歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (200) 自由對翼要AA膠痴實補畢地無縫再刻返detail

1001 回覆
1 Like 7 Dislike
無買到,師兄有冇邊隻介紹,thx
Dual exo真係貴咗少少
睇在佢60ml手油consistency 同啲色幾啱高達都可以試下嘅,用嚟噴一枝都用到好耐,佢finishing 冇咁啞色同聲稱硬淨少少,用落似大枝版av mecha
我等手上d av用得7788
下次想試下用ak
Av油大家普遍買開邊個series?
手油我係model colour
但聽人講game colour既色會好d
睇你自己考慮咩
頭post 都有簡單介紹
Titanium Finish 其實係唔係素組貼水貼就算?
磨水口、滲線又怕甩coating, 而家對住盒野諗緊點攪
最好用,買返av嗰支
用水開啲油個張力係會明顯低咗,連手油都覺
佢真係預你齋啪最多買差唔多色既電渡油補吓水口位,用水性滲線
想問下
用噴筆噴水油,係唔係要對應返同牌子稀釋濟最好?
定還是其實用其他牌子個分別都唔大?
我最近都研究緊呢樣野
搵到個日本人咁樣做
諗住參考下
https://review.ore-shika.com/mg-rx93-2/
點都會買一枝專用
溝牌子/系列/ DIY玩嚟講有得比較好重要

歐洲油要公廁可以試下自己開枝低濃度酒精 performance未必有原裝咁好但一定好過齋水同唔會結塊

ak枝thinner都寫有isoproply alcohol,但平時直接75%車落去啲油會收皮佢應該係控制到低濃度啲,減低到個surface tension得嚟但又未至於會結塊
想問問大家用歐洲水油噴油時,用水或專用Thinner嘅稀釋比例係幾多?一直都好難掌握。
反而我用開Mr hobby H系,暫時係用過咁多種水性油中最好用同易控制。歐洲水油依家係用來手油補色或者係Gundam人仔上色
Av我用水既
第一層油係濕下筆就直上
第二層開始先加dd水
Sor原來講緊噴 咁冇野 我get錯以為手油
咁姐係,我唔使買開油水都得
理論上開油水點都會好過用水
我爭濕盤未買,一陣可以隨便買埋
除非蒸溜水
冇定因為仲要夾返枝筆嘅口徑/氣壓/質素
不過starting point一定係寧杰勿稀手油 consistency去開嚟for普通平噴點都唔會過1:1
杰少少我最多密啲清tip dry,點都好過噴柒咗要洗件

Aqueous/ Tamiya acrylic/ ak real color個定位有啲唔同酒精/ lacquer thinner拿起手有咩都可以稀釋佢
Acrylic <> water-based
AV油我靠感覺,因為佢枝枝濃度都有d唔同
唯有溝好鳩噴幾下,feel下再微調
同埋最好用碟仔溝好先倒落筆杯
另外thinner就最好加助流劑,會噴得順些少
各位有冇試過彩透件拋光後上光油保護?
AV油啲thinner 好多鋪都無
廢J人生中第一次自己3d print,買噴罐,打磨為左交功課。
做完發覺瑕疵好多,唔太滿意 挫敗感好大,如果想進步係咪應該買d模型黎練手

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞