歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (200) 自由對翼要AA膠痴實補畢地無縫再刻返detail

1001 回覆
1 Like 7 Dislike
好靚
你捷度
原來係咁
咁腳嗰幾塊係咩嚟?
1. 0.125 最好用, 淘寶牌就夠用, 手法唔岩Funtec都會斷。

2. 泵無咩所謂

3. 無用過水簾,其實自己砌個抽氣都要$500

4. 用mad打磨棒, 同海綿沙紙, 用牙刷刷下又可以用多一段時間

5. 好多時都唔使, 用1000號或者用刮刀跑一轉就搞掂

6. 睇你咩用途, 我個人鐘意AA月膠 同 膠板

7. 金屬油就淘寶, 普通色就街鋪, 主要係因為金屬油好多時都俾人mark up得太多
黏力夠唔夠? 好耐冇用貼紙,
但自己上色又唔夠亮身
新手輕玩家
見身邊嘅人玩模型唔上色都至少會消光
前幾日貪玩買左款合體變型機械人
諗住砌完都會不時拎尼玩
聽人講光油好似好易甩,咁係咪唔建議做消光

上色如果唔搞大面積只係細關節嘅話筆塗應該夠?
屋企有寵物+老人唔想搞到太毒
光油同消光係睇你想出黎既質感係點樣
筆塗可以 不過一關頭要練習 技巧唔好好似一d位積油一d位油太厚
如果可以去後樓梯噴光油或者消光既話就後樓梯噴
光油、消光漆都係唔耐刮
所以如你諗住之後會不時拎嚟玩、裝裝拆拆、合體分體嘅話,都幾難避免甩漆,特別係喺啲會磨擦到嘅關節位。

如果唔想上油又想有消光效果,市面上應該有一類靠打磨嚟出消光效果嘅砂紙,例如郡士的GT105,你可以考慮試試。不過我自己噴開油,所以其實都未試過呢類砂紙嘅效果理唔理想
請問ching們
如果想做件同件質感上既分別
可唔可以用消光,光油黎整

例如黑色件噴半光,白色噴消光
本身上完水貼都噴咗層光油

希望完成品做到mgex 果d分件咁

利申新手,唔噴油
靠原色膠件噴半光/消光去做效果嘅話
你完成件成品會怪怪地
油太厚應該係怕影響活動?
如果只係外表嘅話唔明顯都得嘅
最主要係唔想某d位太膠
係外觀會柒
原來仲有砂紙可以試
朋友送左幾盒bb戰士可能用佢試下先
最主要係睇會唔會磨到一岩一忽
本番前練下手勢應該冇事的

Molotov果然名不虛傳
隻九五二漆效果幾好以為台仔水性漆有啲咩技術突破
原來都係alcohol-based
咁不如用返萬年孖星/H系/real color算
一直以嚟我都唔明白點解Tamiya「水性」咁underrated
所以一定要靠噴油?
唔噴油就建議統一半光澤/消光,會自然啲
原膠色去玩唔同嘅層次,效果一定唔係你腦中想像嘅咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞