歡迎想砌模型嘅巴絲入嚟 (200) 自由對翼要AA膠痴實補畢地無縫再刻返detail

1001 回覆
1 Like 7 Dislike
一入筆坑就要長期投資落油漆開油水洗筆水好金
不過長期玩一定比噴罐平
除咗噴筆仲有各式各樣嘅打磨工具
銼刀、砂紙週邊、刻線刀,雕刻刀….
計落咁耐啲工具應該貴過我部3d printer廿倍

如果你以3d print為目標唔多建議用模型練
一般玩具模型resin件性質差幾遠最多叫幾基本功
真係練修件嘅去搵啲樹脂gk或者自己印多啲玩下
要練好修件功力先

Btw要磨resin建議先去買david 400
有冇巴打知道如果我要噴淺綠色(積根隊長嗰隻綠)
應該攞咩色做陰影好
冇圖討論唔到
你用FDM機定係Resin機印先
如果你係FDM機, 係咪冇簡單Smoothing method嘅material先(例如pla)
如果你剩係用PLA印完, 噴灰搵沙紙磨
咁我諗你日後買幾貴筆幾貴泵都冇用
因為磨唔好, 上色唔會好
FDM 機,學校d平料
300 400 600 800 1000砂紙咁磨之後先上底灰
有d件用3秒膠痴就整到d漆唔平均,遮蓋膠紙又有痕
係香港買真幾麻煩下
想買個陣就無貨

諗住用埋手頭個d就棄咗佢
用模型練唔到手架,
現在的模型係3d puzzle 玩具黎
你就咁睇個問題係
1)快乾就咁擠上去而唔係用工具慢慢點上去所以多得濟,溢哂出黎
2)上完快乾膠冇磨
3)d油太厚

就咁睇你只要分件上色,上完先用少少快乾痴就冇咁多又masking又溢膠問題
試過不停咁調節氣壓同thinner,參考埋YouTube 嘅噴法,都係難控制,滴得唔夠thinner 噴兩下就塞槍,再滴兩下就變水狀,超難控制!
我都知日系水性同歐洲水性唔同,日系水性真係好控制,而且可以一次開曬一支油,但因為日系水性無靚嘅金色,只能不停試歐系。依家屯咗幾支唔同牌子嘅歐系金色水油,只能改為手油補色用,都唔知用到幾時!
我試過買支白色嘅AV油,入面油水分離一舊舊咁,唔知係咪本身放太耐。搞到完全噴唔到!
入坑學噴AV油個陣寧願開稀少少再遠距離薄噴多層
都算係勉強攪得掂
之後噴多咗日系之後唔識噴返AV

用水性都係棘係金色
AV game color polished gold幾啱口味
另外隻liquid gold都okay,但就要用99酒精
你講嗰兩隻AV油我都有用過,Game color成色唔差,但我衰心急,唔想慢慢等噴幾層!Liquid效果唔錯,我試過噴Strike Freedom骨架,但放得耐會有變色問題!
我噴過最好嘅金色係Gundam marker EX嗰隻超級金,但好貴!依家唔會噴金色野住,等super metallic 隻金色出咗先!
灰/白
其實歐洲都可以一次過開唔係嘅話vallejo邊度嚟Model Air/ Game Air仲有堆primer/ mecha/ premium/ metal color
下星期去日本
想搵模型展睇下
有冇咩渠道睇到時間表
靜岡模型展今年好似要prereg
公眾入場唔知幾時自己睇下

https://ameblo.jp/gscrobo/entry-12850579028.html
XB2咁多人投
應該要出啦
落完雨未啊
磨好晒放晒喺度
難得有假 想清山積又清唔到
咪照噴
有咩好等
都唔係㗎
一開𥦬隊條喉出去,啲雨就喺隻𥦬度撇入嚟
梅雨季節濕度又勁高,噴消光又易白化
都係忍忍手穩陣啲
利申:等緊好天噴消光埋尾 最多開盒新嘅假組打磨住先
噴幾件噴一次水 噴水噴得快過條女
白化完再磨再噴水
仲邊有心機噴
大容量氣缸同抽濕機可以解決噴水問題
消光白化問題可以用finisher消光解決
So far我用兩年夏天噴都未試過白化
錢可以解決到嘅問題就唔係問題
你浪費幾日假期嘅時間多多錢都買唔返
啱啱入咗把GH手鑽,想問用嗰陣有咩技巧分享?
喺youtube唔多呢啲示範
目的係想放磁石落去,點先控制到個位唔會斜?
其實我真係未試過因為濕而有上色問題
唔知啦, 可能一直都係死好命
每2,3日整1 part
用緊咩水隔咁差掉咗佢啦
喺香港玩水隔冇得慳
或者加co2蓋汽水樽做個缸隔一隔
用台夾夾住件咁鑽冇咁易斷鑽咀

怕唔平,其實可以鑽深過磁石厚度
放完補畢地攤平個面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞