歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (200) 自由對翼要AA膠痴實補畢地無縫再刻返detail

1001 回覆
1 Like 7 Dislike
收工 睇阿記先
睇返啱啱好1個月完工
勁快手
唔噴油唔知可以點做
咁你不如慳返啲精力買件現成算啦

人懶乜嘢都做唔到最好嘅
山田化學既1/12槍械幾時會出
官網好似都冇寫
原來角川出炮jer模型
但件泳裝少柒
唔知有冇get錯不過可以再用遮油膠紙分開噴唔同位置

係咪類似呢啲車模有時會用嚟簡單表達唔同物料
光澤黑:啲制/飾件
半光澤:一般膠件/皮
消光:布/絨之類
喺機甲類真係未試過多數靠分色
同埋呢啲效果要深色先明顯
點解會有負皮
就快完成了
7成左右啦
老實講以有幾時經驗為前題去諗其實今次設計得(我畫得)有啲差
好多位一廂情願地覺得咁樣處理會好啲, 有啲位又低估咗material嘅硬度
重印加印咗好多次, 玩撚死自己
所以中間停咗好耐, 睇返開project嘅日期係上年9月
喊出嚟
冇錯

我砌卡沙,見d人咁整好靚
佢本身分色都好多layer
Thx 巴打,Bmc 係咪長期mon 住睇下佢幾時有貨?
淘寶金屬油見YouTube 啲人用過硬係覺得有種怪怪地感覺
新手想問:
打磨水口時會磨花周邊位置
特別係大塊嘅件
磨極都係有色差
咁係繼續加大號數繼續磨同一個位
最後噴消光?
定係擴大啲 磨晒成個面
磨到同一面冇色差先噴消光?
其實都還好,係咬著力差啲,做遮蓋要小心啲同埋賣啲大脾皮。 其實油漆又唔係啲咩複雜嘢,大陸都做得唔錯嘅。
你搵邊框啲 ABCD 牌試下咪知,每人接受程度唔同,重消光輕消光遮磨痕嘅效果都唔同
依家大陸廠d模都識用隱藏水口,b財團幾時先普及化用隱藏水口啊
其實如果強迫症
一磨真係全部位連冇水口位都要磨晒
否則都係一噠噠色
一係你真係神手完全唔磨
否則咩剪都慳唔到幾多工夫時間
當然無視大法可戰勝一切
呢種日本城膠櫃係咪都可以係五金鋪搵到啱既磨透佢做展示櫃?
個人反而唔係咁鐘意隱藏水口。
隱藏水口九成都係set 喺合面,剪都係一樣剪唔平,結果合唔埋。好喇,筆刀批或者碳板磨,又好易批/磨到大隙。
當然,如果電鍍或者特別顏色版就梗係希望係隱藏水口啦。
你磨得黎,你不如拆左塊面板,裁兩塊透明亞加膠裝返上去當面板好過

一來你依家塊面板唔係平,就算透都係散光,二來如果磨到好似玻璃咁透,你起碼要磨到80000目以上,計返時間資源成本,你不如買過個好過
所謂色差,係光既拆射程度不同所做成既視覺效果

當你用某一個號數砂紙打磨,你磨個個位就改變左某個目數既粗糙程度,而個個位既光反射散開左就會睇上去唔同色

所以如果你要所謂無色差,簡單d你就係要統一成舊零件既粗糙目數

一係你用同一目數砂紙磨晒成粒零件所有面,一係好似你諗咁,用topcoat統一個拆射度

如果你噴消光,就咁磨水口位磨到去1000目,之後噴消光就得,去到1000目噴消光基本上成舊野既光拆射度就會統一

掉轉如果噴光油,就再1200 1500 2000磨咁上去再噴
唔該意見
感謝上面幾位巴打回覆
我再試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞