歐洲旅遊交流(8)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
想問問搭Business喺LHR同CDG機場出入境,過關有冇Fast Track用?
請問荷蘭羊角村同桑斯安斯風車村值唔值得去?
羊角我見有人講到好正,又有人話冇乜特別
呢個地方遠啲可能要安排成日去唔知會唔會好浪費時間
我遲d去,計劃飛左羊角村,淨係去贊丹 同 鹿特丹果個,依d唔係飛去不可既景點,簡個方便去好過
我果時係哥本哈根去Stockholm,去abisko,去narvik,去Kirana,飛番Helsinki,講真d城市到到都差唔多,唔需要專登再去其他附近城市攝時間
咁又冇
Kiruna 去Helsinki上網睇都要去stockholm坐船/飛機過去
跟住先諗下經kemi 再坐飛機落返去Helsinki
順便睇埋Helsinki同Tallinn聖誕巿集
Narvik 有咩睇 你係即日來回?
我係Kiruna坐飛機去helsinki,stockholm轉機

Narvik好細,有個博物館,細商場,影相幾靚

出名係二戰果時既戰役,netflix 都拍過

abisko日頭好悶,得一間超市,行去湖就冇野做
Abisko有冇join tour
見果度都有husky玩同行山
好多活動喎,再唔係可以去隔離滑雪
join tour都磨唔到咩時間
食 應該都係超巿煮多?
餐廳都好似冇咩好食
魚湯舊年去挪威都飲夠
你係火車abisko 飛機走?
kiruna飛走,依到先有機場

自己煮,超市都好多材料簡,買罐魚子醬食下,不過小心凍親

北歐追極光~~瑞典Abisko
https://lih.kg/2080585

果時都有出個post,可以參考下
Split 跳島遊值唔值得去?
成千蚊個團,藍洞又要排隊等入但留得5分鐘
去冰島係咪最好自駕遊?
如果冇車牌係咪好唔方便?
講真我淨係想去Stiniva Cove , 藍洞好貴又留咁短時間,hvar又可以自己去到
想問慕尼黑>國王湖, 自駕遊即日來回有無問題?

同埋德國自駕有無咩要注意
好似好chur 國王湖個船去到4點定3點就無
個童話感覺其實好細 係望下風車咁 無咩打卡位

但好辛苦
去國王湖都係住附近好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞