歐洲旅遊交流(8)

804 回覆
2 Like 0 Dislike
只係想睇Egypt果個
如果full day果日去Alba / Ivrea / Aosta有無介绍
其他實頭尾兩日都係lunch前後到/走,所以technically得兩個full day
得 全信用卡冇問題
Locker 都仲係要用cash為主
都夠既
計錯 一個星期連機票同住都係萬五度 慳錢已經刻在基因裏
我3月中出發 琴日先返香港
都係去倫敦 巴黎 同阿姆斯特丹
其實全程着短袖都ok 面加件羽絨 方便博物館除咗件外套
帶多件zip up 好d
喺巴黎有日好鬼熱 全日都係着短袖衫
之後落左雨就有d凍
最緊要啲外套要防水
啱啱去完 倫敦都幾多露宿者
有啲搭地鐵會問你攞錢
不過唔理佢,佢會自己行開
我就係煩緊留唔留好
唔留就可能衝落比利時,喺比利時留多2日好過
我見reddit/tripadvisor啲人建議去Ghent/Bruges 反而話Brussels可以唔使咁重點
Venice 官方推介時間係72小時
佢船公司賣嗰張青年交通3日票特價係有原因
因為佢真係預你慢慢遊, 一日島西 一日島東
一日搭船出外島

10日5城如果你交通捉得緊啲的話其實ok
但時間好炆 唔行得回頭路
Gent同Bruges確實靚過Brussels,同埋車程都只係一個鐘左右
而家我plan個困境係究竟27號kings day睇完就落比利時
定係skip kings day直接行吓Ghent同Bruges
sorry無追po,唔知你係點plan,但Gent同Bruges都可以同一日行晒,係chur啲咁囉
想問下去佛羅倫斯玩幾日係咪應該住係火車站Firenze Santa Marian附近,應該會去下比薩斜塔
但住邊到好住d?去其他地方好似都要經番Brussels
Antwerp-Ghent要一個鐘火車
其實步行距離唔係好遠
住火車站定教堂附近都唔係好大分別
係小心石仔路整爛你行李
絲打你成個行程係點?
我都去slovenia + croatia
住過2 日 bruges 同 Brussels
俾我揀多次,我會住哂係bruges
但如果係brussel 飛,除非夜機,如果唔係都焗住一晚係brussels
Venice 行完個主島其實都冇咩好行野食又冇出面咁好食
大致上係咁
但中間細details就未plan

Day 1 中午到 Dubrovnik old town, 酒店
Day 2 city wall, fort lovrijenac, mount srd
Day 3 Dubrovnik 去 split
Day 4 Split old town
Day 5 Split join Blue cave跳島tour
Day 6 Hvar island
Day 7 Split去Zadar, old town + sea organ
Day 8 Zader去Plitvice lake, +上湖
Day 9 Plitivice lake 下湖, 下午plitvice lake去Zegrab
Day 10 Zegrab去Slovenia bled lake
Day 11 Zagreb走
Day 5 island hopping tour 通常會留hvar 一陣,你day 6 會唔會去trogir或者其他島?
同埋你slovenia去唔去得埋postojna cave?

你行程同我差唔多,我有14日,但我仲未諗定好唔好加多兩日黑山,睇相好靚
Hvar island 我都好猶豫
諗住到時book hopping tour睇下去邊個島先
我就想搵個島可以自己explore一日
因為5個島行程好似有啲chur

如果行程長啲我會想留多一日響Zadar/去埋Trogir/Bosnia的Mostar
主島其實都幾好行 仲有 Murano 同 Burano 呢
LM 跟進 黎緊 10 - 11 月都去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞