歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (200) 自由對翼要AA膠痴實補畢地無縫再刻返detail

1001 回覆
1 Like 7 Dislike
我油過幾隻了
上一隻係rg impulse
點會冇阿
應該係hi nu開始就冇人仔
最近想換支中階噴筆,想問mr hobby p289定iwata hpcp好?
P289 好似平過hpcp 幾舊水,仲有氣量微調,但聽講mr hobby 好難搵配件,壞左就gg, 反而iwata有代理

想問大家點睇?

泵用緊sparmax
邊到聽返嚟
周公模型教室..
上網睇 有錯請指正
我都係想網睇,你覺得講錯咪分享下你覺得啱嘅嘢
其實PS289啲關鍵零件(O ring, nozzle, 針)你一google就會搵到
雖然我唔exactly係PS289, 不過我有換過PS290嘅零件, 所以我唔覺得有咩好難搵配件嘅問題
By the way我第一支筆係HPCP, 目前仲用緊
咁你覺得HPCP好唔好用?我見ps289有得微調出氣量,HPCP又冇,要去到CH先有依個功能

同埋我一直用緊啲無名廠cheap噴筆,想換支好少少嘅
289同hpcp我都有
用落霧化同手感差唔多
係Hpcp個制感覺緊少少易控制啲
不過支筆遲成年買可能遲啲會一樣鬆
個人建議日馬買289抵啲
反正都係貼佢牌
好撚難壞架喎,配件唔難搵,同iwata 都同用啦
其實你問我嘅話呢個筆身校氣就有啲雞肋
不過都要睇你本身有啲咩位校氣, 我以前就氣泵水隔到校氣
有啲人嫌佢難扭, 唔易扭啱心水, 就會喺HPCP到加個快插校氣

甚至校氣水隔

其實以我有限見識所知呢, 真係utilise到喱舊嘢嘅係啲噴畫artist, 會需要噴著adjust個氣壓氣量

所以你諗諗自己追求咩操作手感再作決定啦
但其實都係講緊1000蚊以內嘅事啫諗咁多做乜
多數半層/一層底灰check到件/ 啲油掛到上去頂到maskin就夠用
改色嘅話要睇餸食飯另計

溝色又係睇餸食飯高達唔多件又唔駛返手搞咪一次過,
車殼咁要等乾磨塵再返手嘅
我會開定少少3ml 5ml預噴到兩三層就算以前玩油性成日開得太多成二三十個尖嘴樽最後都係掉
我到底睇咗乜鳩
btw 好撚靚
289已經好夠用 ,但有幾個小缺點/注意位
1.重
2. 蓮花頭, 你用雜牌hd130可以直接手指禁住谷槍, 佢要扭鬆air cap
3. 調氣閥係方便 但隊唔入廢油壺, 部份筆架
改色我要用返油性底油
所以想睇下有無解決方法,用晒手頭D底油,可能會試下ak exo/台日水性底油
其實兩支筆都差唔多 手感問題
睇你有無需要用噴筆微調 無咪買CP
有咪買289/CH
建議揸下手先買
正常咁用好難壞零件
就算壞 兩支都唔會難買得去邊既
某寶都有兩支既零件買啦

之前去iwata 代理買零件
佢都話要訂 急就某寶買
有個零件爛咗,淘寶問晒都冇補件。。。是咪代表玩完
冇圖冇細節想人點答
係呀爛左啦買過啦 咁?
買個盒囉,輕鬆
郡氏噴筆零件係香港係難搵,郡氐零件係無獨立出黎比人買,要買係同原廠訂返黎,PS289算郡氏之中大路個款,香港有d鋪會同原廠訂定d易壞零件,例如針,噴嘴之類,但通常都係返得少量,賣完就斷好耐貨,不過如果你唔介意等,其實最大路既Ps270同PS289既零件都係可以係淘寶買到

而Iwata同郡氐最大分別係Iwata有香港代理,如果你買香港行貨,壞左可以攞去比代理整,另外Iwata個鎖噴嘴位唔洗用o ring,郡氐要,變相如果塞噴嘴再用天拿水洗既時候少一地方要顧
咁多疑問,建議去pmstore買唔一定最平但可以拎上手試
又可以買零件之前喺舊地方badger都配到gsi ceros/ iwata/ h&s/ sparmax呢啲輕鬆
好似仲有得課金擺低做維修保養(不過老實講呢啲建議自己學,最多交少少學費)
Pm store老細好好人
疫情前上去問佢工具野會詳細答
係後尾轉左搞網店 而家再重開左 但時間唔夾冇再上去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞