我竟然同左一個陌生男仔去歐遊..(2)

1001 回覆
318 Like 9 Dislike
係唔係今晚大結果 真係冇可能留得住
好明白jess點解咁傻
絲打我由你一開始追到而家,真心好好睇 其實就算結局係happy 或sad ending,我覺得都要好好珍惜個過程,好難得先有呢啲經歷. 我近排都好努力追一個絲打,佢都追呢個故. 但我地好可能冇機會一齊,但我最近都為佢做一啲我唔會做既野,享受追佢既過程. 無論點,希望你寫完呢個故,可以快啲再見到你既文

個個都好似巴打咁識諗就好喇 太多人只執著於結果,忘記左都有開心既時候。希望就算你地冇開花結果但美好既回憶都可以刻骨銘心
絲打我由你一開始追到而家,真心好好睇 其實就算結局係happy 或sad ending,我覺得都要好好珍惜個過程,好難得先有呢啲經歷. 我近排都好努力追一個絲打,佢都追呢個故. 但我地好可能冇機會一齊,但我最近都為佢做一啲我唔會做既野,享受追佢既過程. 無論點,希望你寫完呢個故,可以快啲再見到你既文

個個都好似巴打咁識諗就好喇 太多人只執著於結果,忘記左都有開心既時候。希望就算你地冇開花結果但美好既回憶都可以刻骨銘心

其實一早預左係sad end
只不過替jess不值
睇到好心痛
估唔到會有甜
Jess, 要珍惜自己身體啊
今晚淩晨左右真。大結局!

真係好唔捨得
00:00 的約定

期待啊樓主 加油
呢個故真係好牽動到心情
跟住一齊上 一齊落
咁啱聽緊失憶蝴蝶
轉頭見

期待啊樓主 加油
呢個故真係好牽動到心情
跟住一齊上 一齊落

Agger
明明自己冇相同經歷,但唔知點解都睇到覺得個心乸住乸住咁
咁啱聽緊失憶蝴蝶

大結局 上半部

《 愛沙尼亞篇— 塔林 Tallinn 》

整個晚上我都自己一個呆坐在床邊,望著外面皎潔既月光淡去,太陽繼而升起,光線刺眼得我無法再正面望出窗外。

酒意亦隨着時間散走,我先回想起啱啱發生既事有幾唔真實,但現實比起一場噩夢更可怕,就算一覺訓醒都無法消除已發生既事。

我無法再面對Nick了,因為我既衝動同魯莽,我地恐怕連旅伴,朋友都再做不成,所以我終於選擇左退出,就當作係放過大家。

我收拾時,喺背囊搵到之前Nick比我既記事本,上面寫滿每個國家同城市既景點同行程,不過,對我黎講已經無用武之地了。

我諗,如果喺我悄悄離開前,在記事本寫下些甚麼,總算可以留下一樣屬於我既痕跡,就好似證明我的確出現過喺佢生命裏,即使時間有多短暫都好。

Nick:

我琴晚又失眠喇,然後諗左好多好多野,你都知我幾多愁善感架喇。

我喺度諗,究竟一個人,可唔可以同時鐘意兩個人?我覺得唔得。

人類既心臟面積其實好細,並唔夠足夠既空間容納兩個人。

唯一既方法,就係忘記前者,騰出空間比另一個人,你話係唔係?

不過我知道,呢啲野並唔係一時三刻就可以做到。

當有一日,你發現你心裏面終於有個空位既時候,你想搵嗰個人,已經未必係我。

多謝你琴晚,仲有一路以黎都照顧左我咁耐。

我依家將呢本notebook還返比你,唔再需要你既行程喇。

因為我都知道,冇人可以一直無條件咁陪著我,所以我決定剩下既旅程要自己走埋佢。

希望你唔好介意我不辭而別,對唔住!呢次終於到我講喇!我地打和了。

Take Care.

Jess

早上拖著行李臨走前,我曾經諗過,如果喺我走之前,Nick返左黎,佢會唔會好似千篇一律既電影情節般留着我,叫我唔好走。

但事實係,無論我花多少力氣,我都唔會留得著佢。

一路以黎,我都自作多情夠了,我地既劇本已不能再順著我意思走。

因為結局由我地相遇既一刻就已經被決定,仁憑我再努力,也無法改寫。

或有種隔膜 沒法攻破
都可否念於當初 吻過麼
如果騷擾你是我 不勝負荷
寧願斷絕來往 就這麼

我會消失 讓自己一個抑鬱
道謝你絕情 絕得送上這種惡疾
來日裡 你與我各自賣醉
再也不知你於週末怎麼生趣

盡快消失 為自己一個呼吸
若令你動情或者我永遠不及
即管退隱 誰人令我這麼固執

[url]https://www.youtube.com/watch?v=pU9DwW4hbKo
[/url]

這樣的愛情有兩種。

一種是單戀,再來是前度。

前者從未擁有,便永遠的失去。

後者是離開後,再也沒有回來。
分上下
畀作者搞到心情好sad
結局會唔會係

[tvb]Jess 同 Nick係歐洲某國街頭遇見
大家點點頭,笑一笑,再繼續自己既行程[/tvb]
好sad 首歌邊聽邊想喊
希望jess最後都可以搵到一個愛佢既人
唔捨得甘快睇完呢個故
大結局 下半部

我再次搭火車返回Warsaw,然後搭巴士往更東邊的國家出發。

原來自己一個搭長途巴士真係特別辛苦,因為喺我覺得最無聊時,都已經冇人會再同我談天說地;而眼睏時能挨著的,就只有冷冰冰既車窗。

我唐突離開後既一個星期,獨自一人走過了波羅的海三小國(立陶宛,拉脫維亞,愛沙尼亞)。

一個多月前我毅然決定嘗試既一次單獨旅行,終於喺我既旅程黎到終章時實現了。

幸好我還未完全喪失獨立能力,我自己一個也可以過得很好,Nick沒有我,也可以過得很好很好。

因為就像我之前所說的,這世上,真的從來就沒有誰要依附著誰才能生存。

曾經同大家講過,我自己一個人既時候,就會不停聽歌,喺我嗰段獨遊既時間入面,我手機單曲循環得最多次數既,就只有一首歌。

「她怎麼吸引你,總喜歡將我作類比
 投入與我發展你也靠演技
 專一的一個你,專一得給過去勒死

身可以留得低,心恐怕留不低
 身份也沒憑沒據你認錯我那位
 惋惜我們依歸,給一位舊情人反噬
 原諒你太愛她把我作代替」

https://www.youtube.com/watch?v=3AM7B1ncQY8

Nick並沒有說謊,佢由此至终都係一個咁專一既人,對食物的口味如是,感情亦如是。

我地每次愛上既「下一個」,可能只係「上一個」既化身,直到有一日,我地終於搵到對的「那一個」。

但其實每一個,可能都是一樣。

因為命中註定,我們只會愛上一種人,輸給一種人,然後,被其他人愛上。

我曾經以為,Nick係我人生入面既過客,或者其實我先係佢人生中嗰個過客。

因為愛與被愛,從來都不對等。

大概很久很久以後,我都無法忘記呢次旅程中發生過每一件刻骨銘心既事,而我只會喺佢記憶裏慢慢淡化。

我歐遊之旅既最後一站,係塔林(Tallinn),愛沙尼亞既首都,嗰度既旅遊氣息冇西歐般濃烈,就如之前去過既布魯日一樣,都係一個中世紀既童話小鎮。

美中不足既係,留喺塔林既第三日,腸胃突然出現問題,令我整天只能留喺Hostel蜷縮在床上,痛得連訓教都訓唔到。

然後,我突然收到Nick傳來既訊息,亦係呢一個幾禮拜以黎佢唯一一次搵我。我一直以為,我地早就曲終人散了。

我只係猶豫左一陣就打開WhatsApp,而佢傳來既只有一張圖片:

圖片中既地方係塔林既老城區。

Me:「你依家喺Tallinn?」

Nick:「係,我琴日喺嗰度見到一個幾似你既女仔。」

Me:「可能係我掛,我琴日都去左嗰度。」

Nick:「我本身都plan左黎呢度,以為你會去克羅地亞嗰邊添。」

Me:「唔夠時間去,我後日朝早就走喇。」

Nick:「呢度有個影相好靚既地方,叫Toompea Hill,你應該會好鍾意,走之前可以去下。」

Me:「我知啊,我聽日去。」

Nick:「我聽日都準備三點左右去,如果你肯既話,我想親自同你farewell。」

Me:「Okay. 」

短短數分鐘既對話就結束了,估唔到我地事到如今仲會「如常」地對話。
第二日起身,不適感已經冇咁強烈,睇著時間慢慢接近下午,或者與Nick作最後一次正式道別,也未必會像我想像中尷尬。

來到Toompea Hill,因為觀景臺既面積不大,遊客亦不太多,我只花數秒已經尋找到Nick既身影,原來佢早早就已經喺度等待我。

「你係咪唔舒服?面青口唇白咁。」

雖然我已經用淡妝掩蓋左我尚存既病容,但Nick一如既往地留意到我既面色有異樣,一眼就睇穿我。

「嗯…前兩日好似食錯野,今日好返好多喇,唔洗擔心。」

「係你成日都令人擔心。」

「你睇下我自己一個都未死得,就知我仲生存到啦。」我依舊擠出勉強的笑容。

「咁你下一站諗住去邊?」

「下一站..?係喎,唔記得同你講,我聽日其實係搭船去芬蘭,然後就喺嗰度搭飛機返香港。」

「咁快?我以為你起碼會去埋北歐先。」

「我屋企有事,要提早返去。」

「咁…我希望你順利準時上到機,唔洗再喺機場喊,我想幫你都無能為力。」Nck緩慢地說出每個字。

「嘻,我一定,一定,唔會再喺人地面前喊。」

觀景臺有一道印着英文句子既牆:

“The Times We Had.”

我們曾經在一起的時光。

呢度亦係我地旅程中最後一次相見既地方,現在看上去是多麼的諷刺。

我地曾經共同擁有過既時光,不論是美好的,揪心的,都已成過去式了。

我話,呢度既風景好靚,想留多一陣,而Nick最後選擇先行離開,冇留低同我一齊。

其實誰先離開,也沒有什麼分別,因為結果也只有一個,就是離別。

Nick臨行前說他三天後便要向北歐起程,而我只途徑芬蘭,便要回港了。

「雖然我最尾都係做唔到,但我希望,終有一日,有人會醫好你既失眠。」

這是Nick與我說的最後一句話。

如果你睇緊既話,要讓你失望了,因為我仲未搵到一個可以醫好我失眠既人。

好多人都話,我同佢最後不能夠開花結果,只係因為我地喺錯的時間相遇。

但如果佢真係對的人,佢就自然會出現係對的時間。

If he/she was the right person, it would be the right time.

至少到呢刻,我都係堅持住呢個想法。

返到香港後,處理左繁雜既家事,我既生活亦都漸漸回到正軌,過去既一個多月既「流浪生涯」就正式結束了。

我望住房間牆上面被我貼得滿滿既明信片,諗起我同Nick喺每個地方經歷過既事,遇過既人。

每張照片,都代表住一段屬於我地兩個既回憶,或者我只能靠住呢啲事物,一直活在過去裏。

我仍然要感謝Nick喺我最脆弱既時候出現過,但正如佢所講,我諗依家連我都唔知點樣再去鍾意一個人。

我記得Nick曾經冷不防卻認真地問過我,當我再次睇番啲相既時候,會唔會記起佢,依家答案應該很明顯吧。

唔知喺佢心目中,又有冇任何事物,會令佢記起我呢?

能被你最眷戀,恐怕要下世。

《終》

不知不覺,已經寫了兩個月,比我預期中多了整整一倍 我自己都好唔捨得。

除左多謝大家一直以黎既鼓勵同支持,我都唔知同大家講乜好

後記嗰啲就原諒我唔打了,好詞窮 但無論如何,希望大家睇呢個故時既每一秒都ENJOY過,千祈唔好問我是咪真人真事,咁我就滿足了

有緣再見!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞