歐洲旅遊交流(8)

928 回覆
2 Like 0 Dislike
多謝巴打reply 我都覺得我想去既國家唔連貫
所以難plan d 德國諗住慕尼黑+國王湖

因為淡季機票平
我諗住直接係一個地方買香港來回

後尾就簡左德國
(Swiss減價 其實spain 瑞士 意大利都ok)

所以最尾都係要番去德國果度坐番Hk
12月尾1月頭
上湖一定去唔到
中間教堂睇情況,佢個湖/碼頭結冰之類就唔會開

去唔到上湖你再諗下係咪仲去
19/6 瑞士 > Berlin
20/6 Berlin > HK

好似咁趕飛機咁勤你就唔好,是但有樣野錯誤你都PK

唔知你機票差幾錢, 瑞士 > Berlin 車錢+Berlin住一晚,都可能係番到

買左機票就冇計
我見到都諗緊係咪connection,但柏林又冇乜機
我果陣都係住果頭 有得望吓海都開心丫
其實都好靚 我前幾日啱啱返嚟嗰度仲落緊雪
最後我都係行咗去市中心度行吓街就算數
因為我夜晚搭飛機返香港
我冬天去唔到上湖,但都好靚
國王湖係我一年四季都會想睇一次會係咩樣既地方
好呀 睇吓去唔去到先
唔該你
睇清楚我寫乜先
我諗應該係十月十一月或者三四月咁,初冬或者冬尾去最好,睇到藍洞同極光,下次再去都應該係揀呢啲時間
同埋頭先講漏咗,聖誕嘅冰島日照真係得5、6個鐘,好撚kick
6月會第一次去歐洲廿幾日,
會去德, 奧, 意, 瑞, 法
會留意(意法)治安差, 德國會唔會都差??
EUR, CHF 係香港換錢定當地換化算??
德國搞歐國盃
法國呢期治安好好 就奧運洗大地 德國一向無咩野
外幣香港同當地換都係一樣 唔換都得
外國搵ATM好煩㗎, 有啲手續費會好高
建議香港換咗帶過去,但講到尾依家到到都係碌信用卡
點解唔credit card算 仲要去當地唱錢
去歐洲就最好唔好拎錢出黎

德國既話法蘭克福都唔係好野
我意大利ATM禁過幾次錢 每次100蚊手續費
如你有需要用cash 香港換定先
唔建議咁大咬 去咁多國家
通常只會又貴又攰

當然如果你精力足夠,張張機票都係70歐以下嘅廉航…咁當我冇講過
德國治安ok
避免啲遊客錯誤就得:有人過嚟搭訕唔好理,裝證件大錢嘅銀包唔好放褲袋或者輕易攞到嘅地方,唔好十一二點仲拖住個喼週圍行

如果你張信用卡外幣付款同現金兌換價差唔多,就費事搞咁多嘢啦

帶一堆錢係身 畀人偷咗就冇謂
法蘭克福主要都係個火車站周邊衰啫

貧民區紅燈區賭場道友all in one
斯洛文尼亞 skocjan 同postojna 兩個洞都去會唔會好重複?

我鍾意睇自然野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞