率先體驗Android版八達通! (2)

989 回覆
9 Like 6 Dislike
八達通公司:

我未出email話測試版正式開始,你哋已經搵到漏洞去用嚟開卡俾錢,我唔fix都已經算好人,你哋仲想點
:無凍結你地算仲開埋嗰正常版面俾你哋仲想點
有冇人試咗自動增值?
唔好覺得意外,依個係正常現象
申請緊
真係會
我本身電話有八達通SIM Card加Google Wallet 信用卡。
之前坐城巴諗住拍信用卡嘅時候就冇反應,移走sim卡先可以拍到畀咗錢。
係咪唔記得備份SIM2八達通?
前車可鑑
sim 1備份咗就用唔到
我邊諗到登出sim 2八達通acc會用唔返
Sony Xperia 1 III 熄mon點拍都無反應
要著mon (唔駛unlock) 先拍到。

大致上入閘坐車無問題,俾錢都無乜問題。
NFC有冇熄「必須開啟螢幕才能使用感應式付款」先
睇錯我眼殘

正常嚟講即使唔著Mon都應該可以拍卡

Demo嗰啲video都係show熄住Mon拍
Sony機 NFC setting 無呢個option

而喺google wallet係咁

可能將來加到卡後,就可以熄mon拍
Google Wallet暫時未關事,皆因An 八達通仲未可以連結入Wallet度
正常GMS第一個sub version發佈到第一個beta需要三日

但v24.14係4月10日發佈,咁照計第一個beta應該係13日

但有時是會整個sub version skip ,例如v24.11,3月20日發佈後沒有出現Beta,而是等到一星期後的3月27日v24.12發佈後三日,3月30日才有v24.12 beta

所以原本八達通估4月13日有v24.14的第一個beta,結果落空,於是乎就教大家開shortcut

而v24.11就是加了摩洛哥等三個國家的信用卡

所以好有機會4月20日v24.15第一個真beta出現才有Google Wallet 支援
ching可否分享下 「必須開啟螢幕才能使用感應式付款」在哪設定,可能我都眼殘
,我想講嘅係「解鎖後才能使用感應式付款」個選項,打錯字
咁可能唔同機有唔同setting, so far 要著mon我都ok, 安全啲
留意一下發佈人時間

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞