歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (200) 自由對翼要AA膠痴實補畢地無縫再刻返detail

1001 回覆
1 Like 7 Dislike
d藍色位係邊到
係翼
定本體都仲要咁多補色
2枝槍 飛機機尾
模型新手想問個白痴問題
話說我上網見便買左個翻模既補件,想問下如果好似圖個種件可唔可以用噴罐上色?

因為喱啲應該係軟膠? 聽聞過噴罐有分噴軟硬膠?噴模型車車 同高達用既罐都有唔同

見到就唔開胃
hg開發部有幾唔鐘意背包
件件背包都唔分色一件過
把閪槍
我會直接收起 電影最後都無用把閪槍
但特登開新模都唔分色真係弱智
而家分埋RG遲啲出咩
以前玩四驅車D 透明殼要用PS油
問下佢用水晶膠(自由樹脂)定係UV膠黎
前者點都有D軟冇得搞,後者曬下太陽照下UV燈會硬D
PC果D會出油的軟膠,吸塑,UV膠 都有唔同處理先可以上色
新手想請教一下,如果素組做無縫,就咁用綠蓋速乾係唔係時間長左會有色差問題?
見youtube有教學可以用先溶左同色框架既膠水混合去做無縫就可以解決色差,但係教學支膠水我買唔到,如果用綠蓋速乾可唔可以做到一樣既效果?

另外見有人做完無縫會有內縮問題,有咩方法可以避免?Thanks
綠色都有分深少少既綠同淺綠
同埋建議細位先好用淺綠 大舊d既唔好用速乾
以前頭幾次做無縫個陣整d大小小既零件
成日係合埋一齊之前就乾左
而家支紫蓋速乾基本上都無乜用
無縫用藍蓋,快既用N97/瞬間膠
1) 所有方法唔上色時間長左都有色差問題
2)可以做膠框水無縫,但都係有色差
3)用填充物料做無縫而唔係溢膠法就少d縮
Thanks! 咁睇黎素組係唔係唔做無縫反而好D,因為岩岩開始玩都唔會上色住
長時間講緊唔曬住太陽2年,你咩都玩壓左買新啦
內縮我以前研究左山寨方法解決,你可以試下睇下岩唔岩洗,不過唔係平時你網上睇個d標準做法黎不過呢個方法只適用於標準型膠水,唔適用於流動型膠水

模型膠水無縫會內縮,其實原因係因為當兩舊零件合埋時,d膠水係個夾口個接面向內外必左出黎,而因為零件內圍係密封空間,所以其實內圍空間既膠水係乾唔透,膠水不斷溶化緊個夾面內𥚃,所以時間長左會塌左落去

正常教塗標準型膠水,都係教係兩舊零件整個夾面塗三四層再合埋零件,但我自己通常只會夾面近外側度塗膠水,為左兩舊合埋之後,零件內側唔會有太多膠水必出黎而影響夾口內層,同埋當面個層膠水乾左,我會成舊野放入急涷櫃雪幾個鐘,目的係硬化內層乾唔透既膠水等佢唔會再影響內側,我做過實驗,咁做之後d零件過左5,6年都無內縮到,不過都係個句,非正統方法,用不用自己衡量
抵玩啲
到你想玩手油或者噴油先再搵廢野做無縫都得
而家素組練下滲線同上貼 之後噴消光已經好靚
之前個面有d 怪雞
想問下RG TITANIUM FINISH都唔係水貼?
多謝哂咁多位師兄意見,我主要都係想玩RG同MGSD,都要練習好加深刻線同滲線先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞