歐洲旅遊交流(8)

810 回覆
2 Like 0 Dislike
我行程係咁:

Day 1: HK -> Ljubljana
Day 2: Skocjan cave
Day 3: Lake Bled -> Zagreb
Day 4: Zagreb
Day 5: Plitvice lake -> Zadar
Day 6: Zadar -> Split
Day 7: Split ( Island hopping tour)
Day 8: Split (Trogir or Omis)
Day 9: Split -> Dubrovnik
Day 10: Dubrovnik
Day 11-13: Montenegro 3日包車 private tour
Day 14: Dubrovnik -> Fly out

想問埋16湖entrance 1有冇行李寄存?
同埋16湖entrance 1 巴士站係咪易搵? 會唔會超賣冇得上車?我會預先上網買定車飛
我上次去啲餐廳好伏
hvar我超鍾意
當年stay左3日,勁hea勁開心
周圍又靚人又少
我之前有見你講過
所以怕hopping tour會太少時間stay響個島
我自己覺得係HVAR上面好悠閒好正
但我驚你悶
留名跟,但唔去十六湖
我上網查見過有人話entrance 1有行李寄存
我貪方便book左十六湖間hotel jezero就近entrance2
唔知1同2個巴士站有無分別呢
Thanks
我上getbybus個網話entrance 1 上會好d
唔記得 上年既事 短期內都未必會再入Venice
以前就係住呢間jezero
餐廳d野好撚難食,而佢附近又無shop之類
建議買定野飲野食先好去
我地會響zadar買定食物過去同拎埋杯麵
我見個個都話十六湖啲食物好難食
個時無諗過佢咁撚難食,又貴
住左2晚,每日行完一大輪返到去好攰想食個飯好好休息下,點知難食到仆街
一定要買齊野飲野食入去
你帶杯麵我唔sure你沖唔沖到,記得當年呢間野佢特登連熱水煲都無提供,想你買佢d野

唔知咁多年後而家有無,你check左先好,一陣你睇住d 杯麵無得食
唔怕我會自備摺疊熱水煲
酒店熱水煲信唔過

不過睇到你咁講真係要買多啲食物同飲品過去好啲
諗住早餐響酒店食,其餘就自備食物
8月諗住去天鵝堡
岩岩上網見仲有飛賣 20歐
都係前一晚會住起慕尼黑
KKday 有團 733港幣
大家覺得應該自己去定跟團好??
即日來回 Rotterdam, Den Haag etc 都好閒
住到 check out 直落比利時差好少時間姐
去埋kinderdijk嘅話會唔會有少少遠?🤨
唔會 Rotterdam 搭船去 Kinderdijk 都係一個鐘姐
Rotterdam 市內好細 好集中 唔洗好耐就去晒主要景點
16湖仲有一個站Mukinje可以住airbnb
但要行一段路
不過睇台灣人嘅blog
間屋隔離間餐廳會食到肚屙
試過跟小型團4-5人,交通方便,點對點接送,又有導遊介紹。但多數一日去幾個景點,所以行程比較緊迫,冇得留耐啲影相
研究左一陣 應該都唔跟團
團費加門票 成千蚊
幕尼黑去天鵝堡FlixBus一程只係11歐
唔駛跟團
火車都係轉多程10分鐘巴士
Flixbus /旅遊巴都係送到山腳
跟團係for輪椅/唔識睇基本英文嘅人
個堡出面靚過入面 自由行行多陣影多幾個shot好過
買左門票
要寫地區
搵極都冇Hong Kong
原來變左xianggang
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞