歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (200) 自由對翼要AA膠痴實補畢地無縫再刻返detail

1001 回覆
1 Like 7 Dislike
其實高唔高追貴價工具呢d,無咩好講既,都係個人意願黎

就如有人買手機買旗艦機,有人買中機價,可能講你覺得用黎玩遊戲都係差唔多,買旗艦機無謂,你買旗艦機,第日你如果有d野要粒cpu高階先行得順,咁你未多左個功能

就好似神剪呢樣野,廿幾三十年前個時砌模型磨水口,我都就咁5金鋪買把五至十蚊鈄口鉗,再買2蚊水砂紙同用筆刀黎削,咁效果係一樣做到,只不過時間用得多與少咁解,依家神剪3百幾蚊把,但佢一剪再磨幾下就已經搞掂,你個3百幾蚊就係為左買個時間同方便,咁又無得話人買咁貴工具無謂既,我自己依家都用神剪

又好似噴筆呢d,以前電擊高達模型王大賽冠軍都係用緊台灣筆,但咁又無理由見人地買枝Olympos黎砌高達,就話高達用台灣筆未一樣,買Olympos係多餘,呢都係個人選擇,無高低之分
我都成日比fd笑係裝備撚
但慳返唔少時間同功夫我係覺得值
以前讀書就話大把時間
而家出黎做audit狗ot都o唔少 唔慳時間真係一年都搞唔到一隻
其實落磁石都唔得一個用法
1可以喺兩個已固定嘅樁位度加磁石,就唔使用膠水都會貼合
可能比較適合一啲不可動嘅位,例如gk嘅身體手腳組合,或者將把刀黐係皮帶度,我有事唔鍾意啲3mm柱,都會剪咗去用磁石代替

2喺兩個面度加磁石,但唔貼合,有少少距離佢哋都會因為有磁場而去到咁上下嘅位,不過嗰個力就冇完全貼合咁大力
比較適合配件例如帽磁吸上頭
比較適合啫,又唔係完全唔啱嘅
就算你貫穿咗件件都可以啱口徑咁就落磁石補返底面磨靚仔
ps我直頭試咗粒磁石隔舊膠都有力或者夠力連開窿都唔會做
偏差就一定會有㗎喇你又唔係cnc電子定位
最簡單就係上面教法,用抹得甩嘅筆鑽完一邊點一下合埋件印上去就係一樣位,但係你落走鑽嗰陣時都唔一定能夠水平垂直咁鑽落去,所以都係依靠磁場畀力,留一啲樁位or定位點會好d
鑽深咗/有空位咪疊多粒先油你痴得磁石都唔會得一粒喺手架啦
精品又開倉又執左信和2樓係咪縮皮
信和2樓早幾日去仲係度喎
計時薪的確係一個好基準
學生哥咪攪多d手作野
做緊野咪試下貴裝備
執到隻mgex
邊到執
睇完套戲就想買
佢信和唔係有幾間咩
個2樓定1樓轉角都租埋
係連登留言只要語氣串d, 你班人一定彈起,盲撚晒
我另一個post專登講到godhand神手天下無敵,你就用gk軍模壓我
呢度我話godhand手鑽零價值,就即刻話去到gk要鑽幾百個洞好有效率
只係識搵呢d位入我
我專登講到咁極端,你一定有位入我架係咪,因為無可能一件工具全能或全廢
其實入完我就零建設性,又係乜乜慳時間就係錢,神剪果度又唔講幾百個水口慳幾多時間?
呢個post其他巴打起碼認真擺低其他鑽洞對齊,垂直方法
你只係識搵絕對高地單打我
其實你唔講嘢咁極端我都廢事覆
因為啲野頭post有晒
但冇人睇
大家明白連登講嘢串係預咗同人互咬
而且我玩埋啲小眾冇乜人討論到唯有搵嘢咬吓
如果你係諗住認真討論唔係引戰嘅咁我sad聲sorry先
巴打係咪好得閒做社會實驗
係度試人會唔會入你

咁事實係每件野有佢價值
有d人廢手咪要用貴工具
有d人手藝勁咪咩野都土炮搞得掂

其實每個人手藝都唔同
有d 人筆刀都刻到直線
唔通因為咁每次見到人用推刀刻線刀都串鳩人廢/裝備撚咩
睇曬上邊d post都無人講過軍模
又拉軍模落水
應該係出面個噴槍po掛
模倉 應該冇曬
靜啦
仲以為呢隻for落磁石會好啲
唔該師兄
其實我反而係擔心左右手個位會唔啱,但睇完你咁講好似個人技術為主
會整多啲練吓
你又啱喎
試下錯下就會進步
所以我仲未學鑽野同加銅支同磁石
事實上godhand 手鑽真係日本某工具既貼牌手鑽黎 上Amazon jp 打anex 就見到

但godhand 鑽頭比起其他既好用好多
個削力同手感同五金鋪既無得比

正如田宮砂紙同五金鋪砂紙一樣
用過田宮就知真係好用過啲五金鋪砂紙得多

Godhand 唔係同你講性價比
日本工具都唔會同你講呢啲啦
日本工具係比較人性化啲 適合模型用多啲
就係貴係到 當然你搵到同款既都可以唔使買佢地
砂紙我都搵過同田宮同款 鑽頭都搵過
但都搵唔到
某國啲模型師都會用日本工具多過某國既工具就係咁解
當然你間唔中砌一隻都真係唔使買咁貴

係好多工具都取代到田宮 godhand bmc 呢啲牌子
手感唔同 當然技巧都係重要既

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞