歐洲旅遊交流(8)

807 回覆
2 Like 0 Dislike
post3: 歐洲旅遊交流(3)
https://lih.kg/3377807

歐洲旅遊交流(4)
https://lih.kg/3415844

歐洲旅遊交流(7)
https://lih.kg/3599178

整合樓上巴打既info

雲吞魚蛋米
Tips on general:
盡量唔好搭夜機
預20分鐘前去到巴士站/火車站
飛機一定要做Online check in
信Google Maps
如果驚錯過火車或者巴士,就預多一日
如果真係唔肯定,主動問Locals (最有效

sim card

Archaeology
用過orange travel
esim唔駛換卡

一隻賤格的貓
vodafone上網幾快

暫時巴絲打對巴黎住宿建議:

別想巴
之前去住第七區 安全
行到去eiffel tower ; shopping 同去凱旋門我都係照行路過去

R_Wong
我鐘意住14區,雖然去主要景點有d遠
但14多住宅區,d airbnb相對平同治安幾好
佢有個廣場,囉牌果d運動員之後既日子會出場比你影相之類

佢招待套餐都有club想參加場去睇下
LM
新post留名
有冇預算?
瑞士有無人去過Blausee?係咪值得去?
黎緊6月去瑞士
如果帶媽媽去瑞士,想帶埋佢去南法好唔好?
10日瑞士定係12日瑞士加南法好?
瑞士去南法係咪只能坐飛機
你媽媽行唔行得?
瑞士好多都include少少hiking先去到
建議全部都留係瑞士就算,山區留多幾日預天氣唔好既buffer, 同埋唔駛日日chur
媽媽行路腳會有d痛,但唔係行唔到
我而家仲諗緊到時應該交通全程坐火車好定係租車
我見瑞士租車好貴,泊車又貴
同埋成日都聽瑞士無野好食,有無餐廳推介啊巴打
瑞士通常都係食cheese fondue 不過唔係個個食得慣
因為入面都幾重酒味
好似間間餐廳都差唔多味~ 印象中仲有meat fondue
不過真係淨肉 有啲普通 似打邊爐 但唔係用湯係用油 好似冇乜味
唔記係唔係因為年紀大加上去得多左旅行後而家唔似得以前咁去前做定哂工課. 我2星期後出發只係卜哂酒店同去程機票同plan左頭2日大約會去邊度. 之後意大利, 希臘完全冇plan過. 打算帶部notebook去.到時先上網check就算. 不過我老婆唔知我乜都未攪
想問下如果坐7:25 paris CDG落機轉10:00 easyjet 去porto 趕唔趕得切呢.
巴黎 係咪有信用卡唔洗唱錢都得? 加埋張扣賬卡。
好奇一問
因為要去米蘭公幹 諗住順便歐洲玩
如果咁嘅行程會唔會chur得滯?
Day 1-3米蘭(公幹)
Day 4米蘭>佛羅倫斯
Day 5佛羅倫斯<>比薩
Day 6佛羅倫斯>羅馬
Day 7羅馬
Day 8羅馬>曼徹斯特
Day 9-11曼徹斯特
Day 12 曼徹斯特>倫敦
Day 13-16 倫敦
都係CDG 轉定Orly轉? 如果係orly 嘅就應該冇咩可能,你前一程機搭咩
點解唔直接羅馬去倫敦
因為想去曼徹斯特
踢波?
真心想睇曼聯
就算夾唔到主場英超 但係點都想去奥脱福your

利申曼狗
吊,打撚左踢波添

幾時去?曼聯都算平,可惜冇歐聯踢,希望下年有
諗住30/9去曼徹斯特
但係搭飛機得一班而且仲要好撚貴
$2400連埋行李

而家就係諗緊到底經倫敦去
定係其他地方歐洲轉機?
定抑或搭返直航算?
飛倫敦 火車去呢,會唔會平d?
咁skip比薩同cut一日倫敦比羅馬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞