率先體驗Android版八達通! (2)

989 回覆
9 Like 6 Dislike
唔會拉唔番,因為三星果張係backup 係samsung 錢包入面唔係八達通APP
我意思係部機喺有Android八達通,但又未開cloud畀人upload張卡而又入Samsung Pay拉張卡落嚟,可能會有衝突

當然即管可以試下,睇下八達通app會點處理呢個問題,定會bug咗
我估應該拉唔到, 因為我部三星機有卡係唔俾我開張新卡(Android版八達通)
你喺Samsung Pay backup張八達通上Samsung,清走張Smart Octopus就可以add Android八達通
可以咁做,但我有其他機試
試咗熄芒拍係得嘅
熄芒同著芒用嘅時間都一樣~
入左錢,見到octopus is ready, 但八達通app搵唔到卡, 係咪唔成功🥲
交通津貼 > 管理已登記的八達通
八達通到而家都搞唔到 Apple Pay 八達通同其他八達通互轉
明明只係一堆數字
app顯示有卡,但禁入去睇唔到🥲
係咪由交通津貼入去睇
咁本身用緊citi八達通 係咪加唔到落去 一定要開過張新卡
因為Apple Pay備份嘅話都係去iCloud
應該係去到今代Android八達通先係備份去八達通server
目前仲未有方法可以將實體八達通卡搬入去
只能夠買過一張成人八達通喺電話入面

雖然我見shortcut maker有啲係可以顯示遷移實體八達通,但係仲未有人試,有風險。
嗰個轉移寫住 Samsung smartoctopus
唔敢試
技術上做到嘅嘢,咁多年都搞唔到
我 Apple Pay 八達通有加到門禁,如果可以直接轉到去 Android 版八達通咪幾好,唔使再去管理處登記過
技術上係做到,但互聯即係自由轉會,會損害Samsung/Apple嘅利益,就算八達通肯,Samsung/Apple都唔會肯啦

不過日本Suica好似係可以轉會,不過只可以直向由Google Pay轉Apple Pay
https://apfaq.mobilesuica.com/faq/show/3146?category_id=92&site_domain=default
Apple / Samsung 會有咩利益
check 餘額機都係. 有啲得, 有啲唔得
方便用家轉會過對面陣營仲唔係利益問題?
將同樣情況套落Nearby Share vs Airdrop就明
起碼我無申請信用卡,同埋學生無得會用好慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞