32歲張天允不敵癌魔離世!曾作客ViuTV《對不起幫緊你》 早前確診子宮頸癌放棄化療

651 回覆
474 Like 15 Dislike
同樣 梅姐 咁多錢 都可以一日3餐 標靶藥 化療 架
個問題係唔係你有錢醫 就一定醫得好

有啲人簡生活質素 (即使好大機會會死)
佢對社會最大的影響係 話左比好多女人知 20-30歲都可以有癌症
他嘗試的替代療法有素食、針灸、草藥治療、果汁排毒、清空腸道等,還求助過通靈師

通埋靈
佢ig講驚副作用,唔做住喎,有圖
2/3 - 睇完End Game,掙扎咗一輪,決定同屋企人講(係,我有諗過自己解決)。第二日就正正式式去搵唔同嘅腫瘤科醫生。係兩個禮拜之內做咗唔同嘅檢查,最後確定咗係子宮頸腺癌2B期。Well, good news 係2B期唔係末期,但係亦都代表我唔可以做手術,要直接做電療化療。有得做手術係好過做電療化療嘅,因為係醫生角度,手術嘅後遺症係比電療化療少!但係電療、化療嘅後遺症list咗三張A4紙咁多,好似做完仲衰過唔做🙃
我最擔心嘅後遺症實在太多,不能盡錄:
卵巢死亡
立即步入更年期
骨質疏鬆
皮膚變黑(係燒黑,唔係 tanned)
肌肉纖維化
大小便問題
陰道萎縮
骨枯

等等等等….

#27歲後的飛行模式

3/3 - 係,我最後決定唔做任何西醫治療住。我想比一年時間自己去搵有冇其他方法。好多人質疑我嘅決定。But hey! My life my say! 請尊重病人想法!如果有機會係唔傷身嘅情況下控制到,我覺得值得試 ! 唔work 咪最多stage 2 變stage 3(醫生同我講stage 2 90 % 醫好,stage 3都有85%醫得好)只係差5%,我take 到呢個risk!(投資涉及風險,純粹個人承擔風險能力奇高 lol)

順帶一提,我身體係一啲唔舒服都冇,基本上冇痛冇symtoms。所以,我係2019 年工照返,gym 照做,旅行照去😌當然同時經常覆診,做自然療法,希望能夠逐漸康復…

#27歲後的飛行模式

2期唔做化療已經決定咗命運
4期就做乜柒都冇咩大分別架啦
睇你咩位, 最近個位KOBA, 骨癌, 仲要尾龍骨, 嗎啡都止唔到
你就真係亂講野個個
第一個就block 咗你依啲傻閪先
成日係到屈 製造話題
屌你都廢9事
做完化療點會冇得周圍咁去玩
做科技既人咁唔信科技真係幾諷刺
咁stage2係90%醫得好定延長多一年命?
佢d片有講因為腫瘤好痛
所以電療減輕個痛
電完有感覺好左嘅
建議你睇多啲資料先講
Steve jobs
真係屌我都冇用
玩自然療法送死個個又唔係我
九唔撚撘八 窮就窮 生癌就生癌啦 窮男仔
咁應該要開香檳慶祝?
1,2期最易醫到冇手尾跟
大把人想發現果陣仲係1,2期
可惜好多人都係開始痛到頂唔緊先去check, 點知已經3,4期
你睇佢寫嘅嘢就知唔係醫生誤導佢,係佢自己諗嘢離奇啦。嗰句咩”take risk能力奇高”唔通又有醫生同佢咁講嘢。
講完啲嘢又唔撚認
可能人地覺得係佢最好選擇?
我覺得人為自己選擇負責就得
佢一直以來都為自己負責返
過左一個佢認為精彩既人生

其他人點睇其實唔重要
如果真係煙剷都叫有原因 唔係煙剷又要肺癌死先無陰公

我阿公都又煙又酒幾十年 佢臨尾果幾年都食少左好多 一日一兩枝咁 我地成家都諗住佢八十幾歲就由得佢食

點知佢最後驗到肝癌 三個月就走左
子宮頸癌2b,鳩up做標靶藥+化療延長得一年命

抵佢死啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞