歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (200) 自由對翼要AA膠痴實補畢地無縫再刻返detail

551 回覆
1 Like 4 Dislike
下邊到
原來shiny color繼續出
係咪 白瀬 都有機
講左會全員出哂
下轉就到佢
井多少少
模生開班
其實唔係貴既,不過我地玩開覺得有d多餘
岩岩facebook見到, 模型先生
滲線係有D故仔, 但唔值400蚊個半鐘

以前砌模型全隻上色, 有底油隔住, 爆膠機會咪少
點知素組派又走去滲, 而線位本身已經係件最薄最脆既位
用x20開油, x20重手左就更易爆

簡單黎講, 一係就噴層保護油做底, 一係就用白電油開油同抹油, 減低爆膠機會
或者用雙星panel line, 呢支油比例完美到無得再完美, 一開即用, 就算擺幾年都仲係咁順滑
小貼士係要打飛機咁chok, 再用棍仔了暈個樽入面先倒出黎用

而滲線係唔會用黑色, 除非某D特殊效果, 灰色係最自然
買定兩支雙星panel line, 黑同淺灰, 跟住用調色碟自己溝深淺灰, 就正晒
抹出界位, 其實係要夾雜綿花棒, 尖頭綿花棒, 同gaia 修線擦膠咁樣用
見D人好似洗地咁用x20綿花棒抹, 素組派更易爆, 上油派都好易搞到好污糟, 同埋降低底油明度, 其實唔建議

利申: 15年砌模型經驗, 我估呢度起碼係佢個堂2/3內容
或者咁講, 有砌過模型既人都知既野, 得新手同班熟客圍圍喂, 見到有堂就拍掌叫好
咪咁啦
想問下Gaia 修線擦膠咩黎?一般模店唔多覺
咩啫咁係難啲comment喎
事實上面巴打係好人嚟嘅, 串還串但有返啲保留剩低真係關鍵嗰啲唔講廢事去到咁盡
而家喱個post去到第200個, 滲線我冇4次都最少解釋過3次
comment落去嘅話, 本身上面巴打都要分段喇, 係咪即係間接幫緊人哋兜, 係咪幫緊人哋宣傳呢, 係咪間接證明有啲真係值錢嘅內容係一個老手都唔能夠三言兩語話到俾你知呢
我又唔係打佢工又唔係有佣抽, 廢事啦
即係我自己啫, 就覺得無謂過問人哋點搵錢
know-that, know-how喱啲嘢從來都係識咗之後就看輕
我剩係想講好好珍惜互聯網上面嘅免費資源
每句輕蔑, 其實背後支撐著喱啲人副咀臉嘅都係前人智慧或者自己唔識珍惜嘅汗水

不過喱到係連登, 點講就點講啦
我就冇需要嘅
直接買Rubystick

其實玩齋啪唔用孖星咪得好多方法代替
你咁樣穿人條橋得唔得㗎?

我自己就兩睇啦

滲線知識同技巧唔係啲咩驚天地泣鬼神嘅嘢,對我哋呢啲一路有玩開模型嘅,第一反應都真係會係 “吓,咁都收到4舊水粒半鐘?” 而且今時今日,呢啲知識都有好多免費途徑可以攝取到 (例如上連登睇呢個post同睇埋巴打你嘅回覆 ),自然覺得唔值呢個價。

但對於唔識/懶於自己上網搵答案嘅伸手新手,要人手把手咁教佢點做,咁交返多少學費其實又應該吖。上補習社呀樂器班呀都隨時要畀幾舊水一堂啦。

利申:冇上過任何模型班,但試過X20爆膠
我唔係諗住講人地點搵錢
只係覺得香港人對於畀錢人賺/買無形既野個摩擦力真係好大
去搵老師上堂,唔好單純當自己買資訊會好d,
因為當中仲有社交,建立人際關係,開發解決問題的渠道呢d 野係入面
你想像下去模生度上堂,拎到老闆個whatsapp,市儈d你想留貨個牙力都大過個nobody 街客啦
資訊爆炸的年代,最唔值錢就係資訊

噴左幾罐tamiya, 成屋都係lacquer d粉中撚曬毒
啱啱先滲完線唔講了聽日返黎噴消光
反而想學刻線多d
刻線800
果陣第一次砌都係呢度問點滲
唯一一次爆膠 係我整跌左滲線支野落粒件
所以粒件就爆左
咁如果醉翁之意不在酒,志在結識鋪頭老闆,咁就冇得好講啦
但淨係幫襯4舊水上得嗰一堂,老闆可能都仲係當佢係nobody街客,除非條友社交能力超強,同老闆好投契喇
買4把刻線刀都係番道
其實不如買2隻模型睇片做實驗試

慚愧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞