歐洲旅遊交流(8)

812 回覆
2 Like 0 Dislike
北歐五國
上年住Salzburg,酒店係火車站附近都幾方便,不過冇時間去周邊,希望今年飛歐洲會去到。
我黎緊住舊城區範圍入面,都擔心唔係頭站上車會冇位,諗住早啲出發搭車去火車站搭840
第二日直接book包車去Hallstatt
Brussels會比較雜少少
Gent, Brugge就相對安全啲
不過歐洲地區都係要小心銀包、電話

再唔係可以去下法國的Lyon, Colmar都唔錯架
Salzburg基本步行去火車站都得,其實市中心好細。

正,不過帶住小朋友行廿分鐘要諗諗
所以都預多啲時間住4晚,去埋Haus der Natur, Spielzeug Museum, 睇下去唔去埋 Hellbrunn
四晚一定夠我玩咗二日一夜,之後就去維也納,九月去果陣都幾熱下,我比較唔習慣冇冷氣。
我哋stay完4日跟住Hallstatt 2日,CK 1日,Wien 5日,其中一日去Bratislava半日遊
預埋時間比細路去公園放電
舊城行去火車站真係有d距離
我自己行都覺得有d遠,帶細路難搞d
Hellbrunn幾好呀,細路應該都玩得開心

Btw如果諗住用Salzburg card係唔係直接搭25去Hellbrunn walk in
yes
去到show張card就可以換門票
但記得active張card
同埋上網買既話可能要收otp, 可以香港買定先到個日再active
唔該晒
我應該都係差唔多時間搭840,黎緊7月尾去,到時薩爾斯堡音樂節可能多人,頭2日半會留喺Salzburg入面,到時feel下
Btw未plan搭船,你坐到Obersee?
想問有冇人嚟緊五月中尾去西班牙 諗住5/22-5/29去madrid 睇吓有冇人可以一齊玩
回程先去教堂既小心d上唔到船返去
好多時回程d船好full, 教堂個站無咩人落
可能真係要排幾班船先上到,自己要預多d時間
當年等左3班
想問有冇人 Salzburg 即日來回 Hallstatt?
我一個人 幾早出發都冇問題
得一日時間 唔會過夜
係咪都可以?
暑假 7點出發 去到都係頂盡10點
玩6係鐘都得
大把
不過如果你時間鬆動其實極不建議去Hallstatt
嗰度只係一個亞洲遊客嘅打卡地方
去Wolfgangsee /Traunsee 人少好多 多啲真local曬太陽
想問下
係法國買左野,安排左退稅文件,但因為下站仲要去瑞士,會坐火車去日內瓦。
係唔係到日內瓦火車站就可以攪到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞