歐洲旅遊交流(8)

815 回覆
2 Like 0 Dislike
始終嗰句,土耳其北約嘅
同埋佢自己軍力都唔弱, 真係要癲得好勻巡先會郁佢
柏林預去3-4日夠唔夠玩
普通人又唔會去周邊嘅話會夠
好撚鍾意睇博物館同歷史野嘅話就唔夠
Chrome 有個 Extensions 叫 RatePunk 幾好用
大家有無推薦嘅克羅地亞餐廳?
或者有無咩係必食?
土耳其驚國內啲恐怖分子又唔知邊度放炸彈
用完之後發現佢個search engine仲廢過google
搵一D好簡單嘅二線城市酒店都mark up我20%
google 250佢出300完全無意欲去用
Seach 係廢的
當你係某 travel agents 睇岩一間酒店 先用佢會好啲
撳個制睇晒其他網幾錢 佢會轉地區睇
船會停,你去唔到的
尋日坐咗LHR-ARN-HEL,唔明點解轉機都要入境?唔知係咪Brexit架機要飛ARN T5侷過海關+安檢,頭程又delay個gate又冇雷公咁遠差啲上唔到機
London is out of Schengen zone. Take ages to take a transit to Schengen zone as I remember.
UK 從來都唔係神根成員國 脫歐後就無左 freedom of movement
因為申根入境係計第一個國家
新手獨遊一個月
完全唔識 想請教下個plan有冇問題?

15/5 - 20/6 全搭飛機
List: 德國 波蘭 瑞士 冰島 Itlay Spain

15/5 德國berlin落機

21/5 Berlin > Milan

24/5 Milan > Iceland

2/6 Iceland > Madrid

11/6 Madird > Switzerland

19/6 瑞士 > Berlin

20/6 Berlin > HK

因為我最煩惱係跨國交通唔係行程
宜家按照最平既機票去就plan

冰島來回機票真係好貴 我只可以搵最平option 搞到個trip好亂好worse

我諗住瑞士冰島都留番一個星期
其他就盡量平均d 但宜家意大利玩得勁少
波蘭都zip唔到時間去
同埋我想去既國家list全部都唔係連埋
搞到想搭火車都好難
時間 方便 金錢你點排?

冰島來回係指香港?
應該時間 金錢 方便
難得去一次希望係玩盡d同埋難忘

指從其他歐洲國家出入冰島機票都好貴
諗緊直接買冰島來回機票會唔會好d

都係要再出入一轉
起碼唔想俾佢影響其他行程
去柏林,飛瑞士,之後陸路去米蘭,飛西班牙,再冰島 倫敦走
4 + 7 + 4 + 4 + 7 + 2 日=28日到

不過當你主力瑞士冰島各7日,其他完全唔方便,你德國係唔係一定要柏林先,其他城市唔得?

冰島 倫敦來回印象好平
去到個碼頭囉
無船去中間教堂同上湖
佢附近上雪山個纜車都有開既
你冬天係幾時
請問你用左幾耐時間係LHR轉機
我嚟緊都係類似咁樣,都好驚轉唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞