九州討論區 20

890 回覆
4 Like 1 Dislike
我去5日4夜 5日都留哂係福岡玩
我6日,訂左3晚福岡酒店同2晚熊本, 跟住乜都冇plan 過
櫛田神社收5點
諗住去開個頭睇下夜晚著燈ja 定係會封哂咩都無的
未決定買唔買jr pass,想知有冇辦法先睇到我想book果日嘅由布院之森有冇位先?
請問Aso Farm Land伏唔伏? 因為本身已經會去九州自然動物園
驚太重覆
或者想問下,如果我想坐果程係由由布院返博多,係咪大機會到達後先劃位都ok?
岩岩係九州返嚟, 其實唔係好凍, 著薄heattech打底甚至唔洗都得,
中午有太陽/室內有暖氣就會好熱, 帶D容易除得到嘅面衫
eg 恤衫 薄外套都可, 凍可疊加, 熱又可以除
*觀八一六

櫛田神社夜晚開到10點,神社內辦公室就下午5點收工

https://www.crossroadfukuoka.jp/tw/spot/12510
阿蘇直升機, 依家級別2 坐唔坐得

定個級別淨係限制陸路?
人哋個網寫晒啦
https://www.kumamotoferry.co.jp/lang-reserve/?lang=tw

Btw點解唔考慮多比良>長洲,班次密好多
https://x.com/aso_helicopter?s=21
自己上twitter check
唔覺喎
上年試過揸車去哂兩個地方
有租車就冇問題
想請教下各位巴打 博多同天神附近行街 邊度比較好行/值得去
暫時plan咗博多運河城同天神地下街
不過運河城好似有啲頹咁諗緊去lalaport 會唔會好啲
你啲時間大概點分配?
既然你前後都住天神,不如住埋同一間Book多晚或者改住酒店(通常可以留係酒店過一晚夜),又或者擺Coin Locker,咁咪唔洗拎3件行李去由布院
佢由熊本出發,去阿蘇火山,再去高千穗,最後去黑川溫泉

如果勉強去晒2個地方,一係熊本好早出發,一係每個地方留一陣就要走,一係好夜先去到黑川,甚至3個情況同時出現,咁不如cut走1個地方鬆動啲好過啦
想問下book由布院之森個網係咁error是咪正常?
6月尾會第一次去福岡 玩12日 非自駕
有冇啲地方/景點必去?暫時會去小倉、由布院
冇必去架喎

例如我鍾意熊本但有巴打Skip熊本,有人話別府伏但另一個又會住幾晚

最緊要你睇下呢度其他巴打嘅行程,google下啲地方景點睇下啱唔啱自己心水
是,因為太多人同時入去
Lalaport好過運河城,不過都多人啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞