我竟然同左一個陌生男仔去歐遊..(2)

1001 回覆
318 Like 9 Dislike
一陣睇緊架
唔習慣留言炸
樓主加油 由你開始寫追到而家 睇到好投入 會追到你寫完
一陣睇緊架
唔習慣留言炸

一直
一陣睇緊架
唔習慣留言炸

記得你留過言的!
樓主加油 由你開始寫追到而家 睇到好投入 會追到你寫完

多謝你追左咁耐!
Sorry樓主幾日冇幫你推啦
唔好放棄 支持你
《 比利時篇—布魯日 Bruges (3) 》

Josie既行程編排上明顯好有問題,令到佢行程非常趕急,一朝早過到黎Bruges,跟住又要趕著去Antwerp會合男朋友。

佢臨行前再與我不捨地相擁,話希望我會諗通一切令我煩惱不堪既事。

雖然只係短暫相聚,但能夠與一位曾令我莫名地動心既女仔,談論另一個令我動心既男仔,就好似命運一早已經安排好既情節。

之前令我猶豫不決既事情,我好似終於有左抉擇。

與Josie道別後,我拎出手機,連接上附近既Wi-Fi,先發現Nick早早已發了數條WhatsApp訊息比我。

Nick:「我行完喇,依家企左喺鐘樓前面。」

Nick:「你依家喺邊?一係我過黎?」

Nick:「我都係行下先喇,你睇到message同我講你喺邊啦。」

最後一個訊息發出既時間已經係差唔多三十分鐘之前,女孩之間既對話,總係長得令人對時間失去概念。

我立刻將我既location發送比佢,而佢竟然不消五分鐘,就出現喺我面前。

「嘩,其實你係咪跟蹤我,咁快就搵到黎。」

「Bruges好細姐。同埋你講過,唔好再要女仔等我。」

「叻仔,又記得我講過既野。」

「記性好,邊似得你。」

「人最大既煩惱,就係記性太好。」

「好似唔知喺邊度聽過呢句野……」

「啱啱先話自己記性好。」我冷笑一聲。

其實我記性也不差,要不然就無法將我地講過既一字一言寫返出黎。

如果真的有一壺醉生夢死既酒,可以令人忘掉一切,咁每一日都將會係一個新開始。

我地尚未有意欲咁早就返Hostel,所以繼續穿梭於呢個童話小鎮入面,我好多時候都會覺得周邊既景色就好似真實版既安徒生童話故事書。

雖然聽說網絡流傳著故事的原版,係令人毛骨悚然既暗黑系故事。

不管流言是真是假,童話故事書本身就係一本建基於謊言既書籍,令孩子可以進入夢鄉。

到長大後,先知道兒時既讀物係一段又一段編織得過份美好既謊言,而所謂既「原版」,可能先只係最原始,最寫實既成人世界,亦係大部分人都不願意面對既真相。

我印象中從來冇人會喺我床邊訴說睡前故事,所以對童話故事其實並不怎麼熟悉,連格林童話既紅鞋兒我也只看過「黑暗版本」。

有一個女孩抵擋不住誘惑,穿上左一雙有魔力既紅鞋,令佢既舞姿更輕盈同有活力,令所有見到佢跳舞既人都嘆為觀止。

女孩不知疲倦地一直跳落去,到佢想停落去嗰陣,先發現自己無法停止。

女孩跳到一片陰森既樹林,但此刻既佢只剩下恐懼感,後悔當初穿上呢一對紅鞋。

女孩見到一個砍緊柴既男人,哀求佢切掉自己既腳,到最後,佢失去左雙腿,但紅鞋仍然帶著佢既雙腿一直,一直無止境地跳下去。

確實教人心寒。

但第一次睇到呢個故事既我,不但冇被嚇親,而且覺得呢個先係最能體現人性既版本。

Happily ever after,永遠只會出現於哄小孩既故事入面。

雖然,仍有有一絲期待,我身邊嗰一個人,能夠改變我此般消極既想法。
一F5就有文
睇文先
係咪要打開潘朵拉的盒子喇
原版的格林童話,好多都係俾成人睇
又睇完了
真係好好睇!
字裡行間好似feel到有啲sad
第一次留言
其實我好少係連登睇故 數埋5個都唔知有無
無意中睇到2先追返1
初初諗住入黎睇下遊記 睇睇下樓主個故又幾吸引 好有現實感
加油啊想話比你知仲有人睇緊 想睇到結局 比心機寫埋佢
加油啊
好多人睇架
推下先
推推推推
我地搵左間Café坐低,Josie或多或少都有少少「港女」既特質,就係鍾意所有包裝得好華麗,同粉色系既事物,所以佢都係因為嗰度華而不實既裝飾,先被吸引左入去。

人生入面總會遇上一種人,你同佢唔係青梅竹馬,識左十幾年既老朋友,但係初相識,已經可以無所不談。

可能正正就係因為對方唔認識過去既你,所以佢無法用你既過去黎評論現在既你,更加唔會聽到:「你變左」,「我識你嗰陣唔係咁」,之類既說話。

我同Josie,就係呢種關係。即使一開始只係因為一份group project而相識,但拜另外兩位free riders所賜,我地要約出黎見面傾野既次數就越黎越多。

久而久之,我都變得好相信佢,嗰陣我正值同前度分手既過渡期,非常難挨,但Josie以旁觀者既角度,不加任何偏見地同我分析左好多事。

佢曾經講過:「一段感情裏面,雙方都必定有對錯,如果太執著對方既錯誤而忿忿不平,換個角度黎睇,只係用別人既過錯黎懲罰緊自己,又何必呢?」

被傷害得太徹底既我,有一段時間都好抗拒身邊所有男性,覺得自己已經唔再需要向佢地乞求被愛既感覺。

而Josie對我既慰藉,令我開始意會到,女性永遠都係最懂女性既人,我有一刻甚至認為,同性比起異性更能互相吸引,聽說這世上,沒有人是絕對百分百的異性戀。

不過都係以前既事,或者只係頭腦一時被沖昏,我諗。

無論如何,太美好既人同事,我大概都不配亦不會擁有。

回憶在腦海裏繞一圈後,我一口喝下半杯Black Coffee,任由苦澀味道支配我既味覺,我最享受苦後帶出既嗰股咖啡香。

我如實地將我同Nick由初相識到依家既經歷,一五一十咁講曬比Josie知,連喺荷蘭「死而復生」嗰一晚,都毫無保留地講左出黎。

好似亦係我第一次講呢件事比第二個人知。不過面前既人係Josie,所以我唔介意,因為我知道佢唔會對我既行為諸多批評。

「你地根本就係Before Sunrise真人版!好羨慕啊!」佢聽得雙眼發光,可惜事情並唔係好似電影中如此浪漫。

「唔係啦。現實又點同電影,電影呃人架咋。」我牽強一笑。

我不停用匙羹攪動杯中剩餘既咖啡,其實裏面並冇任何砂糖需要被溶解,只係一個習慣性既動作,令我可以看到杯中既漩渦,然後慢慢失去焦點。

「不如你諗清楚,你係咪真係鐘意佢?」Josie認真地問我,睇黎佢冇再沉醉於電影中既虛構情節。

「姐係咩意思?」我從放空狀態中回復過來。

「即係…..你對佢既感覺可能只係錯覺,同埋你講到佢對你咁好,我覺得好有可疑,我好驚你比人呃。」Josie緊握我既雙手,我卻有想縮開既意欲。

「其實係咪錯覺都唔會有太大分別,我諗佢都係放唔低佢以前個女朋友。」

「放低都需要時間,你唔諗下你用左幾耐時間先get over到你以前個仆街Ex?」

平時溫文爾雅既佢,雖然只係講左一個平凡既粗鄙詞語,但都足以教我驚訝。

放唔低係一回事,但我更怕既其他事。

「我覺得我會輸。」

「嗯?」Josie不解我話中意思。

「邊個坦白先,咪邊個輸。」

「你仲係咁執著輸贏,同你講左幾多次,感情冇得計較呢啲野。」

眼前既黑咖啡只剩下最後一口,我卻喝不下去,被放置得太耐既咖啡,會由香醇慢慢變成酸澀得難以下嚥;或許感情亦如是,沉澱得太耐,剩下既只有心酸。

我諗我由一開始已經輸左比自己。

佛典有云:旗未動,風也未吹,是人的心自己在動

待續

寫文佔用我既時間太多,同埋硬係覺得越黎越少人睇,有少少頹了,希望兩個星期內寫完,放心唔會草草收尾

好想知紅字呢句咩意思

好想知紅字呢句咩意思

因為,人習慣性將自己當為這世界的主體。
很多時候,會認為 周遭千變萬化的事物,都是隨著 人 而改變。
但其實, 風 會流動,是大自然原本就存在的規律行為。
而旗會動,則是因為 外在的因素,導致 飄動 或 移動,其本質仍為不動。

好想知紅字呢句咩意思

因為,人習慣性將自己當為這世界的主體。
很多時候,會認為 周遭千變萬化的事物,都是隨著 人 而改變。
但其實, 風 會流動,是大自然原本就存在的規律行為。
而旗會動,則是因為 外在的因素,導致 飄動 或 移動,其本質仍為不動。

多謝巴打既解答

而我對呢句說話既理解,係基於佛學既唯心論,如何控制心性,比如周遭發生既事可以由心選擇,沒有心則沒有物質既存在,一切都係心既幻想,就好似佛學主張既四大皆空。旗動風吹,則係唯物主義。若能做到心如止水,就唔會感覺到外界既變化;既能感覺到變化,就證明我地既心已經動搖。

本來無一物,何處惹塵埃?

利申: 9up
樓主個故事我唔可以去得快啲
希望聽朝考完試有得睇 樓主
樓主個故事我唔可以去得快啲

可以,快完結了。
第一次留言
其實我好少係連登睇故 數埋5個都唔知有無
無意中睇到2先追返1
初初諗住入黎睇下遊記 睇睇下樓主個故又幾吸引 好有現實感
加油啊想話比你知仲有人睇緊 想睇到結局 比心機寫埋佢

多謝!會比百分百心機寫。
希望聽朝考完試有得睇 樓主

我都希望有,考試加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞