歐洲旅遊交流(8)

818 回覆
2 Like 0 Dislike
上年去咗
一日塔林
一日市中心
岩岩好
我而家發現原來趕唔切因為我原來得一日
搞到我仲特登住碼頭附近添下次再去啦唯有
我想問下如果今年聖誕去歐洲
你地會點book酒店同幾時book
我諗緊用agoda
因為未定好行程但又想hold房先
佢有得12月中前免費取消
我自己用開booking.com,介面好d

你有心水就book定,依定距離咁耐,有d住宿都未放出黎
Thank you
係咪通常會建議用agoda/booking.com而家先訂左
到臨去前2個月直接send email同酒店再confirm一次就得
因為去個陣都聖誕
驚有咩事到時無晒房
想問下大家聖誕去歐洲會揀去邊個城市呀
我都岩岩plan緊諗緊去邊好
有無10月巴打上過少女峰既巴打可以分享下著咩褸上去
最有氣氛應該芬蘭,北歐果D
西東歐大城市應該每個差唔多
booking.com有得入邊訊息住宿,我多數直問
有諗過 驚芬蘭太悶
去聖誕老人村,睇下極光

我就可能布達佩斯/維也納/布拉格 依D
我都諗緊奧地利 捷克 匈牙利
有冇食過間 Barcelona 間 7 portes既paella好多人都話好撚咸下,有冇人有其他推介定間間都係咁?

題外話搭意大利長途火車使唔使買最緊行李個位睇住d行理
西班牙人食paella本身就係偏咸
去啲遊客區明做遊客生意嘅paella會冇咁咸冇咁硬
想知道五月去瑞士要點著主要stay喺Zurich, Zermatt同Grindlewald,會上Matterhorn, First同少女峰唔知女仔著裙會唔會太癲
下個月諗住去土耳其 而家見隔離打緊仗少驚 諗緊有冇後備方案
岩岩先土耳其返黎 好安全
酒店歐洲大概3-4個月前先會開房位/做promo
宜家book咗當bookmark 就得

之後8-9月左右再用vpn跳去唔同國家查
有時有啲酒店會有national discount 睇你ip轉唔同價錢

再用booking /Agoda / Google map cross check 入邊個網條總數最平
有時啲master /visa 8%折完之後都仲貴過Google map就咁撳入去

無錢就唯有咁樣慳
5月未溶哂雪 但你鍾意短裙厚絲都仲得
你當香港最凍嗰幾日喺中環海傍吹風咁
都頂到1-2個鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞