32歲張天允不敵癌魔離世!曾作客ViuTV《對不起幫緊你》 早前確診子宮頸癌放棄化療

651 回覆
474 Like 15 Dislike
答你唔會
電療當刻無感覺嘅
痛可能係本身腫瘤痛/副作用令你痛
講岩左 連登仔都係屌撚死
依家電療應該越嚟越準確
佢d分享純粹係比其他人知道吓癌症病人既心路歴程,完全唔適合做抗癌教學
多數由HPV誘變變到子宮頸癌,要經歷 Cin 1 2 3呢個過程,即係癌前病變,就算感染做高危嘅HPV16、18型,都可以靠自己免疫力戰勝,而由癌前病變到變癌症,通常都講緊十年八年過程,

去到Cin 1、2可以做圓錐狀切片手術,即係將病變組織用類似激光/冰嘅放方式切除(好似係),然後拎啲組織去check下,睇吓有無惡化,如果無就基本上百分百好返。

女性感染多數因為男人,而佢咁早有,即係好早畀男友/出黎玩被感染又無定期做抹片。
即是條仔都有癌先傳比佢?
HPV呀
係好神嘅中醫
腫瘤壓到神經 唔好彩壓到尾龍骨行唔到直頭要坐輪椅 生活好難自理
多數女性係因為男人有HPV病毒所以傳染到畀女人,男人有HPV高危型有機會變陰莖癌/咽喉癌,但呢個機率比起子宮頸癌低好多,而多數男性有HPV都唔會發現,而且會自己好返,所以先會唔覺唔覺惹畀人。
屌你四期仲睇’神’中醫,咪撚吹奏呢啲故事啦拜託
以大腸癌為例

二期同三期係分水嶺

原因係三期代表癌細胞開始入侵淋巴

可以經淋巴全身周圍走,即係三期已經有擴散風險 (四期/ 末期即係已經擴散到其他器官)

二期反而因為仲停留緊係發病既器官,所以通常用手術切除就無事,最多打多個短期化療做預防降低復發率
我咪就係咁樣意思 只係你講得比較學術
你睇下我比人圍屌得幾勁仲要話定期做抹片都check唔到
佢而家死咗先講啦
根本佢本人一開始係YT同訪問都有講大話, 唔認自己試咗自然療法先, 係後尾係IG 先講清楚自己係用一年試咗自然療法唔得先轉返化療電療,
講真好多嘢醫生係咪真係咁講得佢自己知

好多病人都鍾意講大話, 可能唔想俾人話, 可能想減少內疚, 大家唔駛咁認真, 聽完就算, 病者為大, 唔需要拆穿佢, 令佢心情唔好. 可以提出意見,但尊重病人選擇, 仲有seek attention 都可以係治療一部份, 即係接受訪問, 拍YT, FB, IG 出PO, 去教會做見証等, 都可能會令病人有動力. 唔鍾意可以唔睇, 但唔好留惡言.
十年前打過四價仲洗唔洗補打九價
眾說紛紜
以前真係會覺得你𠵱啲句子好激勵 鼓舞人學習同反思

𠵱家望到….
根本每人嘅人生要求同自我能力都唔同
你眼中嘅渾渾噩噩 其實可能人哋已經盡哂力
你覺得人哋虛度光陰 但活得舒服已經係𠵱家好難得嘅事

更加莫講事主本人算幸運 有資源去令人生最後有開心咁玩
好多窮男仔真係生癌後 夕夕無名又辛苦又無聊咁走
明明呢啲資料網上大把毛姐都教人只要有性經驗就好定期做抹片檢查,因為Cin 123真係可以無病徵,但可以透過早期檢查而做手術做左佢,減低癌變機會。

抹片只係test你有無病毒、屬於邊隻HPV(好似先知HPV病毒常見有幾十隻),發現有就做鏡,幫你係子宮頸塗啲好似碘嘅嘢?如果發現有一達達咁即係開始Cin 0 Or 1 ,通常都係叫你觀察住,如果再惡化落去先做手術,第一階段都係靠自己免疫力就得。

通常病變嘅人抵抗力都差,研究發現係長期煙酒、捱夜之類。
渣嫁 你咁都未死
快啲襯地淋啦 傻kai
九價cover點都多過四價
有機會中另外果五隻

有需要就打
我諗冇讀bio嘅未必理解到依樣野 要說服佢地真係有d難度
大把廢老又煙又酒都未死

諗番起佢只係三十幾歲
倖存者偏差
例如肺癌嘅其實多數都係煙鏟黎
依D 癌症Ppost都有人鬧Cls
係啲細胞經過異變,自身繁殖能力特別強
結果害死全個身體
其實人類對於整個地球咪就係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞