歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (200) 自由對翼要AA膠痴實補畢地無縫再刻返detail

1001 回覆
1 Like 7 Dislike
好問題, 我以前hard sell Aqueous嘅時候有特別講喱個combo
基本上你冇講錯, 兩邊一樣一定最正路
但有個好窄嘅用法令我幾鍾意咁用
如果條件許可的話, 我就一定主力用硝基油上色啦, 但死窮撚如我租唔起studio又唔係住大屋無謂搞到家嘈屋閉
所以用Aqueous喱類所謂水性油將就
你知我砌開戰鬥機, 有時啲迷彩係有啲要求, 咁我就會死去噴油場到用Gsi Rapid thinner噴一晝
點解唔用返佢自己嗰支thinner, X-20A或者其他酒精類呢
咁就要續樣數我討厭佢哋各款嘅位喇
Aqueous嗰支thinner雖然算唔上臭但都有陣怪味
而且好撚慢乾, 有時過咗好耐漆膜都唔硬, 易痴到指紋
X-20A其實冇咩, 但就係唔突出, 除咗味之外冇嘢好過硝基
包括沉澱速度, 乾燥速度, 溶解速度(關係到洗筆乾唔乾淨)之類
藥用酒精兩款我都試過有溶解度問題, 有時會有光澤度唔同嘅情況
高純度酒精尤其乙醇就太過快乾, 好難統一光澤
硝基thinner就多咗好多選擇, 除咗standard之外仲有緩乾版, 快乾版(但唔係快到乙醇咁), 有T-09
所以喺有水濂抽油嘅前題之下俾機會我噴得順手
咁樣事後嘅細節或者瑕疵位需要補兩筆上去我又唔洗再額外買過支油, 色差控制喺最細範圍
我用返Tamiya嘅水性緩乾劑就搞得掂筆跡
所以我基本上全面用晒Aqueous都依然保留舊底啲硝基thinner冇掉到
大佬我又學到野
首先唔好再相信「油性」同「水性」喱兩個詞
如果你真係冇心機冇耐性去鑽研到底兼容性喺邊
我直接答你, 你上面喱個配搭, 即係B523係可以溶解87131
但首先有幾樣嘢講咗俾你聽先, B523要溶解87131到化開係要本身噴到87131上面濕晒又勁耐都未乾晒先會發生
如非濕噴, 即係跟返B523正確嘅乾噴用法, 喺87131溶到化開晒之前B523已經乾晒, 唔會化開
但你要留意, 消光表面會令到本身滲線抹唔乾淨嘅位變得明顯
所以你如果事後見到有啲污糟咗未必關溶解度事, 係你本身抹唔夠乾淨
如果你用白電油抹就更易抹唔乾淨, 自己睇路

我知道而家膠羹之類好難買, 但你副模型啲廢料膠框多的是
喱啲兩下實驗有答案嘅嘢打長文問人不如落手試反正你遲早要面對

最後特別提醒, GSI油性消光噴罐B514, 即係冇UV cut嗰支係我少年時嘅惡夢, 點噴都有白化
你喱支有UV cut版就冇用過, 自己睇路
特別提醒
如果用開Tamiya白色水畢地噴罐打底嘅千其唔好喺上面噴Aqueous粉紅色
利申: 中了伏
估唔到喺特定條件下,呢種玩法原來都有佢嘅用處
真係學到嘢
試完慢慢噴多一層,救得返,感謝大家指教
應該係手速太快

但出現另一個問題,就係可能罐油差唔多用完,定唔夠氣壓,噴咗兩粒水點,想問用酒精輕抹整唔整得走
巴打們好
屋企終於有位可以放噴油既野,想問幾個問題

1. 打算砌HG 1/144為主,刻線刀用0.1定0.15好? 同埋mad 係咪好差? 爬文見到話好垃圾但新手驚整斷Funtec

2. 以前減價買定咗枝PS289,泵係咪用ustar U-601夠哂?

3. 抽氣水簾用懶癌係咪足夠? Size 買邊隻款好?

4. 砂紙個啲係咪隨便邊個brand 都無所謂?

5. 刻完線係咪要打磨返個線位? 通常用幾多號?

6. 光固化補土值唔值得買?好似幾好用咁,有無牌子推薦

7. 買油通常去邊買?係咪日本網購?
直接用2000號砂紙輕輕磨一磨平個水滴位,再重噴多一層係面就得
1我自己hg rg都係用0.15做加深刻線 如果你要玩埋佈線可能要再買多把其他

2 3我手油唔識答

4 我係五金鋪砂紙+老豆棒+神手海棉砂紙加職人堅氣既挫 睇你磨咩零件同磨咩位先再決定用咩工具

5 我自己600 800輕輕磨下都夠

6最近買左mad既光固化補土 但未有機會用住 建議搵一下片同其他牙膏啊 畢地啊睇下有咩用途同功能先

7唔知你講水性定油性 不過都係智高 玩模 ym呢d地方
想問Gaia 個隻白色底灰係唔係要薄噴多層先會上到遮到底色 ?
我試幾次都係好似上唔到油咁 ;反而黑色灰就可以好輕鬆幾下就遮到底色
Rg隻突擊自由titanium finish 好似幾正 但隻模型應該係舊模/ 舊Rg handicap骨架嚟?
白色本來遮蓋能力就低,上多幾層係正常。如果想噴白色,可以噴左銀色底灰先
感謝
明白
美到想要
mask咗粒半鐘
好想今日噴起埋佢
想問下咁多位巴絲知唔知有無模型舖係有得訂再版既hg
有時想買啲款要mon 到啲模型店po實一實先得
Thanks
要睇有冇開訂
想問呢隻百式最好用咩噴鑵噴呀!
https://www.youtube.com/watch?v=yJYkvkueDeE
我之前用molotow
2.ustar U-601應該冇問題
3. 我自己用緊蕭舊款中size,效果都OK覺得太左少少。都係噴油果下抽油出去,咩size就睇自己位
6.值得買,我自己用緊Gemo。
7.香港網店可以去L model 買
唔該哂巴打先
唔該哂巴打先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞