32歲張天允不敵癌魔離世!曾作客ViuTV《對不起幫緊你》 早前確診子宮頸癌放棄化療

651 回覆
474 Like 15 Dislike
祝巴打以後健健康康
我都有個呀叔早成廿年前鼻咽癌
鼻咽癌好似算係易醫
但係電療電到門牙都無晒
過程有幾辛苦外人唔會知
之後佢都健康作息打蔬果汁飲(蘆筍)
而家都無復發

呢度嘅人不斷judge一個死人做錯決定好無謂
癌症呢家野無包單,有啲人末期都醫到存活多過十年,有啲人初期做完手術感染都可以係咁先,基因都決定咗擴散速度同易唔易醫

我有做腫瘤研究嘅朋友都話,癌症療程比癌症本身更辛苦,做唔做係個人決定,當然身邊嘅人應該要鼓勵病人積極參與治療,但係如果病人只係想精彩活埋淨低時間都應該要尊重
人哋judge佢其實都唔關你事, 由頭到尾你都講唔到延誤治療有咩好處(除咗得到你尊重)
你都識講80%, 唔係8%, 即係佢27歲即刻做傳統治療, 有80%而家好番結咗婚幸福生活緊, 唔係變咗條屍訓係棺材

即係明明有副好牌自己因為啲ON9 理由玩爛咗, 咁條命係佢, 又真係唔關其他人事, 咁我咪講句RIP囉
Tvb就抵死啦
偶然睇過佢D片。 終於可以解脫。 其實都係一件好事。
rip.
根治呢啲聽下就算啦
我朋友屋企人腸生cancer
即時開刀切腸
醫生話切走咗至少9成嘅癌細胞
剩低擴散咗出去嘅就靠化療, 叫大家唔使擔心
成家人聽到好開心覺得一天光晒
點知化療第三星期就走咗

除非親身經歴過,或身邊有人經歷過
否則你唔會知cancer有幾可怕
積極治療有時可能仲衰過唔治療, 啲副作用唔係講笑
聽唔少例子係啲人唔做化療, 選擇開開心心過埋剩低嘅日子
反而仲長命
電化療都係治標不治本
只不過modern medication當道,搞到病人好似冇乜得揀
個啲乜乜80%90%好返都係呃人,係呀電完個下冇咗
但之後又返發
醫生永遠唔會搵個根源,你問佢點解會咁佢會答你唔到
Modern medication只係頭痛醫頭,腳痛醫腳
所以只係好下病下好下又病下咁
我有個fd個中同又係廿幾走,仲要運動健將
感覺流?
咁咩方法先至可以更治本
標靶或者免疫治療係咪都係治標不治本?
屌你唔好on99 show你既無知啦
5years survival rate 係做過哂大型研究 知道咩癌幾多期數 大概平均有幾年命 用左咩藥大概有幾多作用 隻藥既作用機制,劑量等等藥廠要交哂所有數據同埋pass 左雙盲實驗證明唔係安慰劑效應

同埋切左癌症就係治個本,癌症本身係身體有堆細胞變異唔識死亡,然後越分裂越多,如果將果堆細胞清除 就係本

另外你話搵唔到個根源 我唔同意 例如肺線癌已經被發現有某幾種常見既gene mutation 例如egfr alk 之類 所以有相應標把藥係出黎對付呢d gene

唔係話現代醫學一定岩 不過人地全套野有理據 有數據 經過世界唔同國家醫生試係唔同人身上都係有效果

咁其他醫學理論 例如中醫 自然療法 咩都好啦 有冇類似研究呢? 可能你會話中醫係睇每個人體質同病開唔同藥方嫁嘛,邊可能做到個個tailor made藥方,邊有咁多資源呀

我可以同你講例如醫血癌既免疫治療 car-t cell therapy,就係抽番病人既t cell再tailor made 更改果堆t cell ,之後打番落去病人身上,d t cell會改到target 到癌細胞,所以work
部分同意,但現今治癌既方法 包括手術切割 化電療都無法確定100%完全根治 即所謂完全治本。切割只能割咗眼睇到既癌瘤,部分癌細胞有可能已經浸潤到附近正常細胞而睇唔見係會切漏,更不要說有啲癌細胞係生長於某些重要或隱蔽部位係切除唔到既,至於化療又會有抗藥性情況,所以點解咁多病人明明已經積極治療 仍然會有復發或轉移情況,即係現今醫學依然未做到完全根治癌症 只能提出所謂5年存活率數字
rip
所以嘢講theory都好容易
但實際操作呢?
切左癌症 - 好,開完刀切完話冇事喇,三個月後同你講又返發,咁係冇切乾淨定係一早擴散咗唔知,定係又有新嘅癌症呢?
到時係咪可以拎住啲大型研究報告屌柒醫生?

好簡單, 如果你屋企人有cancer, 你係咪可以咁100%信晒啲報告然後醫生話做乜就做乜先
實際操作咪跟番大型研究既數據 全部野evidence based 唔係尻up出黎

冇切乾淨定一早擴散定有新癌症都有可能 醫生唔係神 只係根據evidence based 既approach 係切既時候幫你margin 位切走多d 同埋會手術期間做冷凍切片check個margin位係咪清哂 至於係咪一早擴散左都有可能 始終科技手段限制可能太細粒既癌細胞真係發現唔到 所以要做既係提高個技術同向住呢個岩既手向

我唔明點解要屌柒醫生 佢已經將佢所有可用既手段合規格專業咁做左

反而我想問咁你想信其他咩療法可以俾到我上面講既野你 可能某位中醫or自然療法用係隔離三姑好work喎 真係有效先算 但係佢個sample size係三姑一個人,而且三姑係乳癌你係腦癌 咁你有唔通會莫名地對佢好有信心?

BTW 我屋企人有癌症 我係100%信報告同醫生
唔信醫生可以點?
真係放手去中醫定自然療法?
定係求神希望上天憐憫
身邊都有朋友家人有癌症
話搵到咩神醫中醫
到頭來只係遇到個神棍
RIP
我喺大概年幾前follow佢
每次見到佢出片都覺得好欣慰
冇諗到佢竟然咁快走咗

唯一唔係好理解就係一開始唔接受放化療
而係走去做alternative therapy
而且我有D懷疑佢話醫生同佢講二期同三期個存活率只係差5%
因為同一期嘅a、b期有時都唔止差5%
如果佢一發現就即刻接受放化療
或許就可以執返條命仔
咁後生就過身真係好可惜
RIP
其實你有無睇人地D訪問
佢呀媽叫佢自己條命自己選擇 同埋完全尊重佢
人地又無話後悔D乜 加上人已走
咁撚樣都可以屌到人 關你咩事姐
做完D化電療 情況有幾差 你D冷氣師 點會知
剩係識得話人on9唔醫 佢27 個年 醫生都話佢就算醫都唔會過到 兩年
但最後佢都32 先走 我都好鄧佢開心

自己人生自己負責 佢已經做到
你係邊位 憑咩用你把口去話人
睇timeline啦傻閪
你睇左佢d訪,但係你講關於佢d嘢都多啱
佢最初發現係stage 2b, 點會有醫生講得兩年命
同你點知佢有無後悔? 你知唔知其實佢講左唔做西醫治療之後做左幾多? 呢個post有時間線你搵黎睇吓
估唔到27歲 stage 2B cancer應唔應該即刻醫都有咁大嘅討論空間…
當然人走左 而家話佢錯係無乜意思
話人哋家人朋友唔阻止佢更加無意思
但係呢個post好多巴絲正視聽
等大家唔好以為自然療法可以根治cancer
呢個討論都係有意義嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞