32歲張天允不敵癌魔離世!曾作客ViuTV《對不起幫緊你》 早前確診子宮頸癌放棄化療

651 回覆
474 Like 15 Dislike
癌症真係on9.....明明人天生係求生,但癌細胞係身殺mode
完全唔理解呢個5%risk 個logic
點解會選擇take
Cancer 既progression 係咁樣可以預計既咩
Her life her say
病人有權因應情況決定治療方法
Rip
其實佢本人ig講曬成個心路歷程 點解仲可以出現幾個講法
rip
當時睇mm條片聽佢唱回到過去已經喊到仆街
希望佢來生會更好
仲有19年, 一街tg
hpv唔一定會引起椰菜花好多時喺體內無徵狀
扑過野再打疫苗功效已經低左
一確診 選擇唔做化療 試自然療法 畀機會癌細胞擴散
到真係擴散到末期 又話化療做嚟都係咁 都係唔做化療 試自然療法
咁樣都可以成為經典抗癌故事
佢一開始知自己有cancer,2b 期,決定用自然療法
一年過後發覺無撚用先做電療同化療
子宮既癌細胞無左,但再check 係變左擴散到去身體其他部位

Source: 佢自己ig
因為佢喺大部份訪問都強調自己過左醫生比既死期
好勁好熱愛生命
啲人冇諗到佢會做左個咁傻既決定
係 但而家嘅疫苗一針係保護好多種(九價
一個人係唔會中曬全部 最多最多畀你咪中過一兩種
其他一樣有保護作用
係有好撚多種高危hpv 支針只化防好少部份
好辛苦架化療
殺死癌細胞之餘, 自己都會重傷

而且好強人都係治療開始就會activate埋擴散
唉, 真係cls
仆街講句,子宮頸癌大部份成因係性接觸惹返黎
正常男人唔應該會惹到高危,除非濫交同叫雞
佢接觸過d唔撚正常既男人。。。無辦法
奉勸各位女士。。。定期做抹片 。。。
有事就好去醫
唔好on99生勾勾由得癌細胞去吽
但風險上唔係咁計
hpv最危險係16同18 大部分嘅風險都係來至呢兩種
而even第一代嘅hpv疫苗已經有cover呢兩種
而家九價包咗七種高危hpv 夾埋已經防到九成風險
如果佢拍片講自己做錯決定搞到自己有末期癌症
都有警世作用既
事實大吧人都唔想死會搏
連登就大力吹好似做唔做都係咁上下
玩左先
hpv感染係好撚common
你做抹片 就算係完全冇嘢搵到嘅人 都10%人會搵到hpv

唔好有個錯誤思想係一定濫交先至會中同生癌
如果唔係點會全世界都有得篩查 就係因為個個女人都有風險
得少部分人有機會會中嘅嘢 根本唔會有篩查
幾時到張天賦?
佢子宮頸癌2b期已經唔算難搞
醫生都話有9成機會
真心講如果不幸生癌
真係唔好信咩自然療法中醫
呢d最多係用作調理
想問下而家新款嘅HPV疫苗
係咪30歲都打得?因為記得以前嗰款係話後生打先有用
乜撚野叫完全無野搵到都有10%

仲有,我無話個女既濫交,係話佢接觸過既男人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞