歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (200) 自由對翼要AA膠痴實補畢地無縫再刻返detail

350 回覆
1 Like 4 Dislike
對定風翼係咪掉轉左 🤔
巴打唔好彩 上少少已經有人講
其實光油我都有,我隨手攞嚟噴都冇為意
下意識攞咗支消光
玩素消玩得太耐
人生第一次噴油獻咗俾隻MIA魔霸

另外想問下如果我想keep住呢個光澤度 應該用咩保護漆
同埋我水貼痴錯number
痴之前落咗膠水同軟化劑
有冇方法可以整甩張水貼
光澤度無論噴消光半光定光澤都會唔同左,真係鐘意目前效果就唔洗上保護漆都得
聽人講水貼痴錯可以用x20捽爛佢 但我冇試過
唔用保護漆
小心啲刮,一係就算數啦
無視大法比較好
如果冇上到色就話易搞
再落無膠水成份既水貼軟化劑,即係郡士綠蓋,落張水貼度,那到張水貼開始爛為止,之後用棉籤卒爛張水貼咁卒佢落黎,你貼既時候落左軟化劑,你預一定要整爛張水貼先脫得甩

想問下依隻色係邊隻油
用郡仕灰色1500底灰打底
再噴Gaia EX-02 光澤黑
最後用Modo MX05 機械金淺噴
感謝成功整到落嚟
學到野了
問吓依家仲有無舖頭有賣模型散件?
壽屋次次啲貨都水浸又劈價,蠢左無訂到busterdoll同無限邂逅,呢排搵現貨搵死人

有冇巴打知日本個面係咪都係咁定係依家已經無人入壽屋存貨

放返幾張素組knight分享下

色色面正到癲
噴2層光油先,之後再用消光調整到你要既光澤度。
同埋光油本身有個厚度可以幫你平衡水貼邊緣個凹凸位,會冇咁覺。
唔噴的話到你刮花時就會好煩,想事後噴返都好難搞(又要拆又要磨又要夾個色)。
皆旺地庫
新既BLUETACK,如果都黐唔甩就無計
唔好呀
我試過落綠蓋唔記得抹
廿幾分鐘之後一抹就溶左少少油
硝基油嚟
正常時間操作下風險好細,比X20 細好多
因為綠蓋甩已乾水貼係郡士其中一個官方建議用法黎

反而X20 有好多各式各樣風險,例如X20理論上唔溶油性油,但如果X20留左油性油個表面一陣,用棉籤一卒,其實一樣見到有d色係染左上枝棉籤,同埋除左舊膠本身龜裂呢d普羅大眾熟知既風險之外,仲有舊膠無裂,但裂左個塗層呢類既風險
廿幾分鐘梗係唔得
喱招係有啲冒險
我一般痴水貼嗰陣都建議唔好好似youtube 啲教學咁亂咁掃掃到出晒張水貼
剩係搽喺水貼上面
我十秒左右就開始印下張嘢睇下有冇淋到
多數就唔會淋晒, 咁就再搽過少少, 十秒左右又嚟印下
如果你冇搽到出晒界浸著啲油(任何一種模型油), 理論上就可以浸到佢巢皮先印佢
所以最好養成個習慣,滲線/貼水貼之前,先噴一層透明光油先,咁X20又好,水貼軟化劑又好,最多都只會傷到層光油,唔會傷到下層嘅塗裝
玩開水性油嘅,有冇邊款香檳金推介?
想噴吓百式
你隔咁耐搵到隻knight咪偷笑
我gunner同knight都冇Ruby Eye叫做好彩有訂
嚟緊仲有tank同paladin要衝現

Buster doll日本情況唔清楚,但係聽聞大惡魔官網一開訂就搶哂
香港呢邊近幾隻都係入貨唔多
好似突然少左好多貨, 我全部冇訂, 想入隻Ruby eye玩下見都未見過gunner同knight而家街都唔見
Gunner下個月再販,knight到依家都未開訂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞