歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (200) 自由對翼要AA膠痴實補畢地無縫再刻返detail

1001 回覆
1 Like 7 Dislike
怕咩, 反正你RICH
我廿年前仲讀緊中學果時係咁叫
請教下噴完消光變咁係唔係只可以砍掉重練
用b603,唔知係唔係噴得唔夠濕,有啲件又噴得靚
歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (200) 自由對翼要AA膠痴實補畢地無縫再刻返detail
https://lih.kg/CeuhGGX
已經跟咗佢了,上次噴光油失敗嗰個都係我
隻野我本身有做無縫 但搞搞下好煩冇再搞
就咁啪左佢就算
有冇睇天氣??
試吓噴多一層睇救唔救到
聽日紅日 而且好似冇咁濕
點解唔等埋聽日先
就係等咗成個月,見今日濕度5x%先噴
陣間試吓先
可以係手法或者距離問題

就咁睇相,依家見到舊野上面見到有d位係無消光油覆蓋,而有消光油覆蓋既位有少少起砂

通常呢種情況可以係個距離拉得太遠,當d油未上到舊件之前已經係空氣之中乾左一部分,而另一個原因可能係隻手掃得太快

你最好攞d癈模型框試噴幾下,攞岩個距離先,同埋襟噴罐個掣個下唔好大力襟到落底,減低個出油量,再減慢隻手掃過件件個速度,等d消光油可以一層層薄噴上去,噴到滑為止
唔駛噴咁濕架啱啱好噴滿就要停
個罐唔好凍/噴嘴要清潔/粒制一下咁到底
噴罐唔係噴筆一定要full power去同指定距離先霧化得靚
都有D似個罐凍左,噴口水
凍又好無,手速可能快咗,距離應該無問題
又唔洗full power㩒落去嗰下唔好驚 一下到位就得
幾年前完全唔識就買咗啲模型工具想砌高達,但嗰時忙冇時間學,最近得閒搵返啲嘢出黎,當中有枝雙星滲線液(87131)同mr.hobby嘅油性消光漆(b523),我自己都做咗啲research,見有分水性/油性,油性又有分琺瑯同硝基,啲人話唔好亂溝,如果唔係就有可能會互溶,啲滲線會化開,但太多種講法,我真係睇到一頭煙,都係唔知邊樣唔可以溝邊樣所以真心想請教下:

我暫時打算只玩素組+滲線+水貼+消光,咁我可唔可以用雙星枝滲線液黎滲線,最後再噴mr.hobby枝油性消光?定還是要買枝水性消光?

聽人講話雙星枝滲線有可能令啲膠裂,咁使唔使買mr.hobby嘅wc-01黎做滲線?呢枝又應該配水性定油性嘅消光漆?

其實主要係我初初以為小學生都識嘅概念係水同油溝唔埋,咁就唔會互溶啦,而雙星枝滲線係油性,所以我以為要買過枝水性消光,但見網上好多教學係照用返我呢2枝,搵搵下又見咩琺瑯硝基,對我呢個讀文科出身仲要十幾年冇讀書嘅黎講真係睇到我好痛苦
素組你滲好晒先砌埋唔好勁濕點落去就冇咩事
會爆多數係太濕/砌完滲積住係D夾口一路毑住先會爛
mr hobby wc-01個D好在無雙星咁臭
你鐘意水性av油開稀滲搵酒精捽都OK
D噴罐消光你一下一下慢慢掃就冇咩事

油既野參考一下
用硝基開油水嚟開水性油,咁開完支油係咪變咗硝基漆?
如果係嘅話,咁做有乜好處?搵返硝基油配返硝基開油水嚟開,唔係仲正路咩?
以前新手上網唔知邊到搵出黎
下面個表我搵到幾個版本都有些少出入
其實如果我只素組,跟住唔好太濕、乾咗先噴、慢慢一層層噴呢啲原則,就唔使太在意嗰啲水性油性互溶嘅問題?
素消既話 我懶撚啪好頭身手腳就一野拎雙星琺瑯去滲
不過我都係以前爆過唔少次膠 慢慢摸索左點樣係做懶撚既同時盡量唔爆膠
我之前試過手油完水性油再用油性消光 但冇互溶問題

Fail得多就會摸索多d經驗

勾起傷心回憶, 雖然已經噴油,但係大意唔記得搖暈滲線液就滲(即係滲溶劑...)
所以好快就發現龜裂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞