我竟然同左一個陌生男仔去歐遊..(2)

1001 回覆
318 Like 9 Dislike
追到Live
巴黎時間晚上12點,同個女仔訓緊同一張床睇呢隻故 又係唔知咩關係

巴打我記得你,其實你是想推進關係,定係維持原狀先?

我都唔鳩知其實,有時係想拖下佢,但有時唔多想進一步咁,覺得好多野要煩落去,雖然生活都幾夾下

雖然唔清楚詳情,但如果對方都對你有意思,就唔好拖住人啦

暫時咩都唔知啦
失眠習慣嘅樓主瞓咗未

推啊推啊推啊重要嘅事要講三次

本身個人目標係想環遊世界,所以好中意睇遊記,咁岩早一排見到你個故有遊記又有感情戲份,題材好新鮮啊,仲要係你同陌生異性成為旅伴,成件事好有趣,好有火花同期待

加油。好希望你故事中同生活中都可以同旅伴有更進一步嘅火花。因為其實好中意你地,覺得你地由頭到尾發生嘅事好浪漫。

失眠既樓主想繼續失眠但現實逼我要入睡,不然早起會爆肝。

多謝你追我個故啊
獅子座既人又真係好得意。一時sweet 到死。一時就唔鬼想彩你。希望亞nick 唔會咁對jess 啦。好唔想bad end 呀!

嘻,其實我不怎麼信星座喇
追到Live

我live左你個故好耐
訓醒一推
打風推一推
就咁睇有D似佛羅倫斯米高安哲羅廣場山腳座塔

利伸:純粹喺你個行程斷估

差啲唔記得覆你添,我認得你啊巴打!估唔到你仲睇緊,不過唔係佛羅倫斯喇
又留名支持下
終於追到live
食下午茶一推
一早比左正皮,留言以示支持,加油,樓主快快出野
加油
等到地老天荒都會繼續等文
樓主加油

不過都係唔好要我地等太耐
終於入到 新人上水 追左好耐 日日都要睇jess
日日都入黎睇下出左文未!遊記加愛情好浪漫
樓豬加油
等你!樓主加油
飯後一推 樓主等你呀
今晚有冇架
好睇 好睇 好睇
每日一有時間都會上黎睇下update咗未
加油!
I am back
一上連登就要搵番你個post黎睇
斷左幾日
加油 我仍然在此
各位早晨!琴晚有野做,冇出文,抱歉!出返2000多字補數

朝早酒吧當然未開始營業,但即使平時喺嗰度倒酒調酒既職員,都要準備好早餐比客人。

Bruges果然與眾不同,連人睇落去都好似有吸引力啲。

年輕帥氣既bartender同我地傾計既同時,比左一張free walking tour既傳單我地,出發點係距離呢度十五分鐘既另一間Hostel。

雖然經過左上次沉悶既歷史考察團,對呢種tour都存有少少猶疑,但係我相信Bruges會比到我地一種截然不同既經驗,而且夜晚就要起程返翻去Brussels搭機,所以把握埋唯一一次既機會。

因為黎開始既時間仲有一兩個鐘,所以我地將早餐慢慢咁不留殘渣地食完,先上返房慢條斯理地準備。

踏出Hostel,我第一次見到陽光下既布魯日,遊客都開始出發到處參觀。

我地照著帥氣Bartender比我地既地圖,佢細心劃上不同既記號,令我地不花吹灰之力就搵到一間叫Charlie Rockets既Hostel(我十分喜歡這個名字),即係Tour既出發點。

入到去,就好似一間普通酒吧咁,卻不見有人影,我地睇多次Hostel個名,對一對張地圖,明明就冇去錯地方。

行過去bar臺,問左抹緊酒杯既職員,佢話呢度的確係出發點,不過只係其他人未到,就叫我地隨便搵個位置坐低。

「洗唔洗嗌返杯野飲先啊,酒鬼?」Nick好似將酒同我劃上等號一樣。

「唔好傻啦,我唔會朝早飲酒架。」

話音剛落,就有一個穿著橙色背心外套既女仔走過黎:

「Hey! Are you guys here for the walking tour? 」

「Yes, we are, are you here for the tour as well? 」

「Fun fact, I am actually the tour guide! Welcome! 」

面前呢位笑容滿面既年輕女子,叫做Rebecca,佢既英文非常流利,一問之下,原來佢本身係愛爾蘭人,不過已經喺Bruges住左十年。

作為一位導遊,佢當然非常健談,喺等候其他遊客既時候,佢不斷同我地分享佢黎到Bruges既經歷,話當初第一次黎到呢度旅行,就愛上左呢個與世無爭既城市,之後就過左黎讀書,最後仲定居喺度。

喺嗰度聚集既人慢慢地增多,有啲仲係嗰間Hostel既住客,應該多數都係黎參加呢個Walking Tour。

集齊足夠既人數後,Rebecca就帶隊出發。

嗰度離舊城區只需行三分鐘左右,果然日頭既布魯日比起琴晚,有生氣得多。
喺Brussels遇過最差既導遊;但就喺Bruges搵到最好既導遊。

即使同樣在簡介城市既歷史,Rebecca亦描述得生動得多,大概導遊都係一種需要靠依靠天份既職業。

Bruges喺荷蘭語原本既意思,係解作一道橋,所以都唔難睇到運河喺市中心穿梭,好多建築物都係倚著運河而建,原來Bruges有一個別名,就係「北方威尼斯」(因為位於歐洲北部),我頓時覺得一圓當初冇去到威尼斯既遺憾。

同時布魯日亦都係現今歐洲保留得最好既中世纪城市,喺戰火彌漫得最嚴重既時候,布魯日卻幸運地沒有被摧殘多少,所以好多古舊既建築先得以保存下來。

當初走在佛羅倫斯既街道,已經有種誤闖古城既感覺;黎到布魯日,更彷如真的置身於中世紀時期內。

行到黎Market Square,即係我地前一晚已經去過既地方,但第二次黎到先注意到廣場一旁被塗上不同顏色既山形小屋,底層都係餐點同一啲小商店,整排望過去甚有特色。

而廣場內都有好多為觀光客而設既馬車,價錢不菲,但捨得花錢既話,應該都可以金錢換黎一次古代既皇室體驗。

環觀整個廣場,無法被錯過的,就當然係嗰一座令我摸不著頭腦既鐘樓。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞