32歲張天允不敵癌魔離世!曾作客ViuTV《對不起幫緊你》 早前確診子宮頸癌放棄化療

651 回覆
474 Like 15 Dislike
https://youtu.be/PidJAtTA9V8?si=33MtkG3gOl28JPlC
咁呢個我唔知佢
條片佢咁講,可能個醫生老點佢/佢自己鳩up
RIP
佢其實冇問題
佢三十二歲就死於cancer
係一個好好例子俾人知
1.任何年紀都會有cancer
2.信自然療法同中醫死硬
3.申請死就去死 唔好最尾出嚟又乞錢 又喊苦喊忽 又浪費公共資源
所以我覺得佢係完全冇問題
RIP
你啱 我搞錯左
係電療化療
但都係可以根治嘅性質
搞清楚
佢係一開始2b期果陣選擇唔做治療
到佢一年後開始做治療果陣發現擴散咗
醫生先同佢講要做個勁啲嘅化療 同埋就算做咗化療
壽命都可能只係長多一年
之後佢又選擇暫停治療

其實真係有啲醫生把口好衰
我屋企人幾年前都確診cancer四期
有啲醫生係會講到好有希望
有啲醫生真係同我屋企人講食唔食標靶做唔做化療都係咁
唔做咪快啲死 做咗都可能係多幾個月
而家我就咁講可能好似無乜嘢
但有啲患者聽完之後真係可能寧願選擇唔治療
但我而家屋企人依然生勾勾係度
到而家日日都有返工
所以我針對點係究竟佢係咪俾人misinform?
Stage 3 85% 5-year survival rate?有冇可能?
打target therapy要打一世?
Stage 2通常係電完化完細咗再surgical removal 點解佢會講話做唔到?
我十年前讀嘅時候 surgical removal is the only curative method of cancer 唔通宜家唔同咗?
乜鳩自然療法,中醫,都冇任何嚴格數據係support可以靠佢哋醫好癌症。
正常唔係呃鳩人既中醫,最多都係話中醫係輔助性質,都係叫你做咗西醫要你做既嘢先(手術 / 電療 / 化療 / 藥物等等)。

我唔可以話中醫完全冇料到,但好多時都係唔可以證偽同冇嚴格數據,而且中醫根據以前既典籍同前人經驗,咁又對癌症有幾多認識呢?

依家既西醫,即係現代醫學(唔係以前既西醫,以前外國都好撚多亂嚟既"醫學治療"),係真係有各樣儀器去監察到啲細胞,哩樣即係你生癌走去睇中醫,哩啲係中醫做唔到,有啲中醫都學過啲西醫,都會問你攞西醫既ct scan等等report。

btw,...

屌你老母,周兆祥,你咪再妖言惑眾!
https://lih.kg/3655402
岩岩睇左mm 條片
原來確診頭半年有做治療
原來係2b個陣做左5次化療30次細電
4次大電

做哂呢d子宮無哂癌細胞但已經去左淋巴同肺
個陣開始先話做治療都係得1年命
正常中醫應該都係叫你去西醫醫左先,做哂療程先中醫調理
先唔討論你的觀點

但佢唔係「唔信」

人地有做化療

講左接受唔到生活質素變成咁

所以先選擇停

你唔係患者你點會明白

所謂醫病醫到自己生不如死又唔sure 醫到又噴錢

不過算鳩數開開心心似番個人咁走埋最後一程。
我都咁諗
中醫我唔敢話佢完全無用
但佢一定唔可以用嚟醫急症
有啲良心嘅中醫都一定會叫你去睇西醫搞好佢先
到真係完哂所有化療 先至再考慮睇吓中醫調理身體

而果啲乜鳩自然療法就一定係旁門左道害死人
係你先要fact check下先
27歲2b時有做治療清哂子宮癌細胞
我為咗我啲性伴侶一早打咗了 (男)
你fact check下先啦
時間線錯撚哂
你個post 21年已經係末期,19年2b有化療,唔係開始就自然療法
係咪扑野帶套已經防到HPV,減少中子宮頸癌?
我相信係,不過睇吓你承受咗父母邊一邊唔好嘅DNA多一啲,所以保險公司都要填埋父母健康情況!以前試過話想拆解遺傳基因DNA,計算埋入保險公司保費計算後尾被否決!
佢啲資料引起大紀元架喎
引(用)

你嘅source呢
你條柒頭拎啲fake new出嚟吠勁好笑
成個po有幾個source,ig youtube 報紙,大家get到嘅嘢有啲唔同,有冇諗過係佢本人講嘢唔一致?上面好似有位巴打直頭話佢講大話。
年輕癌症患者要努力
講真話但咁多負評
我睇完mm同埋佢ig
理解到係佢19年check到有2b子宮頸癌嘅初期係無做治療
直到佢覺得痛同唔舒服 先開始再化療電療
係做完之後先發現已經擴散

時間線>
19年4月27日 確診子宮頸癌2b期
選擇自然療法
有一段時間好似正常人咁生活
(ig:23/7/2021)

20年頭 2b期
開始覺得越黎越痛 身體開始承受唔住
終於有一次做完gym後暈低入院
(ig:28/7/2021)

20年6月4日 2b期
接受現實 開始接受電療化療
(ig:29/7/2021、30/7/2021)

20年7月24日 2b期
化療電療完結
(ig:5/8/2021)

21年1月29日 確診四期
醫生檢查後發現子宮頸腫瘤無咗
但淋巴同肺有可疑陰影
相信已經擴散
醫生建議做勁啲嘅化療
佢問醫生做咗化療可以捱幾耐
醫生答佢數據上只係多一年
tiffany最後都係決定唔做西醫治療
(ig:25/8/2021、27/8/2021)
有套唔能夠完全防到,但無套就一定惹到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞