[PC/PS5] Helldivers 2 (6) GET SOME! GET SOME!

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
點暗改
Gunship係cls 對比返同級飛蟲 飛蟲係7-10隻左右 但攻擊力唔高 gunship又4-6隻 又炮彈又火箭彈 火力高好多
最仆街係焗你用hellbomb 飛蟲巢老遠見到都可以慢慢轟 tower唔得 單人要清真係睇運 搏佢睇你唔到
所以無得怪人專打蟲 我都係無朋友on先會打機械人 朋友只會打蟲
但係本身 slot 位唔多,得三個 stratagem 都係用嚟攻,手榴彈就用stun 或者impact grenade,smoke 真係好少用
聲稱就算入煙定出煙都會追住射 仲好準 我未試過用煙 唔知真定假
不過呢幾日機械人啲爆頭率真係高咗 有次趕緊路 唔為意山邊有隻卒仔 佢打2槍爆頭死咗
啲機械人射程遠到只要中間無野阻都會射你,我有時見到係就算用AMR 瞄都睇唔到,因為個 screen 出唔到隻怪,但飛彈照射你

另一個就係飛彈射中你,而你就撞落舊石而撞死
見大家咁唔中意打機械人,等我分享下絕地忍者既心得

成為絕地忍者只有3個要求
1把可以自保既武器(我用開punisher/scorcher)
1種可以炸廠既手段
1個軌道系列既strategem(軌道雷射最易用)

下面由最易到最難處理既objective說明

偵測塔/command bunker-山崖底放個hellbomb,直頭唔洗攻入去。唔需要接敵。

AA gun/迫擊炮陣地/drop ship airport-用一次軌道系列就搞掂。更慳皮可以用機炮/激光炮之類隔百幾米拆佢地。唔需要接敵。

Gunship tower/干擾塔-守軍唔會太多,10個左右。等其他地方bot drop之後,再沖入去cqc。
*Gunship既spawn rate唔算太快,個塔發現你就會不停bb響,響差唔多30秒先會生第一架飛機。

空軍基地/大型兵工廠-算吧啦,得1個人打浪費時間。殺下外圍守軍,等之後正式進攻輕鬆d就算。
同埋蟲族著冇咩野可以秒殺你,得兩三種
機械人太多野可以秒殺你,咩火箭發射器,火炎噴射器,自爆怪,仲炮台
著左防爆重甲之後就冇再俾人秒過 (冇帶護罩)
除左視距外嘅大炮台之外

打蟲同打機械人個觀念相差好遠
就算機械人如果幾個都識打嘅話一樣都可以好舒服
機器人著重甲打(減爆炸傷/後座力)會舒服好多
同埋推薦380MM軌道轟炸 持續轟炸30秒 拆基地一流
打機器人 玩得掂我覺得有feel過蟲
手榴彈
如果敵人已經射緊你 要等佢射多陣先停火
好遠射嘅話好快停手 太近會一直射唔停
範圍唔係好大 要阻住同敵人直線距離先見唔到
就係其他帶輸出
輸出最低嘅手榴彈先有機會轉支援類
暈彈我唔覺有需要用
佢照射 但只係對住最後位置亂射 行過少少反擊就得
不過因為範圍細 你行過少少有番視野果陣 對面都喵番你
主要用黎短時間甩lock
如果從來無人lock就安全 就係掉落絕地彈到
要守住多1日先完個指令
重甲跑得慢,去熱嘅星球都係輕甲好
玩耐左覺得機械人易打過蟲好多
見到跟蹤蟲+比人減速已經唔想打
機械人注意接敵距離同計好增援cd已經可以火力壓制佢地
依家賣緊嗰副

醫療重甲

都幾啱打機械人用

傷咗即有理冇理插針無敵幾秒先
因為打蟲族既遊戲體驗都幾重覆下,唔會因為你槍法準左/技術提升/對遊戲理解提升而有改變。
玩所有蟲族星球,你都係比蟲追9條街。分別在於某種蟲數量會特別多,小白跳跳/裝甲肥肥/指揮官。

過程如下
打patrol/守軍,殺唔乾淨,蟲仔吹雞。
BT每5秒噴你一次,兩隻charger迫你走位,跑下跑下撞落路邊patrol/守軍。
一次失誤比跳跳緩速,飛撲再飛撲,死人。
都要你啲隊友識避
輕甲真係solo先用到
啲隊友最撚興遠一遠都鳩射啲patrol
spear係用嚟lock objective
今朝出發點中jammer +幾個outpost
20條命十分鐘都冇就死清
仲要只係lv4
咩嘢都call唔到出嚟
不停drop bot + cannon鳩炸
拎唔到support weapon/eagle/orbical係唔會打到
一向打開街場
其實都幾fun
有神人有troll友
輕鬆心情玩吓就好
遇到好隊友淨係靠入面啲signal/communication都有默嘅話個感覺會好唔同
射地就可以打埋身
四個人一齊行 = 一齊死
兩人一隊 如果其中一邊拉左警報, 至少另一邊可以唔洗怕短時間會有增援
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞