歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (200) 自由對翼要AA膠痴實補畢地無縫再刻返detail

1001 回覆
1 Like 7 Dislike
請問用雙星滲線油應該用邊雙天拿水擦走?
會唔會傷模型?
以前細個玩用雙星滲線油同普通天拿水玩到D膠裂開
做乜呢排咁多人問滲線爆膠嘅
any肥,孖星滲線液係琺瑯漆嚟嘅,用返琺瑯開油水就抹得甩,例如孖星X20, Gaia T05, 或者白電油。
至於點解會爆膠,同點樣避免,可以睇下頭po
https://sites.google.com/view/lihkg-model/%E6%A8%A1%E5%9E%8B%E5%9F%BA%E6%9C%AC%E5%8A%9F/x20-%E7%88%86%E8%86%A0%E5%95%8F%E9%A1%8C
素組
最簡單
未砌之前就滲好先
咁樣就唔會爆
試過530精密電子清洗劑都得,十幾蚊支
香港仲未番seed freedom隻HG強人
遲哂大到
MG敍述高達Ver.Ka正撚到
現貨係咪平過$385?
預訂$4xx
喺大陸倉出貨你預遲過五一啦
Best MG in 2024
好大量貨,等插下先
插完之後可以考慮下如何唔用噴槍嘅方法砌好佢
分色咁簡單真係幾好

眼仔同傳感器嗰幾張3d貼紙真係冇得彈,幫模型友慳左好多功夫
想順便問問素消有冇人用水性消光?
諗緊買支嚟自己用噴筆噴下
有用AV支MECHA消光
同油性比冇得心急,噴到少少令身會停手
唔均勻就等乾再噴多一層,都OK好用
係咪因為今年只會出一隻mg
請問下亮光漆噴到有紋咁係唔係fail咗
你好近距離噴?
大約15-20cm
有20咁應該唔會有事wo
你係噴筆定噴罐?
噴罐要打橫咁樣噴一層 唔可以噴同一個位噴太耐
你用噴罐對住佢射到水浸?
用mr hobby b601噴罐,左至右掃2-3下
第一次用,噴濕又未到好濕
噴呢件之前噴過落件金色件又無事
你手指係唔係壓到底?
我習慣壓一半就算
一來哂油 二來驚重手噴衰左
橙皮多數一係冇搖均勻
一係太厚下層未乾,上層已經乾左
可以睇下佢點搖勻
https://youtu.be/5thWo8Ylan0?si=SZRcKRXbVI7t7vaZ
有機會,少用噴罐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞