率先體驗Android版八達通! (2)

989 回覆
9 Like 6 Dislike
我Xperia 1v都可以熄芒嘟
我上部用S10e
未試過拍唔到/ delay
唔似其他samsung機/ iphone
ching 喺 google wallet > [左上角,你個名]> 「錢包」設定>安全性 驗證設定> 公共交通工具付款> 上圖 需要驗證 有無tick到?
依家等觀塘老母再次吹雞

但八達通都唔關google wallet事
Sony機有喎
再冇寄錯就係當年起Samsung Smart Octopus,大部分backend infrastructure 都係三星提供,情況同台灣悠遊卡一樣

但當Octopus on Apple Pay,八達通是要自己起backend,結果就係第一日就加唔到卡

而當成套都係自己,於是乎就用華為做試點,就有Huawei Pay

及後會員蘋果男爆話係Huawei Pay後就諗住因為Android 12嘅Mobile Felica 嘅出現,可否全套好似T-money咁做,就連Google Pay都唔駛理

於是乎就有了現在部份國行機例如Honor同Vivo,只要有齊GMS,就算沒有Google Pay,也能完全使用Android版八達通
有時嘟卡前唔小心lock screen passcode/face id (特別是準備嘟卡前有rise to wake過一段時間) verification error就會咁,變相係security要確認係你本人先activate nfc payment
不過有Google Wallet都係方便啲對於有GMS嘅An機嚟講

唔使掛八達通後台已經係一大優勢

我無呢
加咗Android八達通,但唔知點解係管理八達通睇唔到,但係增值畫面就見到

去交通補貼管理八達通睇下有無,唔通係要等員工人手enable主頁先會見到?

Btw 雖然主頁睇唔到但實際上應該已經用到
應該唔俾同時用到
因為SIM要裝係Slot 1先用到
而八達通app會叫你拎張SIM去Slot 2先俾用An卡
單SIM機我諗直接叫你拎走
聽日睇下有無

我噚晚買完卡都無,今朝起身開app就出咗嚟
交通津貼是咪唔使另外搞過,照用新卡拍,就計埋落本身八達通SIM同一個account?
點會呢
都唔同卡number, 一定係分開計
交通補貼嗰頁有,Thanks
明天再睇睇,Thanks
要重新登記過?點登記?
好似開卡果下已自動登記咗
會唔會八達通撞
依個得PIXEL機先有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞