歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (200) 自由對翼要AA膠痴實補畢地無縫再刻返detail

1001 回覆
1 Like 7 Dislike
巴打放咗未?carousell 搵唔到你好似
新手想試下低cost 試玩打燈貼背景紙不過無相機得電話1/6 figure rg/mg 等請問燈可以喺邊度買
咩燈???

少極三支
如果要low budget
12蚊店可以執齊所有野
落雨照噴消光
上次我又係連續好多日陰天落雨,
忍唔住手癮照噴油又噴消光, 結果又無乜事.
不過我開足冷氣加風扇.

但宜家又有另一個麻煩問題噴唔到油, 中左招有鼻炎
賣左比同事
身體要緊
人冇事先做到世界冠軍㗎嘛
應該用咩鑽頭?普通開個洞定要平面會好啲?
架雷神未噴得
繼續試新嘢
Fm風0啱啱畫好 諗住嘗試下刻線

以前刻返啲邊線都係用呢把
自己加既刻線照用呢把夠唔夠做
佢應該有兩種鑽頭
一種係挖平底圓用
另外一種就係貫穿

前者用嚟增加detail同埋放補品例如你所講的磁石
後者係打樁用
如果開新坑應該前者會好啲
長知識了,睇嚟要買多盒鑽頭
另外鑽嗰陣有冇咩方法定位?驚兩個零件會有偏差
簡單黎講咪就係呃錢工具
手鑽加一pack 0.3-2mm鑽頭, 俾到盡咪40蚊
god hand出就百鳩幾蚊
加磁石係要兩面, 要兩面完全鑽岩位係冇撚可能
最快方法咪A面鑽岩位, 擺粒磁石落去
B面鑽大少少, AA膠爽身粉,擺粒磁石落去,拍埋, 5分鐘後乾左打返開就100%完美, 驚痴實咪加張遮蓋膠紙隔一隔, 但會有少少密合度問題

呢個方法任何高低差, 奇形怪狀情況加磁石都無得輸
另外打銅枝都係咁樣做
買支gh手鑽? 那渣面就那渣面啦, 唔好扮啦
呢d 就係加detail 用
你有自方法去做人哋要畀好多錢買工具做到的事係你威

但唔代表人地無價值既
sorry, godhand手鑽所謂既防滑, 快拆, 價值真係接近零
睇返果位巴打遇到既問題, 就係磁石點樣垂直對得正
事實上godhand手鑽只係一把普通五金鋪買到既手鑽加marketing
要解決果位巴打情況, 就係要靠技巧

兩個面鑽洞, 要對正唔難, 但其實我眼界差, 對正都有問題
第二個問題, 就係點樣保持銅枝/磁石垂直面
對正同垂直呢兩個問題, godhand唔會幫到手
一係就靠你自己第六感對正
唔係就大細洞做法, 用大洞既磁石去就細洞磁石
上面有巴打講左用畢地, 但AA膠+502爽身粉, 更平更快乾

砌模型, 就係要用腦, 要理解處理緊乜野問題, 點樣處理
再進一步先係邊D工具, 會處理得更好
本身方法錯, 用乜工具都無用
而裝磁石呢個case, godhand手鑽同五金鋪手鑽係無分別, 除左價錢
唔駛好似人哋砌咗十幾年咁用完腦都仲係咁煩架

整好一面用水筆油一油粒磁石再拍另外件件會有個印就知要鑽咩位
深度問題拍粒磁石埋枝鑽再痴張masking tape喺鑽就知大概要鑽幾深大粒磁石可以預鬆少少轉平面刀刨,會放得穩啲

曲面落鑽會跣嘅話都有專用刀具或者用刻針/大頭針之類印個凹位先
我都買咗好多gh刀具平刀最抵屌可以做埋闊刻線刀
如果兩件件個面唔係貼實, 有高低差, 甚至有空位
你個方法都work?
其實就係講緊兩套方法
靠鑽得準兩個洞去fit兩粒磁石
定係其中一個洞預大少少深少少, 加少少補土固定粒石, 就另一邊磁石
對我黎講, 真正唔使煩就係大細閪
最鍾意gh把pn120同佢既海棉砂紙
Gh鑽硬度同切削力高
鑽野順暢好多用少好多力
鑽abs呢啲硬度低嘅膠又鑽唔深唔會感覺到
但玩開gk隻隻都要鑽幾百個窿鑽得深時就好有用
用手鑽會慳好多好多力
起啲真係三尖八角嘅面落鑽個防滑就更加有用
就算落電鑽去鑽都一樣feel到
對於啲好薄要鑽好淺窿時
佢就更易微調控制
一般玩笨大未必用得著佢性能
但就大量人睇牌子盲目買
然後用唔啱情況就話同五金舖無分別
先唔講五金舖我搵唔到1mm以下鑽
成日屎忽痕買唔同既工具去試
有d真係唔試都唔知岩唔岩自己用
我用多少少錢自已一個鐘時薪唔使
但慳幾個鐘時間同心機

左攪右攪用多幾個鐘又麻煩
然後慳唔到自己時薪但覺得咁好威
感覺同長輩谷堆發言好相似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞