九州討論區 20

890 回覆
4 Like 1 Dislike
別府都打算行海地獄附近就返酒店,動物園嗰日應該係最趕

jungle bus完全預唔到,上個post見有9點半到動物園,架jungle bus都要排到下午三點個部,但坐巴士最早到都係9點半,到咗玩4個鐘,我又趕15:06班Aso Boy

划船本身打算walk in,但有得預約,預約定穩陣啲

其實住天神係咪冇咁方便?
d時間太炆水 又要趕車又剩
日日轉酒店又要帶埋行李
jungle bus同直升機又要睇彩數
有咩不似預期小心女朋友會黑面

一定係博多最方便
你天神去熊本同太宰府都係要轉多程地鐵去博多再轉jr
旅行planning忌貪心
日日換住宿中間少左好多食買玩時間
又攰
我見由布院之森有行李架
但其他觀光列車例如Aso boy都無
係咪即係唔建議帶行李坐呢類觀光列車?
俾你參考下
我10點去到動物園, Jungle bus要2點
買完飛, 入去自駕左一個圈, 玩埋貓狗salon同埋羊/馬/兔果啲小動物
食埋晏就1點, 坐下hea到差唔多夠鐘就去等車
同阿媽去就成個行程砍掉重練啦,第二日去九十九島再去長崎已經講緊頭班車出發尾班車返先得

未計你搏到最後一日先別府返博多,一陣JR有咩問題你就可以喺九州留多幾日
行程改一改,第一日就去長崎,最尾兩日先留喺福岡慢慢行會好啲
好撚柒chur
最終轉左買熊本機票
日數又唔同
要改過晒

本來18號福岡有日職睇先咁安排
依家阿蘇直升機兩邊都每日有得搭

之前好多人話星期234, 非動物園果邊會休息

我上星期四去,9:30到動物園
Book到10:50個架,可能我個日少人
最後同小朋友3點幾搭多次
福岡落機 自駕租車有冇咩公司推薦?
我上次租times派左架好新淨, 行左2000km唔夠
同埋有得買埋kep highway pass
(應該咁講, 得toyota無賣kep

係喎
原來Toyota無kep
有其他車有架
可以睇返日本官網個平面圖
其他無行李架既車就google下人地啲圖文並茂既遊記
我搭aso boy時揀車廂最後一排
將行李攝喺椅背同牆壁中間
就係睇人遊記學返黎
亦都見有其他人將啲行李就咁擺喺啲空曠啲既公共區域
睇嚟九州動物園預成日最穩陣,早搭到當bonus
我個frd 到左之後劃有 七月去 不過睇好冇彩
反正我用pass 比1500yen book 左先
呢種情況
通常離不開一個原則
盡你所能唔好影響到其他人用特定空間已經ok
觀光車會「相對」寬容嘅
想問下有冇人去完阿蘇之後去埋上野熊見座
唔係自駕 點樣去最好
巴士要兩粒鐘

附圖一張 因為真係好靚
我嚟緊打算去,做咗少少功課

JR阿蘇站→JR立野→(南阿蘇鐵路)高森站
高森站出面遊客中心租電動單車(1小時¥2000/單車),電動嘅話30分鐘左右就去到上色見熊野座神社
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞