九州討論區 20

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
去高千穗太撐艇係咪建議book ?

聽講walkin 等好耐
想問下見熊本去阿蘇火山既巴士班次唔係好多, 想試下第一次自駕遊由熊本出發 去草千里, 阿蘇火山 難度 大唔大? 同係咪唔需要租ETC同買KEP?
當然有得預約就預約左先
有得比你訂就有用
https://train.yoyaku.jrkyushu.co.jp/inbound/sp/Top

Link俾埋你 睇到指定席券+乘車券幾錢

利申個時用pass訂唔到雙星個位 因為pass個限額爆左

我係自己單買張指定席券
thx 巴打我都有計過 其實依家有幾個選項
1)買兩張3日pass就24000/人
2)買一個5日15000+單買(由布院之森 or 雙星4047+長崎返福岡新幹線 (係有啲on9但係會即日來回))
其實如果後兩者成本都>9000 yen係咪買兩張3日pass會簡單啲(不過book唔book到都成問題
有咩可以book爆晒 唔係都有6次咩
有冇巴絲去過河內藤園?
諗住紅日去但見到冇巴士走
5月6先有時間去
睇下到時D花甩哂未再決定
但紅日冇巴士走要研究下
巴打我都係搭JR
諗住上完阿蘇火山同草千里
就返阿蘇站搭巴士去內牧溫泉果頭食赤牛丼
買張5日Pass算啦 一張過無煩惱

pass d劃位 本身係少d 你當部車有50個位 得10個位係俾pass 另外個d就被人單買

唔建議即日來回 一係cut行程+落長崎到 問心長崎好值得去 上次3日2夜 都係岩岩行好得曬長崎市d景點

一係就下次先再去長崎順手搭埋部雙星 雙星部車都搭得長 我上次搭回程個班 返到博多都7點幾 仲要係岩岩好武雄溫泉有快車先咁早

你即日來回係好辛苦 除非你係鐵膠就可以當我無講過
tw 依家pass網上預約指定席都要1500YEN手續費 已經加到同你網上單買張指定席券差唔到好多

如果你係要100%確定你行程可以順利搭到個部車既話 都係買指定席券算啦 你去到諗住即場先預約既話 就要承受搭唔到既風險 或者行程大改
就係因為5日pass唔夠cover要睇唔要邊日預第1日去別府/第6日會去長崎 如果係咁都要睇係唔係由布院之森單獨買會好啲(我諗買佢既難度好似大過雙星4047)
都知即日去唔晒長崎但一嚟唔知下次幾時先再去九州 二嚟都當做半個鐵膠 (本身都係諗搭回程見好似冇咁多人,但想時間好用少少可能揀去個程)不過book咗酒店喺福岡 最多成個長崎cut咗佢
唔知你個行程係點 但見你有別府同由布院 最順係博多去由布院玩完 住一晚先落別府 or 落別府住一晚 第2日玩完經大分先返博多

你應該係咁岩卡住左雙星d時間表 佢太少車 由布院之森就日日有 無記錯既話由布係有巴士落別府 好似40分鍾到

btw 別府去完見人都係彈多過讚 我自己就未去過無意見
book咗晚喺別府 所以幻想係搭由布院之森再轉落去 check in左就唔周圍行(本身唔係特別想去因為都見好多人話伏,但屋企話想住好嘅咪落一晚別府)其實反而係福岡入面咩都未plan 做鐵膠當幫我plan咗幾個鐘唔使諗做咩
book咗晚喺別府 所以幻想係搭由布院之森再轉落去 check in左就唔周圍行(本身唔係特別想去因為都見好多人話伏,但屋企話想咪改一改
咁都係住一晚,覺得好玩咪玩返日先走,唔好玩咪早啲返博多
我最後的士來回一共6000羊
但好靚,值得一睇
我就係由布院之森到由布院行咗半日就搭巴士去別府住一晚
第一次獨遊就揀咗九州,依家係小倉。想問下各位巴打絲打有無咩值得去食,同埋想問下鐵板燒一個人入去食得唔得
巴打你係去左定計劃去?
未去既等你簡單包膠下
赤牛丼我搵到幾間
內牧果間imakin最高分,但要轉巴士又早收
乙姬村門口有間iwasaki都幾高分,但一樣早收
上面有位巴打介紹ごとう屋,不過阿蘇果間冇咁高分,而且都要行20分鐘
我目標係去宮地站隔離間yokayoka,不過都要睇時間,2點之後要4點先有jr,山彥3點有車但都要睇有冇位
5月9/10 會去
諗住搏下食imakin / 對面果間meshi
原本見阿蘇山上廣場唔開可以早D 去排
依家驚上埋山唔夠時間
巴打你的士係book 左先定現場上車?
6000羊係搭到邊到?
我驚回程果下河內藤園附近搵唔到的士
係8幡車站門口有的士站
河內滕園門口都keep住有的士等客
3000羊一程

不過你早一兩日上佢ig 睇下佢開成點先,驚你個時得返樹枝
Thank you 巴打
到時會睇情況決定去唔去
佢依家朝朝會影IG 方便做決定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞