九州討論區 20

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
見博多站都有
係其實唔太擔心伏唔伏都係一晚 係驚book唔到啲列車多
想問下大家能古島同海之中道可摸耳放同一日
唔建議,海之中道+相島會好啲
聽講相島實際唔係好多貓值得去?
好多貓喎,一落船已經五六隻,行幾步就有隻攤喺條路度,仲要隻隻都任撚唔嬲
我都打算咁,係咪應該海之中道先,相島後?
我就覺得去咗相島好啲,因為要夾巴士+船
有冇Ching玩完阿蘇接住落高千穗
想問用jr pass book 新幹線 由 熊本返福岡 , 會拎住個30吋gip 係咪唔可以online book? 可唔可以偷雞book 後排既位?
自駕嘅好多都會咁Plan,都算順路
有冇巴絲有4-5星期去九州漫遊經歷?(福岡、大分、熊本、鹿兒島)想做伸手黨,可摸以借個行程嚟抄抄?單春70-100幻羊筆直會唔會窄咗啲?

非自駕,住cheap cheap酒店,每星期大食一劑,主要睇景/動物園/博物館....仲想搵文化/祭典體驗,6-9月,借問邊個月/地方會match 到特殊節慶祭典呢?
我十日,去埋對馬島,全程住APA,廉航,全部加埋先講緊洗咗1萬8蚊
你budget 成8萬蚊玩一個月,晚晚住溫泉酒店都得
佢去成個月,應該好少人會咁樣淨係玩九州
自膠
原來講緊 4萬蚊港紙
理論上一個月應該問題不大,5星期就窄啲
但因咩解究要去成個月,我去到第8日已經開始有旅行疲勞
未去過九州吖嘛
上年兩星期紅葉季單春走京阪神,事後發現錯過咗幾多好玩好靚地方,所以今劑想預鬆時間咋。

另外唔知有冇可能環九州火車遊?博多,熊本,鹿兒島,霧島,宮崎,大分,北九州,博多
。咁諗法會唔會大貪咗啲?但又好似錯過長崎.......有冇巴絲咁樣挑戰過呢?
我覺得咁樣一炮過去成個月,係嘥咗

一來有旅行疲勞既問題

二來去得多唔同地方,多多少少都會買啲手信/ 自己鍾意既野,自己既行李會慢慢變多,尤其非自駕的話只後期更加不利於轉場

第三同一時間去,感受唔到季節既變化,睇少好多野
因為除非公司強迫清假 / 待業之身,否則好難連續放一個月假
不過咁講,如果佢係每個地方逗留 2 - 3日然後轉場,全個九州係夠多地方俾佢玩夠一個月,只要佢唔怕逗留日子長咗、慢慢無新鮮感就得
巴打有point
有時點樣忍手,都難忍買心水嘢(即使完全唔買手信)

酒店轉酒店嗰幾日,真係幾攰,每次間接蠶食至少半日

講到季節,有啲驚6-8月唔會唔好熱。旅行疲勞,悶可能唔大問題,anywhere but XG就已經係輕鬆愉快
其實一個月去九州一定輕鬆

轉酒店時揀啲位置好嘅一落車先放低行李就去玩,或者善用Coin Locker就唔洗每次都冇半日

提提你6-7月九州梅雨季節,最好8-9月先去
買野就易解決,買到咁上下去郵局寄番黎香港

到時真係九州玩到悶,咪玩埋其他地方,坐新幹線或者內陸機都得
想再請問如果唔用pass直接上網買由布院之森呢類列車,係咪只可以當日先劃位?見買飛同畀錢個流程冇show揀位既地方,淨係畀你揀係咪想幾多個人連埋一齊坐+如果冇得連仲訂唔訂
定係要真係畀咗錢先再另外劃?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞