九州討論區 20

892 回覆
4 Like 1 Dislike
去由布院可以預訂指定席坐特急由布,同由布院之森車程差唔多但特急由布冇咁易爆滿,而且就算預訂唔到特急由布嘅指定席,可能提早去月台排自由席;

至於你講嘅JR由布線唔知係講緊特急由布定真·普通車,真·普通車經久留米就唔建議搭,站站停坐到屎忽爛都未到;特急Sonic去大分轉普通車就可以接受
可能Quote漏嘢
想問而家福岡係咪仲好凍 過幾日岀發
係,唔開就最多去到門司港好啦,慳返船錢
去完 高千穗 再去 九州自然動物公園

大家會揀住 高千穗 定係 別府果頭
別府
因為然動物公園想坐jungle bus要一早去排隊
但係高千穗個view幾正
依張相係之前係係高千穗酒店望出去
好詳細 唔該巴打主要係想坐去別府
Thank you
唔好意思想請教下
我plan左8/5坐由布院之森
咁岩岩想上JR九州買定北九州pass
但係佢開始使用日最遠得5月5號揀
我5月7號先到步 想8號先開始用
咁我咪趕唔切買黎卜由布院之森?
求指教
發售日期係乘車或開始用Pass 1個月前,你5月8號搭就4月8號先有得賣

如果你開始用Pass第一日就搭由布院之森好大機會搶唔切,咁就可以用Klook或Kkday買咗Pass先,再提早入去註冊咁就可以8號準時香港時間9點入去搶位
感謝🙏
大家覺得 阿蘇火山 / 高千穗 應該玩幾多日 1日/日半/2日?

Day 1 阿蘇火山口 草千里 白川水源 上色見熊
Day 2 高千穗町

暫時諗到依d景點
最少都2日1夜,如果可以3日2夜會更好
日本啲漁市係唔係全部都早收?我一月去沖繩那霸個漁市場,14:30去到啲檔已經收得7788
我講嘅早係朝早9點就去到

好多人Plan行程11-12點先去到當食午餐就太遲
即係啲漁市場淨係做半晝
福岡, 熊本有d咩地方會少d遊客, 多local

Eg, 浸溫泉唔去由布院去黑川

高千穗
不嬲都係半晝,通常3點左右就閂門
你講嗰兩個地方都好熱門

要少遊客去南九州會好啲
依家嘅太宰府值唔值得去?
買左北九州JR pass去長崎個程海鷗號係咪冇得用online book?
要到左日本拎左張pass先可以用機book?
毫無必要online book
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞