歐洲旅遊交流(8)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
有冇第三度揀
西班牙同荷蘭都唔係好順
西班牙去瑞士要經巴塞里昂 或者直飛過去
然後柏林來回慕尼黑坐DB會令你懷疑人生唔建議玩命

如果我要plan會係波蘭開始->Berlin->Munich->Switzerland-> Dolomites
咁一定係 但我唔鍾意Hallstatt太多旅遊配套
普普通通湖邊有間木屋guesthouse廁所夠乾淨已經得
上山行上去睇view呼吸山區空氣仲爽過搭纜車
德國來回Munrich我唔係同一日ah
只不過會2個地方都玩哂 預一星期左右

我諗住西班牙去瑞士直飛的 都係600幾
荷蘭去德國火車6粒鐘都係500

暫時firm左德國波蘭瑞士一定會去
意大利就係final destination咁

我都struggle咁點樣順d
因為發現德國波蘭連接其實唔算好方便
我知唔係同一日 但DB=Delay Bahn, 珍惜生命 遠離DB
波蘭去德國多數第一站會係Berlin/Dresden
如果你Warsaw出發應該每日有4-5班EC, Krakow都有一班
如果會玩跳傘同上雪山
同去巴黎(治安差驚比人偷野)
保險邊隻好
我睇過係咪匯豐比較全面
今年瑞士d天氣如何如果今年6月中去riffelsee融左冰未?
想問下各位意見
7 8月去歐洲 18日左右
幾年前去過一次歐洲 英國法國西班牙
今次想去未去過嘅
打算德國瑞士係膽再加一兩個國家荷蘭/比利時
之前喺其他post見到啲巴打狂插比利時好悶都可能pass
路線點規劃好呢 私心好想去埋croatia但係好似唔夠時間路線上又唔太順路 有冇多歐洲經驗嘅巴絲指點下
paris comptoir de la gastornomie 可以一戰
主要食鴨肝
有冇人知去冰島嘅budget 大概要幾多?
豐儉由人

2-5萬
終於見到同好
幾多日
香港去計?
10日左右 香港出發
Croatia 一個國家都起碼去一星期啦
去得又會加多一星期 Slovenia Bosnia Montenegro
你邊夠時間
我食過幾次都冇呢個問題 可能咁啱
我反而少食煎嘅version
鍾意食terrine同ravioli
洋蔥湯好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞