
唔係話咩經典抗癌故事 只係覺得一個咁好心嘅年輕人就咁死左好可惜
其實as long as佢地唔好叫人唔好睇西醫都還好
一切base on假設,我唔知實情係點

佢延遲一年,果一年生活質素等同正常人,試自然療法,之後接受治療冇效過身

佢唔延遲,即刻接受治療,生活質素好差,之後
1.高存活率,但以後個生活質素未知,可能用幾年可以恢復至原本狀態
2.最後依然復發,再接受治療,存活率生活質素未知

其實擺係佢面前嘅,take咗頭呢一年係佢最guarantee嘅時光,佢選擇咗,其實冇所謂點解唔最初乜乜乜,留意返cancer其實隨時都係會復發,我覺得佢個選擇唔一定就係最傻
唔係越早做越好咩?
點解要隔一年先做? 變相存活時間咪少咗好多囉
咁算唔算第一個醫生fake咗佢
雖然我咁講,好似馬後炮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞