歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (200) 自由對翼要AA膠痴實補畢地無縫再刻返detail

1001 回覆
1 Like 7 Dislike
長知識了
アルコール 指酒精喔

依款先係水性?
似係了,見到有人話 Gundam Marker 無咁毒係因為佢用酒精做溶劑,所以相對安全。

不過都見到有人話原來水性油都唔等於安全,水性油都可以好毒。所以應該好似頭先位巴打咁講,要玩油就做好抽風同戴返個罩。

一係加入素組派
Gundam Marker既實色系列郡士都係將佢分類為水性油,唯獨係幼線枝marker係油性

酒精系只不過係佢個solvent 係用左酒精,但佢顏料本身唔係油性,佢以前有枝洗色用Gundam Marker成枝野都係酒精黎

以前郡士成日係電擊Hobby,搵埋大越友惠賣廣告做下示範,就係標榜係Gundam Marker水性,低毒,吸引d輕度玩家買黎玩
想問下大家,如果田宮速乾AB畢地乾左,有咩辦法可以整番軟佢?之前買落好幾年,最近先拎出黎用,發覺嗰兩條好硬,混合既時候都要出好多力先溝得埋有無得救
唔使諗,慳返時間掉得買嗰支

俾你整軟到,但都上唔到嗰啲膠上面咬唔死
Sosad唔該哂清
Sorry,性格問題,忍唔到又想講下水性油性先。
呢個係化學terms, 油性一般指唔溶於水,只溶於溶劑。水性就係可溶於水,亦都有某類水溶性都可以溶於溶劑。
喺模型方面,幾廿年前,當時孖星同郡氏都係分做3大類,硝基(油性),水性同琺瑯。三種有各自既溶劑。我記得當時既水性都係可以用水開,不過放耐咗會分層同埋好似變質咁。留意,全部3種都係有化學危害性的。

直至近年歐洲水性油開始抬頭,可用水稀釋,亦有說明話不含化學毒性。其中AV 亦出咗一系列liquid gold 同 liquid silver,溶劑建議用99%酒精,呢系列由於都係AV 出,市場上都有稱佢地係水性油,但其實佢冇話過係冇毒性。如果你將Liquid Gold 加水,等一陣就會出現結塊,所以如果用化學terms 佢唔應該係水性。

Gundam Marker EX 應該係酒精系顏料,我冇用過,我估計佢都係唔可以用水稀釋,所以應該都唔可以算係水性。

我都明白,市場上好似有以有毒=油性,無毒/低毒=水性。但係我始終覺得應該用溶唔溶於水來區分。
點解垃圾gm 筆都咁多人討論
佢唔配大家深究囉
對輕度玩家係好吸引的。
其實中文圈子大部份人講水性只係exclude 油性油的“其他油”,阿加力漆先係你講的野
個高達嘜頭吸引?
輕度係指乜嘢先?
畀小朋友玩or 屋企有小朋友果d 囉
我講既輕度係指唔噴油,或者唔會用好多時間去完成盒模型既玩家。
佢地冇噴油工具,又想簡簡單單整靚少少個成品,marker 筆真係對呢類玩家好吸的。

我估我明你問乜。
唔係講智力
我真係以為你笑緊班人
我咁耐以嚟都特登唔用呢個字眼
輕度中度重度印度
1 上bmc 官網買哂1set 仲抵玩

2.係 祖國泵都夠用

3. 正常黎講呢就夠用

4.係 我自己之前用五金鋪砂紙 依家用返田宮 爸爸棒 同神手海綿砂

5.把刀夠利無飛邊可以唔使打磨

6. 睇你有無需要 有需要就田宮/bmc

7. 模型鋪囉
砌個模型啫,又要分輕度重度

唔該

想問佢膊頭同小腿嗰啲長方形嘢係咩嚟同有咩用?
之前睇劇好似都冇解釋

左下角?
係呀嗰幾舊咩嚟?
人用的裝備
入面有泥剷
印度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞