32歲張天允不敵癌魔離世!曾作客ViuTV《對不起幫緊你》 早前確診子宮頸癌放棄化療

651 回覆
474 Like 15 Dislike
Rip, wellen time ,malisheep 誤人治療又一例證
係啦,每個人都跟足醫院出嘅treatment guideline,完全冇自己選擇,呢啲係你想要嘅嘢?唔醫唔得嘅?遲一年醫又唔得嘅?選擇死又得唔得?定係要死就唔畀call白車,否則浪費資源?

長期病其實好多都同gene有關,有啲就同年紀有關,都唔一定係亂食嘢諱疾忌醫,始終香港primary care嘅概念係唔普及,冇需要一嚟話人傻閪,layman唔係奉旨要識晒所有常見病

而且死咗都仲要judge,仲話懶係大愛,你都痴痴地
咩自然療法神棍嘢,呢啲拉之不盡,反而了解下咩叫醫療,咩叫病人權利好過,醫院變監倉只會冇人想去,個個諱疾忌醫,喺現實層面解決問題好過啦

上年因為遺傳問題發現左鼻咽癌3期
確診左就即刻做治療
做左化療 + 電療
一直唔信中醫同自然療法呢啲咁假設性嘅偽科學
最多當調理
療後真係有好多副作用跟身
更加唔好講治療期間係好辛苦

唔認為佢真係有發佈錯誤資訊
另外作為病人自己去選擇揀邊啲資訊去接收都係自己責任
亦都會有醫生建議
佢拍片都帶哂頭盔叫大家要聽左醫生講先
網上大部分資訊話佢比醫生預計得返3個月命先試其他治療
上面timeline 都有話佢2期做左電療化療治療
之後復發再 check 先4期
佢比醫生預計得返3個月命先試其他治療
大家對條timeline 唔清楚咪去查返
唔洗鬧人掛
19年4月27日 確診子宮頸癌2b期

哦, 唔怪得3/5 過身, 4/27先搞告別禮啦
其實我覺得選擇唔治療唔係問題, 但唔好講咩自然療法, 癌症只有醫定唔醫, 無所謂自然療法, 唔好自己呃自己話自己都係醫緊

唔好真係以為得閒做吓GYM, 飲下中藥, 做下刮沙, 癌細胞就會無或者停止生長, 只有無知婦孺+STEVE JOBS 先會信呢啲白痴嘢

自然療法, 療佢老母
時間線>
選擇自然療法
有一段時間好似正常人咁生活
(ig:23/7/2021)

20年頭 2b期
開始覺得越黎越痛 身體開始承受唔住
終於有一次做完gym後暈低入院
(ig:28/7/2021)

20年6月4日 2b期
接受現實 開始接受電療化療
(ig:29/7/2021、30/7/2021)

20年7月24日 2b期
化療電療完結
(ig:5/8/2021)

21年1月29日 確診四期
醫生檢查後發現子宮頸腫瘤無咗
但淋巴同肺有可疑陰影
相信已經擴散
醫生建議做勁啲嘅化療
佢問醫生做咗化療可以捱幾耐
醫生答佢數據上只係多一年
tiffany最後都係決定唔做西醫治療
(ig:25/8/2021、27/8/2021)

For your reference, 你條timeline錯, 呢條timeline先啱
冇話唔比跟
唔跟咪受返個後果囉
死撚埋
其他人有個alert, 唔好確診左仲懶係野咁要活出自己人生點點點
除非直接係末期,咁就冇得講
人地見到條副作用list揀左自然療法先呀
我更正左少少, 其他巴打如果發現問題都可以更正吓

時間線>
選擇自然療法
有一段時間好似正常人咁生活
(ig:23/7/2021)

20年頭 2b期
開始覺得越黎越痛 身體開始承受唔住
終於有一次做完gym後暈低入院
(ig:28/7/2021)

20年6月4日 2b期
接受現實 開始接受電療化療
5次化療,30次細電療,4次大療 (MM: youtube 片)
(ig:29/7/2021、30/7/2021)

20年7月24日 2b期
化療電療完結 (呢到時間上有d問題,因為唔應該一個月完晒以上治療, 推測佢可能早過6月開始)
(ig:5/8/2021)

21年1月29日 確診四期
醫生檢查後發現子宮頸腫瘤無咗
但淋巴同肺有可疑陰影
相信已經擴散
醫生建議做勁啲嘅化療
佢問醫生做咗化療可以捱幾耐
醫生答佢數據上只係多一年
tiffany最後都係決定唔做西醫治療(可能之後改變左諗法,因為佢2023年係有做西醫治療)
(ig:25/8/2021、27/8/2021)

2023年 四期
一共飛咗17次,有一半係治療,一半係旅遊。中間再做咗一次小手術,10次電療,6次化療,6次免疫治療
(ig:1/1/2024)
生又殘忍,死又殘忍
但癌都係自己嘢嚟
真 上網啲人講到幾勁,遲下自己有就知
佢延遲一年, 有其他巴打答左你, 佢果年情況都唔係好

我唔明你點解講"其實冇所謂點解唔最初乜乜乜",因為佢都有可能會後悔, 我整理過下個時間線,佢4期之後都有講過唔醫,但係又醫

同你成日拉埋復發講, 咁所有人有cancer都唔使醫, 因為有機會復發
唔係有cancer唔使醫,而係每個人都有自己選擇

唔醫又醫,最後醫唔到,錯過黃金機會,係咪就係佢人生嘅總結?呢樣先係值得深思嘅嘢,好撚恐怖嘅一件事係,呢個社會依家見到呢啲嘢,就爭住定性係佢唔醫,自己攞嚟,一定要搵個原因為佢本來已經好撚慘嘅經歷賦予一個抵死嘅理由

將心比心,一個廿幾歲嘅人又冇醫學背景,google、聽醫生講極都唔會夠能力take呢樣嘢,唔會今日知完聽日即刻去做到決定去搵生存率最高嘅treatment。佢死咗冇辦法彈返出嚟為自己講啲乜嘢說話,我自己見過好多呢啲後生癌症,甚至係自己朋友,有呢啲嘢係冇可能絕對理性,講得出呢啲涼薄說話嘅人,根本都係細路,人生多啲經歷先啦
今日你喺到笑人蠢,笑人驚呢驚路,你根本唔知有呢啲病嘅病人係點,你到遇到呢啲事嘅時候你只會發現呢一刻嘅你先係傻西,你分分鐘連佢十分一嘅勇氣都冇
但其實有九成自然療法唔成功嘅最後一樣去返西醫系統
不過到時已唔係治癒性質嘅treatment
真係好撚驚
係病房見得多,冇感覺,sor
你寫咗一啲嘢,但係其實係冇內容嘅,因為你寫嘅嘢係"值得深思嘅嘢". 你可以話話佢自己攞嚟嘅人涼薄, 但係我睇唔到延誤治療嘅好處, 你話唔係人人頂到化療,但係其實佢因為延誤治療可能仲做多咗幾次化療.

啲咩做咗決定就應該支持嘅道理, 如果佢身邊嘅人都係咁咁諗,可能就係咁害死咗佢
你人生多啲經歷先啦,得你喺病房做咩
本身都唔想覆但忍唔住
佢係寫做完電療/化療嘅後遺症多到好似仲衰過唔做
有讀障建議睇醫生
咁係咪個個病人都只有一條最佳治療路徑?
病人想做乜只有佢自己先知,乜鳩嘢叫害死咗佢,你呢啲思想其實好恐怖,有病又唔係你,病向淺中醫邊個唔識講,但係面對呢啲大病就係醫唔醫得返都答你唔實,佢嘅時間點用其實關你乜事

理解病人有思考時間,佢哋有自己決定,係作為身邊嘅人嘅尊重,唔係人唔死就贏,死咗就輸,有病一定要積極醫呢種真係過時觀念,唔好諗住揸住個80% 5year survival就講到每個人都要醫
諗住佢仲有出片 無乜事
on9到真係唔想理你
醫生提出既treatment全部有晒數據support, 有臨床認證
唔識建議你讀多d書
病人唔做,醫生冇得逼,最後死撚左旁觀者咪笑鳩佢,有咩問題
邊個話佢唔醫有問題?
個個都係笑鳩佢去做自然療法,佢肯做自然療法算唔算肯醫?
收皮啦你,佢信錯自然療法,delay正確治療,奶撚左野呀

岩嫁啦,有你條on9係到死撐,傷風感冒飲符水啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞